محاصره اقتصادی ایران با کمک قطر تکمیل میشود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا؛ روزنامه رای الیوم چاپ لندن در یادداشتی نوشت: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که اخیرا با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیرخارجه قطر دیدار داشت بر این مساله تاکید کرد که ترامپ خواهان دستیابی به حل نهایی برای بحران کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس است زیرا تداوم این بحران تنها به نفع ایران است. سخنان پمپئو به این معناست که قطر باید خواستههای چهار کشور عربی محاصره کننده را بپذیرد و به یک ائتلاف آمریکایی علیه ایران به منظور ایجاد تحریمهای اقتصادی بپیوندد.
در ادامه این یادداشت آمده است که دولت ترامپ این روزها فشارهای خود بر قطر در زمینههای مختلف را بیشتر کرده است و سفر جراد کوشنر، مشاور و داماد ترامپ به دوحه با هدف بازاریابی معامله قرن و جمعآوری کمکهای مالی برای پروژههای سرمایهگذاری در شمال سینا از جمله ایجاد دو ایستگاه برق، آب شیرین کن و ساخت بندر و فرودگاه در رفح بوده است.
رای الیوم مینویسد که پیروزی اردوغان در انتخابات ریاستجمهوری موقعیت قطر را نیز تقویت کرده است و شادی قطریها و پخش شیرینی در خیابانها چیز عجیبی نبود زیرا ترکیه از جمله معدود کشورهایی بود که در کنار ایران از موضع قطر برای مقابله با کشورهای محاصرهکننده این کشور حمایت و بیش از ۳۰ هزار سرباز را برای جلوگیری از کودتای احتمالی به قطرفرستاد.
این روزنامه با بیان اینکه عربستان برای ایجاد کانال دور قطر و تبدیل آن به یک جزیره مجوز صادر کرده است و احتمالا حفاری این کانال بزودی آغاز شود نوشت:مشکل کنونی در بحران قطر این است که چهار کشور محاصرهکننده (عربستان، امارات،مصر ،بحرین)عجلهای برای حل این بحران ندارند و از تداوم بحران چندان ضرر نمیکنند .
محمد بن عبدالرحمن، وزیر خارجه قطر نیز اخیرا اعلام کرد که کویت برای ازسرگیری میانجیگری جهت حل بحران قطرتلاش های جدیدی کرده است و چهار کشور عربی محاصره کننده به نامههای امیر کویت در این باره پاسخ ندادهاند و کشورش یعنی قطر تنها کشوری بوده که به نامه امیر کویت پاسخ داده است، این سخنان وزیر خارجه قطر نشان می دهد که چهار کشور عربی(عربستان،امارات،بحرین،مصر) تمایل چندانی به حل بحران قطر ندارند.
رای الیوم می نویسد که از طریق اظهارات پمپئو پیشنهادات ترامپ به قطر را خوانده ایم اما هنوز مشخص نیست که وزیر خارجه قطر به همتای آمریکایی خود چه پاسخی داده است و ما نمیدانیم که آیا دولت آمریکا تلاشهای خود برای برگزاری نشستی با حضور همه طرفهای بحران را برگزار می کند یا خیر، فعلا همه چیز مبهم است.
در ادامه این یادداشت آمده است که بر اساس اظهارات پادشاه بحرین پیشنهادی که کشورهای محاصره کننده برای حل بحران یمن می دهند در ریاض است بدین معنا که امیر قطر به ریاض برود و موافقت خود با خواستههای ۱۳گانه و یا بیشتر آنها از جمله تعطیلی شبکه «الجزیره» و توقف حمایت مالی از جنبشهای اسلامی -سیاسی از جمله اخوانالمسلمین را اعلام کند که به احتمال زیاد رهبران قطر این راهحل را نپذیرند زیرا این امر حاکمیت قطر را زیر سوال می برد.
در پایان آمده است که پیام آمریکا به قطر که وزیر خارجه آنها در دیدار با همتای قطری اش برخی از رمز های آن را بازگشایی کرد و مهمترین آن ایستادگی در سنگر آمریکا برای مقابله با ایران و مشارکت در تحریمها علیه ایران است قطر را در شرایط سختی قرار داده است و باید دید که آیا قطر در برابر این فشارها تسلیم می شود؟
منطق میگوید "خیر" اما دولت فعلی آمریکا نشان داده که هیچ وقت در تصمیمات و سیاستهای خود در منطقه و جهان منطقی نبوده است و چه بسا قطر روزهای سختی در پیش خواهد داشت.