نقش ارزهای دیجیتال در پولشویی !
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از زومیت، والاستریت ژورنال در گزارشی ادعا کرد که بیش از ۴۶ صرافی ارز رمزنگاریشده در سرتاسر جهان، از سال ۲۰۱۶ در پولشویی ۸۸ میلیون دلار نقش داشتهاند. این صرافیها بهعنوان ابزارهایی برای مجرمان مالی استفاده شدهاند.
برای این گزارش، ۲۵۰۰ کیف پول که از طرف دادگاه بهعنوان متهم عملیات مجرمانه شناخته شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. یک شرکت قانونی فعال در حوزهی بلاکچین با نام Elliptic که در لندن فعال است نیز در این گزارش همکار والاستریت ژورنال بوده است. نقش این شرکت در تحقیقات، ردگیری پولها از کیفهای پول به صرافیها بوده است. بهعلاوه، ردگیری حسابهای میانجی با احتمال متعلق بودن به صرافیها نیز انجام شد. این کار با دانلود آدرسهای این حسابها و مقایسهی آن با صرافیهای مورد نظر انجام شد.
یکی از صرافیهایی که در این گزارش مورد اتهام واقع شده، ShapeShift است. این صرافی یکی از بزرگترین مقاصد پولهای مجرمانه بوده که دفترش نیز در آمریکا واقع است. بیش از ۹ میلیون دلار از ۸۸ میلیون دلار پول بررسی شده، در مدت دو سال به این صرافی واریز شدهاند. این صرافی سوئیسی که در آمریکا فعالیت میکند، به کاربران اجازه میدهد تا بدون ارائهی مشخصات و بهصورت ناشناس فعالیت کنند.
البته آنها از امروز قصد دارند با قوانین تایید هویت همکاری بیشتری داشته باشند تا ریسک کلاهبرداریها را کاهش دهند. از طرفی در گزارش والاستریت ژورنال اشارهای به این تصمیم نشده و تنها صرافی مورد نظر، به راحتسازی انجام تراکنشهای اشکالدار متهم شده است. بهعلاوه، مدیرعامل این صرافی یعنی اریک ورهیس نیز بهخاطر عقایدش در مورد ناشناس بودن افراد در موقعیتهای مختلف، متهم شده است. او یکی از منتقدان قوانینی است که صرافیها را به دریافت اطلاعات واقعی اشخاص مجبور میکند.
در واقع، عقاید ورهیس بر ضد قوانینی که برای جلوگیری از اقدامات مجرمانه مطرح شدهاند، رسانهی مذکور را مجاب کرده است که این صرافی، نقشی غیرقابل بخشش در پولشوییهای عنوانشده داشته است.
در این گزارش علاوهبر تحقیقات اختصاصی، به مدارک ارائهشده توسط محققان امنیتی نیز اشاره شده است. در این مدارک اثبات شده که مجرمان از صرافی شیپشیفت برای تبدیل بیتکوین به مونرو استفاده کردهاند. مونرو، ارزی رمزنگاریشده با تمرکز روی ناشناس بودن کاربران است.
پس از حملهی باجافزار واناکرای، بیتکوینهای دریافتشده توسط مجرمان در نهایت به صرافی شیپشیفت رسیدند. در این حمله، هکرهای کرهی جنوبی میلیونها دلار از دولتها و شرکتهای مختلف باج دریافت کردند. در ادامهی گزارش به این نکته اشاره شده که صرافی مذکور، حتی یک سال پس از این حمله، تغییری در سیاستهای خود ایجاد نکرده است. در واقع، آنها پولهای مجرمانه را (سهوا یا عمدا) تمیز و غیرقابل ردیابی کردهاند.
در مثالی دیگر در این گزارش، به یک ICO اشاره شده که برابر با ۲.۲ میلیون دلار اتریوم از سرمایهگذاران دریافت کرده و سپس ناپدید شده است. پس از ردگیری این پول دزدیدهشده، یکی از مقاصد آن، صرافی آسیایی KuCoin گزارش شد و ۵۱۷ هزار دلار نیز مستقیما به شیپشیفت آمده و سپس به مونرو تبدیل شده است.
نویسندهی گزارش در ادامه با توجه به اطلاعات موجود در اینترنت ادعا کرده است:حتی مجرمانی که با ساختن یک وبسایت کپی از مشتریان شیپشیفت پول دزدیدهاند، در نهایت ارزهای خود را برای پولشویی به همین صرافی واریز کردهاند.
لازم به ذکر است والاستریت ژورنال تمامی حسابهای کاربری مشکوک و آدرسها را به شیپشیفت اعلام کرده و این صرافی نیز فعالیت آنها را متوقف کرده است. ورونیکا مکگرگور مشاور حقوقی شیپشیفت نیز تاکید کرده است که آنها در پی پیادهسازی قوانین تایید هویت در آیندهی نزدیک هستند. او در ادامه، فلسفه و اعتقادات مدیرعامل صرافی را از سیاستها و عملکرد شرکت جدا اعلام کرده است.
البته ورهیس بهشدت از والاستریت ژورنال و نویسندهی گزارش مذکور انتقاد کرده؛ او ادعا کرده که حقایق حاضر در این گزارش، گلچین شده و مغرضانه بودهاند. بهعلاوه ورهیس به این نکته اشاره کرده که جابجاییهای عنوانشده در این گزارش تنها ۰.۲ درصد از تراکنشهای این صرافی را تشکیل میدهند.
ورهیس در اکانت خود در توییتر نوشت:ما گزارش نوشتهشده در والاستریت ژورنال را مطالعه کردیم و معتقدیم این گزارش غیرهوشمندانه است و نتایجی گمراهکننده دارد.مبلغی که در گزارش به آن اشاره شده (۹ میلیون دلار) تنها ۰.۲ درصد از تراکنشهای بوده، درحالیکه این آمار در سیستم بانکداری جهانی ۲ تا ۵ درصد است.