جز اصلاحات هیچ راهی برای برونرفت از شرایط نابهنجار کنونی نیست
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا؛ «علی شکوریراد» در سومین کنگره حزب اتحاد ملت گفت: هجرت حضرت امام(ره) به پاریس، فرصتی شد که ایشان در آنجا به پرسشهای خبرنگاران کنجکاو پاسخ بدهند. همین اندک پرسشگریهای مبنایی و پاسخگویی حضرت امام به آنها بزرگترین گنجینه نظری برای انقلاب اسلامی را فراهم کرد.
وی ادامه داد: وجه تمایز بارز اصلاحطلبان با دیگر حامیان نظام، باور به پاسخهای بنیادین حضرت امام به پرسشهای خبرنگاران در آن دوره است که آن دیگران ترجیح میدهند آنها را نادیده بگیرند یا پاسخهایی از سر اضطرار بنامند.
شکوری راد افزود: پس از انقلاب، پرسشگریهای برخاسته از ذهن نقادِ جامعه کمتر و کمتر شد و مجال گفت وگو میان اندیشههای متنوع سیاسی-اجتماعی تنگتر و تنگتر. پرسشگری از ماهیت انقلاب، جای خود را به تقدیس آن داد. این امر فقط اختصاص به آن بخش از انقلابیون که قدرت را به دست گرفته بودند نداشت. بلکه انقلابیونی که سهمی از قدرت نداشتند نیز نفس انقلاب را تقدیس میکردند و بر آتش آن میدمیدند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت خاطرنشان کرد: پرسشگری تا آنجا به محاق رفت که بسیاری از باورمندان، نهتنها باور را در معرض پرسش قرار نمیدادند بلکه پرسش را بر روی خویش نهاده بودند که آیا اساساً صلاحیتی برای پرسش دارند. تعطیلی عقل اگرچه عنوانی ناپسند است اما مشتری بسیار دارد. تعطیلی عقل و بستن ذهن بر روی آگاهی، نوعی آرامش و رضایت را در پی دارد.
وی با بیان اینکه فرزندان ما امروز از هجوم پرسشها رنج میبرند، اظهار داشت: استیصال رنجآور ما در برابر پرسشهایی است که ریشه در همان سالهای خوش دهه 60 دارد. سؤالهایی که در آن زمان، باید میپرسیدیم و نپرسیدیم و اگر میپرسیدیم چهبسا پاسخ درخور میگرفتیم.
دبیرکل حزب اتحاد ملت تاکید کرد: ما بسیار چیزها را پذیرفتیم بدون آنکه در مورد آن سؤالی کرده باشیم. انبوه آن سؤالات بهصورت توفانی کوبنده ذهن فرزندان ما را فراگرفته است. مساله امروز ما این توفان پرتلاطم است. با این توفان پرسشگری چه باید کرد؟ این پرسشها، پذیرفتههای پیشین را مرحله به مرحله در برمیگیرد و تا آنجا میرسد که هیچ پذیرفتهای از قبل باقی نماند.
وی تصریح کرد: برای پاسخدهی به این پرسشها باید از بن آن و از بنیاد آغاز کرد. اما پاسخدهندگان، اغلب ظرفیت بازگشتن بیش از چند گام به عقب را ندارند. برخی از پذیرفتهها بدیهی تلقی میشود. درحالیکه برای ذهن پرسشگر، امر بدیهی وجود ندارد. ازآنجاکه هر پذیرفته و باوری مانند وزنه تعادل برای پذیرنده عمل میکند، ما خیرخواهانه میخواهیم این وزنههای تعادل را به جان جوانانمان بیاویزیم تا آنها به تعادل و آرامش برسند. اما ذهن پرسشگر آنها این اجازه را نمیدهد.
شکوری گفت: ما در دوره جوانی خویش تجربه مانند آنها را از سر نگذراندهایم و از آن مرحله جهش کردهایم. آنها نیز بهطور طبیعی تجربه امروز ما را ندارند. این مفاهمه نداشتن از فقدان تجربه مشترک نشات میگیرد و تقصیر کسی نیست. فقط باید آن را به رسمیت بشناسیم و به دنبال راه و چاره آن باشیم.
