هوشیاری ملی، استراتژی عبور از هیاهوی ترامپ است
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پیشینه واژه «تهدید» در ادبیات گفتاری و نوشتاری «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا را باید در دوران تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری این کشور در سال 2016 جستجو کرد.
تاجر آمریکایی در همان دوران هم شمشیر تهدید علیه صلح و اصلاح جهانی را از رو بسته بود و از برجام تهران تا دیوار مکزیک در سیطره تهدیدهایش بود. پس از پیروزی غیرقابل پیش بینی او در پنجاه و هشتمین انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، کاخ سفید صحنه گردان انواع تهدیدهای توییتی ترامپ بود. قراردادهای متعددی لغو شد و قوانین بسیاری تغییر یافت تا مدعیان دموکراسی در آمریکا هر روز بیش از پیش نگران ارزش هایی باشند که ترامپ در چشم برهم زدنی آن ها را نابود می کند.
تهدید ایران میان حجم تهدیدات تاجر کاخ سفید گستردگی خاصی دارد. گرچه روابط خصمانه تعریف شده از سوی آمریکا علیه ایران دستکم طی چهار دهه گذشته موضوع تازه ای نیست اما در دوران ترامپ موج تازه ای از این تهدیدات به طور تقریبی در تمام موضوعات مربوط به کشورمان مانند توافق برجام، برنامه موشکی، سیاست های منطقه ای ایران و حتی موضوع حقوق بشر مشاهده می شود.
ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی ، برجام را مایه شرم آمریکا خواند و مدعی پاره کردن آن شد. هرچند طی ماه های حضورش در کاخ سفید نتوانسته است برجام را نقض کند اما در مسیر خصم افزای خود، اقدامات تهدید آمیز و مداخله جویانه علیه ایران هم کم نداشته است.
بسیاری از نظریه پردازان و تحلیلگران آمریکایی حمله بامداد شنبه 25 فروردین سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه را پیامی هشدارآمیز علیه متحدان «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه می دانند. متحدانی که نام ایران هم میان آن ها دیده می شود. کشوری که هرچند به دعوت و خواست دولت سوریه در این کشور حضور مستشاری دارد اما این حضور توام با قدرت یابی منطقه ای ایران و در مغایرت آشکار با اهداف سلطه طلبانه سران کاخ سفید و شرکای منطقه ای او است و باید هدف تهدید و هشدار مستقیم و غیرمستقیم قرار گیرد.
فزونی این تهدیدات، تندروی ها و هشدارهای مستقیم و غیرمستقیم علیه ایران نیازمند به کارگیری شیوه های موثر مقابله با آن است. شیوه هایی که بخشی از آن باید در درون مرزها و از سوی دولت و ملت پیگیری و اجرا شود و شماری دیگر باید بیرون از مرزها و با منطق دیپلماسی مورد استفاده قرار گیرد.
به منظور بررسی راهبردهای ایران برای مقابله با زیاده خواهی های آمریکا، گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا با «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل بین الملل و «ناصرایمانی» فعال سیاسی به گفت و گو پرداخته است .
**آمریکا در پی کشاندن ایران به منازعات منطقه است
محورهای تهدید آمریکا علیه ایران و بلوای ایجاد شده در سوریه به اعتقاد ایمانی نیازمند نوعی هوشیاری است. او درباره راهکارهای مقابله با چنین هشدارهایی به پژوهشگر ایرنا می گوید: آمریکا به دو دلیل عمده در حال حاضر به دشمنی با ایران می پردازد، دلیل نخست، حضور پرقدرت ایران در منطقه و دیگری توافق برجام است.
«واشنگتن به خوبی می داند که در منطقه و علیه منافع نظامی ایران، امکان مانور نظامی خاصی ندارد. اقدامات آن ها از این میزان فراتر نخواهد رفت زیرا هم از منظر داخلی و هم در عرصه بین المللی با مشکلاتی روبرو خواهند شد. واقعیت آن است که آمریکا اگر بخواهد دامنه اقدامات نظامی خود را گسترده تر کند با سدی مانند روسیه مواجه خواهد شد و بنابراین اقدامات فراتر بیشتر بلوف و هیاهوی سیاسی است.»
این فعال سیاسی ، هدف آمریکا و غرب را کشاندن پای ایران به هیاهوی و منازعات منطقه ای و نزاع بلوک شرق و غرب یعنی روسیه وآمریکا می داند و معتقد است: این برنامه در حالی از سوی غرب پیگیری می شود که ایران در جنگ داخلی سوریه تنها به خواست دولت این کشور و نقش مستشاری دارد.
گرچه تهدیدات ترامپ به اعتقاد این فعال سیاسی بیشتر بلوف و هیاهیوی سیاسی است اما ایمانی از ضرورت هوشیاری در داخل ایران سخن می گوید: «ما در داخل کشور باید بسیار هوشیار باشیم، جریان های سیاسی کشور باید دقت کنند تا از سخنان تحریک کننده اجتناب کرده و بهانه دست بهانه جویان غربی ندهند. شاخه و شانه کشیدن در موضوعات مختلف در برهه کنونی چندان اقدام سنجیده ای نیست. ایران باید ضمن تقبیح اقدامات غرب هوشیاری خود را در مقابله با این زیاده خواهی ها حفظ کند و بهتر آن است که دولت، جریان های سیاسی و صاحبان رسانه به نوعی از جنجال آفرینی ترامپ عبور کنند. »
ایمانی درباره تهدید ناتمام برجام از سوی ترامپ و برخی مخالفت های داخلی با این سند به پژوهشگر ایرنا گفت: سند برجام دستاورد کشور و این توافق تصمیم تمام ارکان نظام جمهوری اسلامی بوده است و تنها محدود به دولت آقای روحانی نیست.
وی ادامه داد : در داخل کشور هم برخی با این توافق موافق نیستند که به عقیده من چندان محل اشکال نیست و نباید واهمه ای از این مخالفت ها داشت. در هیاهوی موافقت و مخالفت های داخلی با برجام نباید از این نکته غافل بود که این توافق و سند سیاست کلی نظام بوده است نه دستاورد دولتی خاص.
تحلیلگر مسائل سیاسی ماندن در برجام را تا زمانی که تامین کننده منافع ملی باشد عقلانی می داند و می گوید: برنامه راهبردی نظام در مرحله اجرای برجام این است که این سند تا زمانی که منفعت ملی برای ایران داشته باشد، از سوی کشورمان پابرجا بماند.
«ایران آغازگر خروج از برجام نخواهد بود اما در برابر زیاده خواهی آمریکا و غرب و عدم پایبندی آن ها به این سند ایران می تواند از برجام خارج شود. این موضع همان تصمیم و خواسته دولت هم است و مغایرتی میان سیاست های دولت و خواست رهبری در زمینه برجام وجود ندارد. دولت هم باید بی توجه به تهدیدات و هیاهوی ترامپ به کار و برنامه های خود در داخل و خارج ادامه دهد.»
**دکترین آمریکا هیاهوست، استراتژی ایران باید آرامش باشد
مطهرنیا با مرور کلی سیاست های خارجی ایالات متحده آمریکا، درباره این سیاست ها به پژوهشگر ایرنا گفت : آمریکا بر اساس پارادایم آشوب، بازیگر دیوانه یا تئوری کلان پیچیدگی عمل می کند. اگر چنین مسیری را مورد توجه قرار داده و با رویدادهای کنونی در جهان و سوریه منطبق سازیم، آمریکا از این منطق استراتژیک بهره برده و اکنون با آرایش نظامی و برای تثبیت امتیازات خاورمیانه ای خود به میدان آمده است.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره گام های بعدی آمریکا در خاورمیانه به ایرنا اظهارکرد : در این مسیر منطق استراتژیک ایجاب می کند که آمریکا دو گام بردارد. گام نخست، تهدید به حمله نظامی است تا با استفاده از این تهدید بتواند حداکثر امتیازات را حاصل کند و در صورت لزوم و باز بودن فضای حرکت با ورود به جنگ امتیازات خود را تثبیت کند. پیش از حمله نظامی آمریکا و متحدانش به سوریه سیگنال ها هم نشان می داد که امکان هجمه نظامی واشنگتن در منطقه بالاست و آمریکا خواهان عملیات تازه ای در خاورمیانه است، کاخ سفید می خواست با توجه به مسیری که برپایه همان منطق اشاره شده، آمده امتیازاتی را به دست آورد.
مطهرنیا در ادامه با اشاره به هزینه هایی که آمریکا در مسیر این امتیازخواهی از خاورمیانه می پردازد، گفت: آمریکا اکنون هزینه نظامی خود را به کشورهای هم پیمان خود در منطقه تحمیل کرده است. اگر به ادبیات ترامپ دقت کنیم متوجه می شویم که او رسما اعلام کرده که یا از سوریه خارج می شویم، یا هزینه این حضور را عربستان و دیگر کشورهای منطقه باید بپردازند.
در برابر چنین استراتژی ترامپ ایران باید چه راهکاری برای مقابله در پیش بگیرد؟ پرسشی که مطهرنیا به آن این گونه پاسخ می گوید: ایران باید سیاست های استراتژیک ومسوولیت دینی خود را در چارچوب منافع ملی تعریف کند. من تاکید دارم که ایران باید به سمت گفتمان اصلاح در درون و صلح در بیرون قدم بردارد. دولت مسائل و مشکلات خود را با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای با اقتدار و نه تنش و تقابل حل کرده و تا حد ممکن از ورود به تنازعات خودداری کند.