عمق اختلافات ما و دولت کنونی آمریکا شرمآور است/تصمیمات آمریکا درباره ایران و قدس برخلاف منافع جمعی است/نباید قانون جنگل جای حاکمیت قانون را بگیرد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در سخنانی در دانشکده امور و علوم سیاسی کندی در دانشگاه هاروارد در خصوص بازنگریها درباره توافقات مهم جهان ابراز نگرانی کرد و هشدار داد این موضوع باعث میشود, «قانون جنگل» در جهان حاکم شود.
او گفت: نمیخواهم وسعت و عمق اختلافات بین اتحادیه اروپا و دولت فعلی آمریکا را ناچیز جلوه دهم. این اختلافات وجود دارند و کاملا مشخص هستند. گاهی این اختلافات به اندازهای برجسته میشوند که سایر جنبههای روابط ما را تحت الشعاع قرار میدهند و این شرمآور است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: دولت فعلی آمریکا در مورد ایران و قدس (اشغالی) تصمیمهایی گرفته است که بر خلاف منافع جمعی و امنیت جمعی ماست. این تصمیمها بر خلاف منافع و امنیت اروپا و همچنین آمریکاست. این مسائل میتواند موضوع برخی مناظرهها در آمریکا باشد.
موگرینی گفت: معتقدیم کشور بزرگی مانند آمریکا نباید قوانین بینالمللی و ساختارهای چند جانبه را به عنوان عامل بازدارنده یا مانعی ببیند که باید از سر راه برداشته شود. چندجانبهگرایی برای ما تضمینی برای حفظ صلح و امنیت جهانی است و بهترین ابزاریست که ما برای حفظ منافع ملی خود و همچنین منافع آمریکا در اختیار داریم.
او بدون اشاره مستقیم به سیاستهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، گفت: امروز شاهد گرایشی شدید مبنی بر اولویت دادن به منافع ملی به جای چندجانبه گرایی هستیم. ما در اروپا شاهد بزرگترین رشد اقتصادی و طولانیترین دوران صلح بودهایم و دلیل آن اینست که اروپاییها در این ماهها و سالها متوجه شده اند که منافع ملی ما از طریق همکاری و رویکردهای چند جانبهگرایانه بهتر محقق خواهد شد و گاهی تنها از این راه محقق خواهد شد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: البته با وجود همه این اختلافها روابط ما با آمریکا در بیشتر وارد نزدیک است و هیچیک از قدرتهای جهان روابطی به این نزدیکی ندارند. این طبیعی است. اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری آمریکا و بزرگترین سرمایهگذار خارجی در اقتصاد این کشور است.
موگرینی در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به درگذشت جورج هربرت بوش، رئیس جمهور اسبق آمریکا، گفت: در دوران بوش جنگ سرد به پایان رسید و پس از آن ما امیدوار بودیم نظمی تازه و همراه با همکاری در جهان حاکم شود. اما امروز در کمال تاسف باید اذعان کنم که چنین نظم نوینی هرگز به درستی محقق نشد و بدتر اینکه امروز خطری واقعی وجود دارد که حاکمیت قانون جای خود را به قانون جنگل بدهد. اکنون همان پیمانهای بینالمللی که ما در بسیاری از آنها عضویت داریم و باعث پایان جنگ سرد شدند، امروز زیر سوال رفتهاند.
او گفت: امروز به جای ایجاد نظم نوین جهانی باید بیشترین میزان توان خود را به جلوگیری از قطعهقطعه شدن قوانین باقی مانده فعلی اختصاص دهیم.