وی افزود: پرسشها اگر پاسخی درخور نیابند به انکار میانجامند. تخطئه پرسشگر و واداشتنِ او به رها کردن پرسشهایش، چاره کار نیست. باید پاسخ درخور داد. باید باب گفت وگوی بدون انکار و تخطئه با این نسل را باز کرد. آنها درباره همهچیز سؤال میپرسند. پرداختن به این سؤالها، نهتنها ممکن است مشکل آنها را حل کند، بلکه مشکل ما را نیز حل میکند، مشکل مواجهه با آینده.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ادامه داد: اگر وارد چالشهای سیاسی امروز کشور شویم، همین نسل جوان که تجربه سیاسی خود را با انتخابات سال 92 و چهبسا 96 آغاز کرده، بسیار سرخورده و ناامید است. آنها با مشارکت و رأی خود در انتخابات، دولتی را بر سرکار آوردهاند که امید داشتند بتواند کشور را از سراشیبی سقوط نجات دهد و شرایط زندگی و امید به آینده را برای آنها بهبود بخشد.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه نجات کشور در دور اول تا حدی انجام شد و با برجام، ایران از زیر فصل هفت منشور سازمان ملل خارج شد اما تلاشها و جهتگیریهای دولت در دوره دوم در این زمینه کافی نبوده است .
** اصلاحات زنده است
شکوری راد در ادامه به ماجرای دی ماه سال 96 اشاره کرد و گفت: ماجرای اعتراضات دیماه سال گذشته و گسترش ناگهانی آن در سطح شهرهای مختلف، زوایای مبهم بسیاری دارد و هنوز روشن نیست چه کسانی و با چه نیتی آن را آغاز کردند و گسترش دادند و چه کسانی و چگونه از آن بهره بردند. اصلاحطلبان، هوشمندانه اما زخمخورده از آن معرکه گذر کردند و برخلاف بدخواهان و توطئه چینان همچنان به فعالیت سیاسی و اثربخش خود ادامه میدهند.
وی ادامه داد: هنوز معلوم نیست شعار «پایان ماجرا برای اصلاحطلبی» کجا طراحی شد، چگونه سر داده شد و چرا تا این حد برجسته شد. برای اصولگرایان که قدرت را در اختیار دارند ماجرا تمامی ندارد. بنابراین آن شعار صرفاً اصلاحطلبان را نشانه رفته بود و بیش از همه، آنها را به انفعال کشاند. این شعار که به خوبی طراحی و اجرا شد و در عمل هم تاحدی نتیجه داد پاسخی بود به «تکرار میکنم» اثربخش و بسیج کننده رییس دولت اصلاحات در دو انتخابات گذشته. در چنین شرایط، برخی اصلاح طلبان که متاسفانه همیشه آماده خودزنی هستند ادامه کار را به دست گرفتند و بیش از سایر جریانات، اصلاحات را زیر سوال و ضرب بردند و در اهداف، شعارها، مسیر و روش اصلاحطلبی تردید و تشکیک افکندند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت افزود: درحالیکه اصلاحطلبان پس از جان به در بردن از توطئه حذف یکپارچه آنان از صحنه سیاسی در جریان انتخابات سال 88 توانسته بودند در انتخابات 92، 94 و 96 پیروزیهای بزرگی کسب کنند و گامهای بزرگی بردارند، یکباره همه کاسهها و کوزهها بر سر آنها شکسته شد و به دلیل کوتاهی دولت در تحقق برخی وعدهها و ناکامی در بهرهگیری از برجام پس از روی کار آمدن ترامپ، یکباره جریان اصلاحطلبی به زیر سؤال برده شد و اصلاحطلبان به انفعال کشیده شدند.
وی اظهار داشت: در چنین حالتی که حرکت اصلاحطلبی باآنهمه اعتبار و دستاورد به زیر سؤال کشیده شده بود، معلوم نبود کدام جریان، با چه اعتباری و با چه جهازی میخواهد پیش پای مردم راه بگشاید. این حقیقت روشن است که جز اصلاحات هیچ راهی پیش روی ملت برای برونرفت از شرایط نابهنجار کنونی نیست.
شکوری خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی چهل سال پیش در اثر انباشت مطالبات ملی از یکسو و سد محکم استبداد و خودکامگی از سوی دیگر به وقوع پیوست و در پس آن انقلاب مردمی، نظامی بر اساس میثاق ملی و قانون اساسی شکل گرفت. ازآنپس، آرمانها و اهداف نظام را به ناگزیر میبایست با اصلاحات دائمی و مستمر پیگرفت.
وی تاکید کرد: ازاینرو اصلاحات خود را از یکسو در برابر براندازانی میبیند که در چنته آنان چیزی جز خشونت و بی فردایی نیست. چیزی که تجربه و خرد جهانی مدتهاست نتیجه آن را دیده و آن را طرد کرده است و ملت ایران نیز هیچ روی خوشی به آن نشان نداده و نخواهد داد. از سوی دیگر خود را در برابر اندیشهها و روشهایی میبیند که به قول استاد شهید مرتضی مطهری بهجای انقلاب اسلامی به دنبال دستاویز کردن اسلام انقلابی و تئوری انقلاب دائمی است و بهجای آنکه تکثر و تنوع موجود در میان اقشار و طبقات و اقوام و ادیان و مذاهب را در قالب ملتی یکپارچه به نام «ملت ایران» به رسمیت بشناسد، به دنبال قطبیسازی جامعه و درجهبندی شهروندان بر اساس الگوی یا «با من» یا «بر من» هستند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت با بیان اینکه در دو دهه گذشته حاملان و کنشگران اصلاحات با مصائب، دشواریها، بحرانها و دسیسههای فراوان مواجه بودهاند، افزود: کماکان مطالبات و کنشگری اصلاحطلبانه، مطلوب اکثریت جامعه ایران است. اصلاحاتی که براساس باور به اسلام رحمانی، کرامت انسانی، حقوق اجتماعی، سیاسی و اقتصادی شهروندان و به رسمیت شناختن شهروند قدرتمند پرسشگر، و حتی منتقد و معترض و حکومتی شفاف و پاسخگو و مقید به چارچوب قرارداد اجتماعی و میثاق ملی قانون اساسی، معنا و تبیین میشود.
وی تصریح کرد: این مسیر اگرچه طولانی و سخت است، اما تنها راه مطمئن است. بنابراین برای ما کنشگران سیاسی هیچ تردیدی وجود ندارد که راهی را که تاکنون پیمودهایم باید ادامه بدهیم و هرچند شاید امروز با ناهمراهی بخشی از جامعه روبرو باشیم، باید تلاش خود را نسبت به جلب اعتماد و حمایت آنها برای ادامه راه معطوف کنیم. این کار، دشوار است ولی ناممکن نیست.
شکوری ادامه داد: تجربه نشان داده است که گذر زمان شرایط دشوار امروز را به سهولت خواهد رساند. مهم این است که ما خسته و ناامید نشویم و برای ادامه حرکت اراده داشته باشیم. برای یک حزب سیاسی عار است که منفعل باشد. یک کنشگر حزبی باید درحالیکه همه نشستهاند، ایستاده باشد و درحالیکه همه خستهاند، شاداب و درحالیکه همه ناامیدند، امیدوار باشد. اینکه ما اینجا دور هم جمع شدهایم معنایش همین است.
وی با بیان اینکه حزب اتحاد ملت بهقصد تنعم پایهگذاری نشده است، گفت: هدف این حزب خیررسانی به کشور و ملت است و برای این هدف آماده پرداخت هزینه و تحمل محنت. مهم این است که رنجی را بکاهیم و امیدی را بیفزاییم. برای ما روشن است، که در کجای تاریخ این ملت ایستادهایم و نقش و وظیفه ما چیست؟ در درستی راهی که پیمودهایم تردید نداریم. به نقشی که میآفرینیم ایمان و به همراهان خویش اعتماد داریم. سختی و راهِ دراز و لختیِ همراه و انباز، ما را از پیمودن ادامه مسیر بازنمیدارد.
وی افزود: اصلاحات زنده است، تا ملت خداجو، اصلاحگرا و صلحطلب ایران زنده است. ما از اینکه همواره خود را عاملان و حاملان این آرمانها و روشهای برخاسته از آن بهعنوان فرزندان خادم ملت ایران میدانیم، بر خود میبالیم. ما اتحاد و انسجام و همگرایی ملی را مهمترین اولویت کنشهای سیاسی خود میدانیم. بر این باوریم که نیروی پیشبرنده حرکت اصلاحات، زندهبودن فروغ امید در میان ملت ایران است ازاینرو بر خود فرض میدانیم که جنبش ملی امید و اصلاح را رو بهسوی افقهای روشن فردای ایران زنده نگاهداریم.
به گزارش ایرنا، چهارمین کنگره حزب «اتحاد ملت ایران اسلامی» صبح جمعه با حضور جمعی از شخصیت های سیاسی در سالن رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد. در این نشست شخصیت هایی چون مصطفی تاج زاده، سعید حجاریان، محسن هاشمی، الهه کولایی، محمد رضا خاتمی، مرتضی مبلغ، حجت نظری، حسن رسولی، محمد سلامتی، معصومه ابتکار و زهرا شجاعی حضور داشتند.
در ابتدای نشست محمد آقایی، حسین کاشفی، عبایی خراسانی، سارا افتخاری و حامد سیاسی راد به عنوان هیات رئیسه سنی کنگره معرفی شدند و سپس زهرا بهروزی آذر پیام رئیس دولت اصلاحات را قرائت کرد و در ادامه علی شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت اسلامی به سخنرانی پرداخت.