ایران چند بار به دادگاه لاهه شکایت کرده است؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، این نخستین بار نیست که ایران برای دادخواهی به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کرده؛ پیشتر ایران سه بار علیه ایالات متحدۀ آمریکا شکایت کرده، یک بار در سال 1395 در خصوص توقیف داراییهای ایران، یک بار پس از بمباران سکوهای نفتی کشورمان توسط ایالات متحده (1371) و دیگری پس از سانحه هواپیمای ایرباس در تاریخ 12 تیر 1367 که منجر به شهادت شمار زیادی از هموطنانمان شد (1368).
از سوی دیگر، یک بار هم انگلستان در سال 1330 به واسطه ملی شدن صنعت نفت و یک بار ایالات متحده آمریکا به دلیل تسخیر لانه جاسوسی در تهران در سال ۱۳۵۸ علیه کشورمان در دیوان مذکور اقامه دعوا کردهاند.
احکام صادره توسط این دیوان ضمانت اجرا ندارد، ولی الزام آور است. علت اینکه ضمانت اجرا ندارد هم به خاطر تفاوت ضمانت اجرای احکام قضایی در حقوق بینالملل و حقوق داخلی است. در هر حال کشوری که در دیوان بینالمللی دادگستری محکوم میشود، هزینه سیاسی و اعتباری زیای را برای نادیده انگاشتن رای دیوان میپردازد.
براساس ماده 94 منشور سازمان ملل متحد، آرای صادره توسط دیوان بینالمللی دادگستری برای اعضای سازمان ملل لازم الاجراست و در صورت عدم اجرای تعهدات مندرج در آن توسط هر یک از طرفین دعوا، طرف دیگر میتواند موضوع را به شورای امنیت ارجاع دهد و شورای امنیت هم یا به صدور توصیه نامه اقدام کرده یا تصمیم اتخاذ میکند.