خروج آمریکا از سوریه مشکوک است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، این کارشناسان عراقی روز پنجشنبه در یادداشت هایی که در شبکه های اجتماعی منتشر کرده اند، گفتند: اگر بهانه خروج نظامیان آمریکا از سوریه، شکست داعش است، عراق از یکسال قبل پیروزی بر این گروه تروریستی را اعلام کرده و سزاوار بود که این نیروهای بیگانه قبل از سوریه، خاک عراق را ترک می کردند.
به گفته آنها، «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا با سیاست یک بام و دو هوا، به جای پایان بخشیدن به حضور نظامیان خود در عراق، دست به ایجاد پایگاه های جدید در جوار مرزهای عراق با سوریه زده است.
شیخ «قیس الخزعلی» دبیرکل گروه مقاومت اسلامی عصائب اهل الحق در صفحه شخصی اش در توییتر اولین کسی بود که به این موضوع اشاره و این سوال را مطرح کرد که «مگر داعش در عراق نیز شکست نخورده است؟ پس چرا آمریکا نیروهایش را از عراق خارج نمی کند؟»
نخبگان سیاسی و امنیتی عراق نسبت به تکرار تجربه 2011 که آمریکایی ها با خروج نظامی خود از عراق، زمینه ظهور و بروز داعش را در این کشور فراهم آوردند، هشدار داده اند.
این عده می گویند که داستان خروج نظامی امریکا از سوریه مشابه عراق است و همان طور که خروج نظامی امریکا منجر به تولد نسل جدید تروریست ها به نام داعش شد، خروج از سوریه نیز ممکن است بسترسازی برای نسل جدید و خشن تری از تروریست ها باشد تا زمینه بازگشت مجدد آمریکا به سوریه را مانند عراق فراهم کند.
سرلشکر بازنشسته «عبدالکریم خلف» در یادداشتی نوشته است که خروج نظامیان آمریکا براساس توافق با «بنیامین نتنیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای ایجاد بی ثباتی در سوریه و بسترسازی برای احیای مجدد داعش است.
وی در عین حال با اشاره به هوشمندی نیروهای سوریه و متحدانش در قبال این سیاست فریبکارانه آمریکایی ها و صهیونیست ها نوشته است که سوریه و متحدانش زمام امور را به دست خواهند گرفت و اجازه ظهور مجدد به داعش را نخواهند داد.
این افسر بازنشسته وزارت کشور عراق در عین حال به کردهای سوریه توصیه کرده است که به جای تکیه بر آمریکا راه حل مشکلات خود را در دمشق دنبال کنند.
عبدالکریم خلف خطاب به کردهای سوریه خصوصا نیروهای سوریه دمکراتیک (قسد) گفته است که «آمریکا از شما به عنوان ابزار استفاده می کند و هر وقت نیازی نبیند، شما را کنار می گذارد، بنابراین راه حل مشکل شما فقط و فقط در دمشق است.»
از طرفی «سالم مشکور» روزنامه نگاری که تجربه سال ها فعالیت در رسانه های آمریکایی را دارد، در یادداشتی گفته است که پیرامون خروج یکباره نیروهای آمریکا از سوریه دو دیدگاه کلی وجود دارد که یکی از این دیدگاه ها واگذاری کامل پرونده سوریه به روسیه است.
وی دیدگاه دوم را هماهنگی بین واشنگتن، آنکارا و رژیم صهیونیستی برای احیای مجدد داعش و نسل جدیدی از تروریست ها ذکر کرده است.
مشکور در عین حال افزوده است که خروج نظامیان آمریکا از سوریه بار دیگر باعث شد تا کردها احساس کنند که واشنگتن به آنها خیانت کرده است.
وی همچنین با اشاره تلویحی به سخنان نتانیاهو افزوده است که رژیم صهیونیستی خروج آمریکا از سوریه را به نفع حزب الله لبنان و ایران می داند.
اما «عباس الموسوی» از اعضای برجسته ائتلاف دولت قانون به رهبری «نوری المالکی» نخست وزیر سابق عراق، نسبت به تبعات به مراتب خطرناکتری هشدار داده و آن را زمینه جنگی ویرانگر در منطقه دانسته است.
وی گفته است که تصمیم به خروج نظامیان آمریکا از خاک سوریه شاید زمینه ساز برای یک اقدام نظامی در سال آینده (2019) باشد.
این شخصیت برجسته سیاسی عراق به مکان و کشور مورد هدف، در این اقدام نظامی آمریکا در 2019 اشاره نکرده اما گفته است: «خدا به خیر کند، اوضاع در منطقه نگران کننده است!»
از طرفی عضو فراکسیون «الفتح» نزدیک به الحشد الشعبی که جزو بزرگترین فراکسیون های پارلمان عراق است، خروج نظامی آمریکا را نشانه یاس و سرخوردگی واشنگتن از شکست سیاست ها و برنامه هایش در سوریه دانسته است.
«حنین قدو» به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است که تصمیم به خروج نیروهای آمریکا از سوریه نشاندهنده میزان یاس و سرخوردگی است که واشنگتن بعد از سال ها، در براندازی دولت بشار اسد به آن رسیده است.
وی ادامه داده است که آمریکایی ها همچنین نگران بودند که وجود نیروهایشان در داخل خاک سوریه، آنها را در معرض حملات احتمالی قرار دهد و برای همین نیروها را به سرعت از سوریه خارج کرده اند.
در عین حال فرماندار شهرستان مرزی «قائم» از توابع استان الانبار در غرب عراق (در جوار مرزهای سوریه) تبلیغات رسانه ای که پیرامون خطر داعش عنوان می شود، بی دلیل خوانده و گفته است که تعداد عناصر داعش در خاک سوریه بسیار ناچیز است و نمی توانند تهدید امنیتی علیه عراق تلقی شوند.
«احمد المحلاوی» در اظهاراتی خبری امروز پنجشنبه همزمان با خروج نظامیان آمریکا از خاک سوریه افزوده است که گزارش های ما نشان می دهد تعداد عناصر داعش در داخل اراضی سوریه نزدیک به مرزهای عراق بسیار ناچیز است و نمی تواند تهدیدی علیه عراق باشند.
از طرفی دیگر برخی کارشناسان گفته اند که خروج آمریکا از سوریه نتیجه یک معامله با آنکارا است تا زمینه برای اقدام نظامی ترکیه در شمال سوریه خصوصا در اماکن حضور نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) فراهم شود.
برخی کاربران عراقی نیز روز پنجشنبه با انتشار تصویری از حرکت تانک های آمریکایی نوشته اند که نیروهای آمریکایی که در حال ترک خاک سوریه هستند، وارد اربیل مرکز اقلیم کردستان در شمال عراق شده اند.
در پیگیری خبرنگار ایرنا، این خبر هنوز از سوی منابع رسمی و محلی موثق تایید نشده است.
آمریکا در چند سال اخیر با ایجاد یک خط مواصلاتی از طریق خاک اقلیم کردستان عراق به داخل شمال سوریه، نیرو و تسلیحات خود را به مناطق کردنشین سوریه در شرق رودخانه فرات ارسال کرده بود.
ترامپ در دستور خود برای خروج نظامیان کشورش از سوریه گفته است که آنها به آمریکا برمی گردند اما کارشناسان در عراق درباره صداقت این ادعا ابراز تردیده کرده و با توجه به تثبیت مواضعی که آمریکا در عراق اخیرا آغاز کرده، احتمال داده اند که نیروهای خارج شده از سوریه به عراق آمده و در این کشور باقی بمانند.
صاحبنظران امنیتی و سیاسی عراق با اشاره به سال ها تعامل با آمریکایی ها در کشورشان، معتقدند که تجربه به آنها آموخته است که به اظهارات، مواضع و رفتارهای فریبکارانه آمریکا اعتمادی نداشته باشند و جالب اینکه همواره این تردید و بی اعتمادی ها، درست از آب در آمده است.
خاورم *10*353*380*