سکوت ملک سلمان و پسرش در برابر باج خواهی های ترامپ

کدخبر: ۲۴۲۵۹۹
اقتصاد نیوز: مقامات سعودی در برابر تداوم باج گیری های ترامپ و هیچ انگاشتن عربستان بدون حمایت آمریکا، به سکوت همراه با نگرانی عمیق روی آورده اند.

 به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم؛ هر چه از دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بیشتر می گذرد زوایای بیشتری از رابطه آکنده از ارباب مآبی و قلدرانه، باج گیری و تحقیرآمیز وی در قبال کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان آشکار می شود.

سخنان ترامپ گواه این مدعاست؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در میان تشویق هواداران خود در تجمعی در ایالت می سی سی پی گفت: «ما از عربستان سعودی حفاظت می‌کنیم. شما می‌گویید آن‌ها ثروتمند هستند. من هم عاشق ملک سلمان هستم. اما من گفتم ای شاه، ما داریم از شما حفاظت می‌کنیم. شما ممکن است بدون ما دو هفته هم برقرار نباشید. شما باید برای ارتش خودتان پول بدهید.»

دونالد ترامپ در جمع هوادارانش در ایالت ویرجینیای غربی نیز اعلام کرد: «عربستان را دوست دارم. امروز یک گفتگوی طولانی با پادشاه فوق‌العاده آنها (ملک سلمان) داشتم. به او گفتم، پادشاه! شما چندین تریلیون دلار پول دارید اما بدون ما چه کسی می‌داند برایتان چه اتفاقی خواهد افتاد؟ شاید نتوانید آن هواپیماها را هم نگه دارید. می‌دانید چرا؟ چون به آن‌ها حمله خواهد شد. اما با ما، آن‌ها (عربستان) کاملا ایمن هستند. ولی ما چیزی که باید به دست بیاوریم را به دست نمی‌آوریم و به ارتش آن‌ها یارانه هم می‌دهیم. اجازه دهید یک سوال بپرسم، چرا ما داریم به ارتش این کشورهای ثروتمند یارانه می‌دهیم؟ اگر کشوری مشکل [مالی] داشته باشد، قابل توجیه است اما عربستان سعودی می‌تواند هزینه‌های نظامی خودش را خودش پرداخت کند. من به آنها گفتم متاسفم. شما ثروتمند هستید و خودتان باید هزینه‌های ارتش خودتان را پرداخت کنید.»

همچنین، اواسط فروردین سال جاری، سی‌ان‌ان به نقل از یک منبع آگاه در کاخ سفید گزارش داد ترامپ در صحبت با دوستانش اعلام کرده که اگر آمریکا منطقه را ترک کند، پادشاهی‌های ثروتمند این منطقه باید جت‌های شخصی و زندگی‌های اشرافی خود را فراموش کنند.

به گفته این منبع آگاه، ترامپ در دیدار با پادشاه یکی از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، صراحتا به او گفته است: «بدون ما حتی دو هفته هم دوام نمی‌آورید. کارتان تمام می‌شود. آن وقت باید با هواپیماهای عادی مسافربری پرواز کنید!» منبع مذکور اشاره نکرد که رئیس‌جمهور آمریکا در گفتگو با کدام پادشاه عرب این اظهارات را به زبان آورده است. 

سکوت ملک سلمان و پسرش در برابر باج خواهی های ترامپ

به نظر می رسد که ترامپ همچنان به تحقیر سعودی ها ادامه می دهد و در مقابل ملک سلمان و ولیعهد عربستان یعنی محمد بن سلمان به سکوت خود ادامه می دهند. عربستان در حالی در برابر این اهانتها سکوت اختیار کرده که در برابر تنها یک انتقاد کوچک از سوی کانادا در خصوص اوضاع بد حقوق بشر در این کشور تمام روابط سیاسی، اقتصادی،آموزشی و... خود را با اوتاوا قطع کرد. بنا به گفته های تحلیل گران بحران مشروعیت محمد بن سلمان ولی عهد عربستان حتی در میان اعضای خاندان آل سعود باعث شده که وی در برابر این اهانتهای ترامپ ساکت بماند.

رای الیوم در مطلبی در این باره آورده است: «ملک سلمان در جریان نشست هیات وزیران این کشور که روز سه شنبه برگزار شد به جزییات تماس تلفنی طولانی با دونالد ترامپ پرداخت اما خبرگزاری عربستان که این خبر را منتشر کرد به محتوای این مکالمه و خواست های باج گیرانه ترامپ و هرگونه واکنش ریاض البته اگر واکنشی وجود داشته باشد، نکرد و فقط به دو سطر دراین باره اکتفا کرد و البته این رویکرد خبرگزاری های رسمی کشورهای حوزه خلیج فارس جای تعجبی ندارد.

این در حالی است که ترامپ از دراز دستی به متحدان سعودی و شیخ نشینان خلیج فارس و تمسخر و اتهام زدن به آنها به شیوه قلدرمآبانه دریغ نمی کند موضوعی که با رهبران و ملت های دیگر به ندرت اتفاق می افتد.


ترامپ با سخنان اخیر خود درباره عربستان همه خطوط قرمز را زیرپاگذاشت. اگر رئیس جمهور آمریکا واقعا عربستان را دوست دارد پس چرا اینگونه به شیوه تمسخر آمیز و تهدید آمیز با آن رفتار می کند و اگر از آن نفرت داشت چگونه با آن برخورد می کرد؟ به طور حتم عربستان را دوست ندارد و فقط خواهان ثروت آنهاست. از نگاه وی سعودی ها لیاقت این ثروت را ندارند و این بیشتر از نگاه نفرت آمیز ترامپ به اعراب و مسلمانان نشات می گیرد.

رئیس جمهور آمریکا فقط خوی باج گیری ندارد بلکه بارها اعلام کرده است که عربستان در معرض حمله قرار خواهد گرفت و فقط آمریکا می تواند مانع این حمله شود و شهروندان عربستانی را حفظ کند. ما نمی دانیم که چه طرفی به این حمله ای که ترامپ از آن سخن می گوید و گویا حتمی و قریب الوقوع است دست خواهد زد.

ترامپ ۵۰۰ میلیارد دلار از عربستان در جریان سفرش به ریاض در ماه مه ۲۰۱۶ گرفت و به نظر می رسد که وی به دنبال رقم چند برابر بیشتر از این است و این را از حرفهای ترامپ مبنی بر اینکه عربستان تریلیونها و نه میلیاردها دلار دارد، می تواند برداشت کرد.

به عبارت دیگر ترامپ از درآمدهای نفتی عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس سهم می خواهد و این را از گفته هایش می توان فهمید. فکر نمی کنیم که این سیاست باج خواهانه رئیس جمهور آمریکا درباره عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس در این حد متوقف شود و بعید نیست که به شیوه های وقیحانه تری گسترش یابد. چین با وضع تعرفه های گمرکی به صادرات تسلیحاتی مقابله به مثل کرد و اروپا نیز نظام مبادله تجاری که بر پایه دلار نیست قرار داد که این امکان را به اروپا می دهد که از ایران نفت بخرد. پاکستان با باج خواهی آمریکا مخالفت کرد و این با وجود از دست دادن رقم زیادی ازکمک های سالانه و روابط راهبردی بیش از ۵۰ ساله اش بود.

می دانیم که عربستان مانند چین یا اروپا نیست اما اگر این باج خواهی متوقف نشود به حد ممنوعه ای می رسد . اگر علت این باج گیری ایران است پس عربستان باید به گزینه دیگر روی آورد و آن گفتگو با ایران و محور آن است. آیا عربستان به طرح «B» و قرار دادن حد برای این باج گیری روی می آورد مشابه آنچه ترکیه کرد؟ ما امیدواریم و سلطان نشین عمان به عنوان کانال میانجیگری در صورتی که درخواستی مطرح شود، آماده است».

به هر حال قدر مسلم آن است که با توجه به میلیاردها دلاری که ریاض به واشنگتن به شکل قراردادهای تسلیحاتی داده است اما ترامپ نمی تواند بی خیال ثروت سعودی ها شود و عکس های همراه با تبسمش با محمد بن سلمان در اواخر ماه مه گذشته را فراموش کرده است. مواضع ترامپ به ویژه از این جهت قابل توجه است که وی عربستان را کشوری می داند که بدون حمایت آمریکا نمی تواند از خودش دفاع کند.

هنگامی که در آوریل گذشته ترامپ عربستان را تهدید کرد با امضای قراردادهای جدید تسلیحاتی جدید میان واشنگتن و ریاض همراه بود. به نظر می رسد که ترامپ علاوه بر باج گیری های متوالی از عربستان برای تحقق اهداف انتخاباتی حزب جمهوریخواه نیز از سعودی ها و از طریق اهانت به آنها بهره می برد. ترامپ به خوبی به حجم قراردادهای نظامی میان طرفین واقف  و مایل است که این روند حفظ شود و به ریاض فشار می آورد تا اس ۴۰۰ از روسیه نخرد و تن دادن عربستان به این فشارها نشان دهنده این است که گزینه جایگزین ندارد.

با وجود اینکه عربستان و آمریکا رابطه قوی بایکدیگر دارند اما نشانه های اختلاف میان آنها آشکار شده است. ناظران امور احتمال می دادند که با قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا اختلافاتی که میان طرفین در دوره اوباما وجود داشت از بین برود به ویژه که روابط میان ترامپ و زمامداران عربستان با رقص سرمستانه ترامپ پس از قرارداد ۵۰۰ میلیارد دلاری با عربستان گواه آنرا می داد اما گذشت زمان نشان داد که اوضاع به گونه ای دیگر است.

فعلا سردمداران ریاض سکوت پیشه کرده اند و گویا حرفهای ترامپ را شوخی می دانند اما ترامپ نشان داده است که شوخی ندارد و آب دهانش برای ثروت عربستان سرازیر شده است و این سخت مقامات ریاض را در تنگنا قرار داده است. اصرار ترامپ برای باج گیری از عربستان آنهم به شکل متوالی و اصرار عجیب، ثبات عربستان را به خطر می اندازد به ویژه که اگر درخواست پول از حرف به عمل درآید که تاکنون این گونه بوده است. این باج گیری فرسایشی سبب خواهد شد که عربستان در معرض خطر جدی قرار گیرد.


 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید