نماینده مجلس: ایرانی‌ها بارها بازیچه سیاست‌های منفعت‌طلبانه روسیه قرار گرفتند

کدخبر: ۲۲۱۸۱۸
اقتصادنیوز: یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه «بارها ایرانی‌ها بازیچه سیاست‌های منفعت‌محور روسیه قرار گرفتند» گفت: متاسفانه در کشور ما به یک باره حوزه قدسی سیاست خارجی گسترش پیدا کرده که حتی نمی‌توان از سوریه و روسیه انتقاد کرد لذا باید در شرایط کنونی و با انتخابات اوپک به جای صحبت و برخورد احساسی علیه روسیه، به طور عقلایی در سیاست خارجی بازبینی شود.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در واکنش به اقدامات روسیه در اجلاس اوپک علیه ایران، گفت: روس‌ها طبق قواعد حاکم بر نظام بین‌الملل عمل می‌کنند لذا این ما هستیم که قواعد حاکم بر نظام بین‌الملل را به گونه‌ای احساسی نادیده می‌گیریم. به طور طبیعی بر اساس این قوانین روس‌ها هر جا منافع‌شان اقتضا کند کنار یک کشور قرار می‌گیرند چون آنها سیاست را امر ژله‌ای دیده و هیچگونه پیوند دائمی با کشورها ندارند.

وی یادآور شد: روس‌ها بر اساس همین سیاست زمانی که جزمیت حاکم بر نظام کمونیستی را در سال ۱۹۸۹ میلادی کنار گذاشتند، منافع ملی خود را محور قرار داده و بر اساس آن به بسیاری از مشکلات‌شان فائق آمده و امروز در دنیا امورشان را به پیش می‌برند.

فلاحت‌پیشه با اشاره به روابط ایران و روسیه، گفت: با نگاهی به روابط ایران و روسیه به خوبی می‌توان فهمید که ایرانی‌ها بارها بازیچه چنین سیاست منفعت‌طلب از طرف روسیه شدند اما متاسفانه در کشور ما به یک باره حوزه قدسی سیاست خارجی گسترش پیدا می‌کند که حتی نمی‌توان سیاست‌های سوریه، روسیه و برخی کشورها را نقد کرد. اگر آنها مورد نقد قرار گیرند ما مورد حمله و هجمه قرار می‌گیریم. بنده بارها به دلیل طرح نگاه واقع‌بینانه از سوی برخی محافل داخلی مورد تکویر، تهدید و مقابله قرار گرفتم.

وی یادآور شد: روس‌ها همان بازیگرانی هستند که هفت بار علیه ایران یعنی یک بار در شورای حکام و شش بار در مجامع بین‌المللی احکام ضد ایرانی دادند در شرایطی که ایران سعی می‌کرد که در فضای بین‌المللی مشکلات‌شان را با دیگران حل کند، روس‌ها همراه با فضای بین‌المللی علیه ما شدند.

فلاحت‌پیشه با اشاره به اقدامات روسیه در سوریه، گفت: روسیه چالش‌هایی در کریمه و خارج از مرزهای خود داشت به طور مشخص با افراطی‌گری اسلامی در چچن و برخی ایالات مسلمان خود مواجه شد، خیلی خوشحال بود که توانست خارج از مرزهای خود با افراطی‌گری مقابله و آن را کنترل کند. از طرف دیگر بعد از شکستن تدابیر منطقه‌ای آمریکا در عراق و افغانستان می‌خواست خود وارد تدابیر منطقه‌ای شود، اینها همه نشان می‌دهد که روس‌ها سیاست پیچیده‌ای را در پیش گرفتند.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی برخی از افراد در ایران سعی می‌کنند به گونه‌ای احساسی روسیه را قدسی و راهبردی نشان دهند. بنده هنوز هم معتقدم در مناسباتی که ایران و روسیه در حوزه‌های مختلف آن هم عمدتا نظامی داشت، دچار اشتباه راهبردی شد که در آینده می‌تواند به ضرر منافع و امنیت ملی کشور تمام شود.

وی با اشاره به اقدامات روسیه در اوپک، گفت: اینکه روسیه در کنار عربستان در اوپک یک موضع را اتخاذ می‌کند پیام آشکاری برای آمریکا مبنی بر آمادگی بازیگران برای جایگزین نفت ایران دارد، این کار تنها از سوی روسیه انجام نمی‌شود بلکه از کشورهای منطقه که تاریخ آنها ایران را به عنوان نجات دهنده این کشورها از افراطی‌گری می‌شناسند نیز در این راه هم قدم هستند.

فلاحت‌پیشه یادآور شد:‌ در زمان تحریم‌های قبل از ۱۳۹۴، این کشورها سهم ایران در بازار نفت را به خود اختصاص دادند. آنها مجموعا با هم سالیانه ۲۰ میلیارد دلار از بازار نفت یعنی برابر با ایجاد حداقل دو تا ۲.۵ میلیون شغل در ایران سود به دست آورده که این به دلیل برداشت از منافع نفتی مشترک‌مان است. یادآوری می‌کنم که این اقدام از سوی کشورهایی انجام می‌شود که در حوزه دوستان ما قرار دارند.

وی با تاکید مجدد بر اینکه روس‌ها درک درستی از نظام بین‌المللی دارند، در عین حال گفت: این ایرانی‌ها هستند که باید درکی از نظام بین‌المللی بر اساس بازتعریف از منافع ملی داشته باشند چون ما برای خیلی از بحران‌های بین‌المللی هزینه می‌دهیم که هیچ اثری بر منافع و امنیت ملی ما ندارد. زمانی خواهد رسید که آنها به ثبات در مناطق‌شان رسیده و ایران را در قلمروی دشمنان خود قرار می‌دهند و حتی در حوزه‌های اقتصادی هم فضایی برای دوستی ایران ایجاد نمی‌کنند.

فلاحت‌پیشه در جمع‌بندی تاکید کرد: معتقدم افراد در شرایط کنونی به جای آنکه با برخورد احساسی علیه روسیه صحبت کنند به طور عقلایی راهبردهای سیاست خارجی کشورمان مبتنی بر منفعت‌محوری را بازبینی کنند. بدانیم که دنیای امروز دنیای تنش‌زدایی است، هرگاه ما توانستیم تنش‌زدایی کرده و مشکلات خودمان با دنیا و منطقه را حل کنیم کشورها به سمت‌مان آمدند، در مقابل هرگاه به سمت فضای تنش رفتیم کشورها ما را همچون گوشت قربانی دیده و منافع‌مان را بین خودشان تقسیم می‌کنند لذا باید با توجه به منافع ملی و بدون اتکا به بازیگران غیرقابل اعتماد سیاست‌های خود را پیش ببریم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید