نظام حکومتی ترکیه امروز تغییر می‌کند +جزئیات

کدخبر: ۲۲۴۸۰۰
اقتصادنیوز: نظام حکومتی ترکیه امروز با برگزاری مراسم ادای سوگند در مجلس و تحلیف رجب طیب اردوغان رییس جمهوری منتخب به طور رسمی از پارلمانی به ریاستی تغییر می باید.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، مردم ترکیه اوایل بهار سال گذشته طی یک همه پرسی به تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی رای دادند و در جریان انتخابات 24 ژوئن 2018(سوم تیرماه 1397) رجب طیب اردوغان به عنوان نخستین رییس جمهوری در نظام جدید انتخاب شد.

با قطعی شدن نتایج انتخابات، امروز مراسم سوگند و تحلیف رییس جمهوری جدید ترکیه در مجلس برگزار می شود و بعد از ظهر امروز نیز مراسم رسمی آغاز به کار رییس جمهوری و دولت جدید ترکیه با حضور سران 50 کشور برگزار می شود. 

در مراسم آغاز به کار رییس جمهوری ترکیه که با حضور 6 هزار میهمان داخلی و خارجی در کاخ بش تپه آنکارا برگزار می شود، 22 رئیس جمهوری، 28 نخست وزیر و رئیس مجلس از کشورهای مختلف و دبیر کل 6 نهاد بین المللی شرکت می کنند. 

در نظام جدید حکومتی ترکیه با حذف پست نخست وزیری، اردوغان به عنوان رییس جمهوری، رییس دولت و مسئول کابینه خواهد بود.

وی گفته است که کابینه جدید دولت ترکیه را امشب طی یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام خواهد کرد.

نخستین جلسه کابینه جدید ترکیه روز جمعه 13 جولای 2018(22 تیرماه 1397) تشکیل می شود و اعضای کابینه جدید پیش آغاز فعالیت خود، در آیین نماز جمعه در مسجد بایرام پاشا در آنکارا حضور می یابند.

به گزارش ایرنا، در انتخابات روز 24 ژوئن 2018(سوم تیرماه 1397) رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی و نامزد حزب عدالت و توسعه با کسب 26 میلیون و 330 هزار و 823 رای که معادل 52.59 درصد مجموع آرای انتخاباتی بود، به عنوان رییس جمهوری جدید ترکیه انتخاب شد.

بر اساس تغییرات 18 ماده قانون اساسی ترکیه که در فروردین ماه سال گذشته به تایید و تصویب مردم این کشور رسید، نظام حکومتی ترکیه پس از 95 سال، از سیستم پارلمانی به ریاستی تغییر پیدا کرده و با حذف پست نخست وزیری، رییس جمهوری منتخب به مدت پنج سال رییس دولت و مسئول کابینه خواهد بود.

در نظام جدید ترکیه، اردوغان نیازی به معرفی کابینه به مجلس و رای اعتماد نمایندگان به اعضای کابینه خود ندارد و بر این اساس، وی قصد دارد با تغییرات گسترده در ساختار مدیریتی کشور، دولتی چابک تشکیل داده و با ادغام و حذف 10 وزارتخانه، تعداد وزارتخانه های ترکیه را به 16 عدد کاهش دهد.

اردوغان قرار است در نظام جدید 16 وزیر شامل وزیر دادگستری – کشور ـ دفاع ملی ـ آموزش ملی ـ انرژی و منابع طبیعی ـ شهرسازی و حومه ـ فرهنگ و گردشگری ـ ورزش و جوانان ـ خزانه و مالیه ـ ارتباطات و زیرساخت ها ـ امور خارجه ـ کار، خدمات اجتماعی و خانواده ـ کشاورزی و جنگداری ـ صنایع و تکنولوژی ـ بهداشت و تجارت را انتخاب کند.

در نظام جدید ریاست جمهوری ترکیه، اردوغان هشت سازمان مستقل وابسته به نهاد ریاست جمهوری تشکیل خواهد داد و علاوه بر آن چهار دفتر ویژه زیر نظر رییس جمهوری نیز تشکیل می شود و تمام امور مهم ترکیه از طریق این چهار دفتر پیگیری خواهد شد.

بر اساس تغییرات جدید که توسط اردوغان اعلام شده، چهار دفتر ویژه وابسته به نهاد ریاست جمهوری شامل دفاتر 'مالی'، 'منابع انسانی'، 'تحول دیجیتالی' و 'سرمایه گذاری' تاسیس می شود با هماهنگی نهاد ریاست جمهوری تمام امور مهم ترکیه از طریق این چهار دفتر پیگیری خواهد شد. 

این دفاتر نقش اصلی در استفاده از منابع انسانی به طور موثر، بهبود اوضاع اجتماعی، افزایش خدمات رسانی و بهینه سازی آن از طریق تحولات دیجیتالی با هدف تبدیل ترکیه به کشوری جذاب برای سرمایه گذاری از طریق توسعه ابزارها و سیاست های مالی جدید خواهند داشت.

در نظام جدید ریاستی ترکیه هشت سازمان جدید شامل ستاد کل نیروهای مسلح ـ اطلاعات ملی(میت) ـ صنایع دفاعی ـ امنیت ملی ـ امور دیانت ـ نظارت(بازرسی) دولتی ـ ارتباطات ـ استراتژی و بودجه شکل می گیرد که روسای آنها توسط رییس جمهوری منصوب خواهد شد.

همچنین در دوره جدید دولت ترکیه، 65 شورا، کمیته و کمیسیون موجود در ترکیه حذف شده و به جای آن 9 شورای تخصصی در حوزه های مختلف تشکیل خواهد شد که این شوراها با همکاری نهادهای دیگر و از جمله مجلس کار سیاست گذاری در حوزه های مختلف و ارائه خدمات مشاوره را بر عهده خواهند داشت.

این شوراها شامل شورای سیاست‌های اداره محلی ـ سیاست‌های اجتماعی ـ سیاست های بهداشت و غذا ـ سیاست‌های فرهنگی و هنری ـ سیاست‌های حقوقی ـ سیاست خارجی و امنیتی ـ سیاست‌های اقتصادی ـ سیاست‌های آموزشی و سیاست‌های علمی، فناوری و نوآوری خواهد بود.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید