اعتبارات میلیاردی برای نمایشگاه عطر سیب /مردم خودشان نذر می‌کنند نیازی به ورود شهرداری نیست

کدخبر: ۲۳۶۴۱۰
اقتصادنیوز : رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران می‌گوید: طی سال‌های گذشته بودجه نمایشگاه عطر سیب از 7 میلیارد تومان کاهش پیدا کرده و تنها بودجه ای به نام «تکریم آیین‌ها فعالیت‌های عاشورایی و اربعین» با رقمی معادل 2 میلیارد و 360 میلیون دربودجه پیش بینی شده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اسکان نیوز، محمدجواد حق‌شناس، رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران معتقد است، باید مراقب ورود به موضوعات مذهبی باشیم زیرا خدای‌ناکرده به نام امام حسین و به نام تلاش در حوزه‌های مقدس، آیینی و مذهبی، اگر شاهد یک مقدار ریخت‌و‌پاش‌ها یا بعضا به مصرف درست‌ نرسیدن‌های این هزینه‌کردها باشیم   عملا آثار تخریبی‌اش خیلی بیش از آثار اثباتی آن به حساب می‌آید.

شهرداری امسال هم نمایشگاه عطر سیب را برگزار کرد. این در حالی است که قرار بود کمک‌های مدیریت شهری به این‌گونه ردیف‌ها ساماندهی شود. اما به نظر می‌آید مدیریت شهری نگران است ساماندهی این نوع هزینه‌ها این­‌گونه برداشت شود که مدیران اصلاح طلب کمک­ مالی به فعالیت­‌های مذهبی را کاهش داده و برای فرار از حاشیه‌ها در همان راه گذشته قدم می­‌گذارند. دلیل این تناقض رفتاری با هدف‌گذاری انجام شده چیست؟

شورا نظرات خود را در این حوزه روشن، صریح و دقیق بیان کرده است.  برای توضیح این پاسخ نیاز است چند گزاره مورد بررسی قرار گیرد.

گزاره نخست آن‌که، مطابق با گزارش ارائه شده به شورای شهر، در خلال یک‌ونیم دهه‌ قبل (حدود 15 سال) نمایشگاهی به‌عنوان «عطر سیب» با هدف حمایت از هیات‌های مذهبی و برای تکریم مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله(ع) در شهرداری شکل گرفته و طبیعتا هر ساله این حمایت‌ها بخش قابل‌توجهی از منابع شهرداری را به خودش اختصاص می‌دهد. به‌طور مشخص طی سه سال 94، 95 و 96 تقریبا سالانه حدود 7 میلیارد تومان برای برپایی نمایشگاه عطر سیب در بودجه‌ شهرداری ردیف اعتباری اختصاص داده شده بود و در بعضی سال‌ها حتی از بودجه‌ی اختصاص‌یافته هم بیشتر هزینه شده بود.

گزاره‌دوم؛ این‌که اگر خاطرتان باشد شورا در سال قبل به‌خاطر مشکلاتی که مدیریت شهری از لحاظ منابع مالی داشت، یک روند انقباضی را نسبت به بودجه در پیش گرفت و خیلی جای تاسف است که بخش اعظم این انقباض و محدودیت مشمول حوزه‌ی فرهنگی شد؛ یعنی ما شاهد یک کاهش تقریبا 25 درصدی بودجه و اعتبارات در حوزه‌ فرهنگ بودیم که در مقایسه با حوزه‌های شش‌گانه‌ درآمد-هزینه‌ شهرداری بیشترین سهم کاهش مربوط به بخش فرهنگ شد.

این روند باعث شد که عملا بودجه‌هایی که در این حوزه‌ شکل می‌‌گرفت با محدودیت روبه‌رو شود. با طرح این موضوع در شورا در سال گذشته، نهایتا بودجه‌های این بخش از حدود 7 میلیارد تومان به 2 میلیارد و 360 میلیون تومان در یک سال کاهش پیدا کرد.

گزاره سوم که باید مورد توجه قرار گیرد در واقع تغییر رویکردی بود که شورا احساس می‌کرد که باید به این موضوعات داشته باشد و حوزه‌هایی که حوزه‌های خود مردم هست و علی‌القاعده انتظار نمی‌رود که دولت‌ها و مراکز عمومی‌ای که بودجه از بیت‌المال می‌گیرند، به این حوزه ها ورود کنند یا ورودشان به این بخش نه‌تنها مفید نباشد بلکه آثار و تبعات زیان‌باری دارد و به‌خصوص خدای‌نکرده اگر مراقبت نشود منجر به حیف و میل پول بیت‌المال شود. خدای‌ناکرده به نام امام حسین و به نام تلاش در حوزه‌های مقدس، آیینی و مذهبی، ما شاهد یک مقدار ریخت‌و‌پاش‌ها یا بعضا به مصرف درست‌ نرسیدن‌های این هزینه‌کردها باشیم که عملا آثار تخریبی‌اش خیلی بیش از آثار اثباتی آن به حساب می‌آید.

طبیعتا ما با این روند سعی کردیم هم به لحاظ عدد این فعالیت‌­ها متناسب با بودجه دقیق‌تر عمل کنیم و هم به لحاظ تصحیح عنوان ردیف که تبدیل به «تکریم آیین‌ها فعالیت‌های عاشورایی و اربعین» شد.

به این ترتیب شما دو هدف اصلی را دنبال می­‌کنید.

بله، درواقع این تغییر رویکرد 2 هدف را دنبال می‌کرد؛ یکی اینکه هزینه‌هایی که در سال قبل با نام اربعین شکل می‌گفت عموما می‌آمد در قالب طرح ارائه می‌شد و در لایحه نبود و ما تلاشمان این بود که به هر حال شهرداری خودش حتما مسئولیت بپذیرد و این را در لایحه بیاورد و هم اینکه بتواند جلوی اتفاقات نگران‌کننده و نامطلوبی که در هزینه‌کردهای اربعین هم شکل می‌گیرد، ما مراقبت‌های لازم را بکنیم. فلذا این روند آن‌جا شکل گرفت.

تاکید ما هم به شهرداری و هم به معاونت مربوطه این بوده که علی‌القاعده همان‌طور که ما در بحث برنامه‌های شادستان یا نوروزخوانی، شهرداری مستقیما از طریق نواحی و مناطقش با مردم رودررو بود؛ در این حوزه‌ها هم این طرح عملیاتی شود. ما هیچ نیازی نداریم برای این‌که مردم بخواهند درخصوص بزرگداشت و تکریم حضرت اباعبدالله نقش ایفا کنند، بیاییم واسطه‌تراشی کنیم و تحت‌عنوان کمک به هیات‌ها درواقع بخواهیم یک مسیر شاید نامناسبی را طی کنیم .

در طول سالیان گذشته هیات‌ها نشان داده شده‌اند که همیشه محل مراجعات نذورات، محل اعتماد مردم بودند و تمام شیعیان حضرت و حتی ارامنه، زرتشتی‌ها و حتی کلیمی‌ها می‌آیند و برای ایام عزاداری امام حسین نذر می‌کنند و خودشان پیش‌قدم می‌شوند و اصلا حتی مرسوم بوده که نانوایی‌ها هم روز عاشورا تعطیل بودند یعنی اینکه مردم هیچ پخت‌وپزی نمی‌کنند و همه میهمان امام حسین هستند. این‌که ما این دریای عظیم و اقیانوس بزرگی که ده‌ها میلیون‌ ایرانی و شیعیان حضرت هر ساله می‌آیند و اوج می‌آفرینند و حماسه می‌آفرینند و عشق را در آنجا نشان می‌دهند با بودجه‌ شهرداری آن هم به مقدار بسیار محدود، خدای‌نکرده با علامت سوال روبه‌رو کنیم. نظر شورا در این بخش خیلی روشن است، در بودجه هم آمده، به معاونت‌های مربوطه و به شهرداری هم ابلاغ شده است.

این موضوع را تذکر می‌دهید؟

اصلا این را گفتیم و نظرات را دادیم. این سخنی را هم که الان دارم می‌گویم شما در همین چارچوب تلقی کنید. نظرات خیلی صریح و روشن است.

ولی به هر حال آیا این نمایشگاه امسال برگزار می‌شود؟

من می‌خواهم بگویم که ببینید! اگر شهرداری یا دوستان شهرداری دارند کاری می‌کنند، قطعا مراقبت لازم هم می‌شود. حالا طبیعتا آن‌ها محدودیت‌هایی را دارند که ما هم می‌فهمیم، اما تمام تلاش ما این است که ما بفهمیم به جای اینکه تسلیم مراکز قدرت بشویم که درواقع روند ناشایستی را بخواهیم رقم بزنیم، به روح قانون و نظرات نمایندگان شورا که نمایندگان مردم هستند و نهایتا آن حفظ حرمت حریم حضرت اباعبدالله که برای همه‌ ما واجب‌تر است به آن توجه کنیم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید