هدف گذاری اپل در حوزه آموزش
اخیرا اپل از آیپد ۹.۷ اینچی جدید با قابلیت پشتیبانی از اپل پنسل و پردازندهی A10 فیوژن رونمایی کرد. به نظر میرسد اپل این بار حوزهی آموزش را هدف گرفته است و قصد دارد در این بخش ضمن جلب توجه دانشآموزان و دانشجویان، از گوگل نیز پیشی بگیرد.
به گفته کوپرتینونشینها، آیپد ۹.۷ اینچی جدید از پردازندهی سریعتر و اپل پنسل پشتیبانی میکند که پیشتر تنها با آیپد پرو عرضه میشد. قیمت آیپد جدید اپل ۲۹۹ دلار برای مراکز آموزشی و برای دیگر خریداران ۳۲۹ دلار تعیین شده که دقیقا همانند نسل قبلی است. قیمت اپل پنسل برای مراکز آموزشی ۸۹ دلار است. همچنین میزان فضای ابری برای دانشآموزان و دانشجویان، از ۵ گیگابایت به ۲۰۰ گیگابایت افزایش پیدا کرده است.
علاوه بر این، اپل نرمافزاری جدیدی برای کلاسهای آموزشی معرفی کرده است. اپلیکیشن Schoolwork برنامهای ویژه معلمان و مربیان است که با استفاده از آن میتوانند مسیری برای رسیدن به هدف تعریف کنند و در هر مرحله بر اساس برنامهی خود، میزان دستیابی به آن را بهروزرسانی کنند.
همچنین اپل برنامهی تحصیلی Everyone Can Create را معرفی کرده است که به آموزش مهارتهای جانبی مانند موسیقی، ویدیو، عکاسی و هنر کمک میکند.
تیموتی دی کوک، مدیر اجرایی اپل، در رویدادی که در سال همایش Lane Technical College Prep High School برگزار شد گفت:«جایگاه ما در نقطهی عطف تکنولوژی و هنرهای آزاد این امکان را به ما میدهد تا محصولات و ابزارهایی قدرتمند بسازیم که یادگیری و خلاقیت را بهبود بخشند.»
اپل، گوگل و مایکروسافت تلاش میکنند با هدف قراردادن دانشآموزان کمسنوسال برای سیستمهای عامل خود، بتوانند از آنها نسل بعدی مشتریان وفادار خود را بسازند.
حتی آمازون نیز بیکار نبوده است و روز سهشنبه اعلام کرد برنامهی ویژهای برای دانشآموزان دارد تا بتوانند از طریق شبکهی ابری به منابع وبسرویسهای آمازون دسترسی داشته باشند.
لین هوآنگ، مدیر تحقیقات مؤسسهی IDC، گفته است:«این کمپانیها میدانند که باید تفکرات خود را از همان سنین پایین به مخاطبان القا کنند.»
از همین رو اپل فعالیتهای جدی خود را آغاز کرده است. لپتاپهای مک و آیپدها دستگاههایی بودند که در کلاسهای درس آمریکا به کار گرفته میشدند. اما گوگل با معرفی لپتاپهای ارزانقیمت موسوم به کرومبوک مجهز به سیستم عامل کروم معادلات اپل را به هم زد. از طرف دیگر گوگل بهخوبی توانست با انتشار مجموعه نرمافزار طراحیشده برای مراکز آموزشی به نام Google Classroom گوی سبقت را از رقبا برباید. این اپلیکیشن برای آموزگارانی طراحی شده است که میخواهند دانشآموزان در فعالیتهای کلاسی شرکت کنند، کار در منزل برای آنها تعیین کنند و کارهای دیگر را با این نرمافزار انجام دهند.
به گفتهی آیدیسی، ۵۸ درصد از ۱۲.۴ میلیون دستگاه تبلت و لپتاپی که سال گذشته در مدارس ابتدایی و راهنمایی آمریکا توزیع شده است، به کرومبوکها اختصاص دارد که این میزان به هیچ عنوان با آمار سال ۲۰۱۲ قابل مقایسه نیست.
در همین بازهی زمانی، سهم آیپدها و لپتاپهای اپل به ۲۲ درصد رسیده است و دستگاههای ویندوزی نیز با کاهش چشمگیری روبهرو بودهاند و از ۴۵ درصد به ۱۸ درصد رسیدهاند.
مراکز آموزشی با توجه به محدودیتهای خود بهخوبی از کرومبوکها استقبال میکنند؛ چرا که این محصولات بهشدت ارزانقیمت هستند و کاربری آنها خیلی ساده است. از آنجایی که این لپتاپها بر اساس پردازش ابری کار میکنند، بهراحتی میتوانند در بین دانشآموزانی توزیع شوند که میخواهند به اسناد و فایلهای خود دسترسی داشته باشند.
امکان بهرهگیری از داشبورد نرمافزاری برای مدیریت هزاران دستگاه بهصورت همزمان نیز فراهم شده که با استقبال خوب مراکز آموزشی روبهرو شده است. بخشهایی که به برگزاری آزمونهای آنلاین نیاز داشتند، اقدام به خرید انبوه کرومبوک کردند.
از آنجایی که قیمت محصولات اپل بیشتر است، هنوز هم این کمپانی از سختافزارهای بخش آموزشی و مدارس آمریکا، درآمد و سودآوری بیشتری دارد. به گفتهی IDC، سال گذشته ۵.۴ میلیارد دلار هزینه صرف خرید دستگاههای ویژهی مدارس آمریکا شده که ۲.۱ میلیارد دلار آن به آیپدها و لپتاپها اپل اختصاص داشته است. بعد از آن کرومبوکهای گوگل با ۱.۹۵ میلیارد دلار قرار دارند و جایگاه سوم با ۱.۳۵ میلیارد دلار در اختیار ردموندیها است.
تبلت جدید اپل نشان میدهد که این کمپانی فرصت خوبی در بازار محصولات ارزانقیمت دیده است. سال گذشته قیمت آیپد اپل برای مشتریان به ۳۲۹ دلار و برای مراکز آموزشی و مدارس به ۲۹۹ دلار کاهش پیدا کرد و بعد از سالهای روند نزولی، باعث شد فروش تبلتهای اپل رشد چشمگیری داشته باشد. برخی از کرومبوکها و لپتاپها ویندوزی کمتر از ۲۰۰ دلار قیمت دارند.
اما از آنجایی که بازار آمریکا برای دستگاههای مدرسهای اشباع شده است و مدارس به دنبال جایگزین کردن کرومبروکهایی هستند که پیشتر خریداری کردهاند، تحلیلگران معتقدند اپل در موقعیت خوبی قرار دارد تا از این فرصت استفاده کند و فروش خود را در بخش مدارس افزایش دهد. اپل میتواند با تکنولوژیهای خود باعث تشویق دانشآموزان به سمت بهبود خلاقیت در زمینههایی چون رباتیک و طراحی کامپیوتری شود.
بن دیویس، تحلیلگر ارشد در حوزهی آموزش Futuresource Consulting (شرکت تحقیقاتی که میزان عرضهی دستگاههای آموزشی را بررسی میکند)، میگوید:«ما در استفاده از برنامهنویسی، STEM، طراحی و هنرهای خلاقانه شاهد تحولاتی هستیم که اپل در برخی موارد متمرکز شده است. کمکم باید شاهد عرضهی دستگاههایی با قدرت پردازشی بیشتر باشیم تا بتوانند از خواستههای جدید مدارس در بخشهای گفتهشده پشتیبانی کنند.»