اسرائیل ناچار به انتخاب بین بد و بدتر در قبال سوریه است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا؛ به گفته وی این رژیم از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه غافلگیر شد و آن را به زیان خود می بیند.
در ادامه متن کامل گفت و گوی ایرنا با این تحلیلگر لبنانی می آید:
*ایرنا: به نظر می رسد که تصمیم آمریکا در خروج نیروهایش از سوریه نگرانی های زیادی را نزد اسرائیلی ها ایجاد کرده است. دلیل این مساله چیست؟
**اسماعیل: اسرائیل از تصمیم آمریکا بسیار نگران شده است که دلایل متعدد دارد؛ نخست اینکه این تصمیم نوعی حس منفی در همپیمانان آمریکا ایجاد کرد بدین معنی که نمی توان به واشنگتن در منطقه اتکا کرد و عقب نشینی پیام ضعف در برابر محور مقاومت است. به همین دلیل بسیاری از رسانه های اسرائیل این تصمیم را نوعی فرار توصیف کردند.
دوم اینکه اسرائیلی ها می دانند خلا ناشی از خروج آمریکا را طرف مقابل چه ایران و چه روسیه پرخواهد کرد. اسرائیل می داند که ارتباط زمینی بین سوریه و عراق به نفعش نیست و خروج نیروهای آمریکایی این ارتباط را تسهیل می کند. از نظر اسرائیل این ارتباط خطی را از تهران تا بیروت ترسیم می کند که از طریق آن مقاومت می تواند به تسلیحات و تجهیزات و نیرو دست یابد.
*ایرنا: آیا اسرائیلی ها از تصمیم آمریکا غافلگیر شدند؟
**اسماعیل: بله. به رغم آنکه 'دونالد ترامپ' نزدیکترین رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل بوده و به شدت حامی آن است و دوستی عمیق خود را به صهیونیست ها اعلام کرده است اما او تصمیمی را که گرفت بدون مشورت با اسرائیل و در تضاد با منافع آن بود. این تصمیم راه را برای تصمیمات ناگهانی بعدی در زمینه های دیگر بویژه پرونده فلسطین باز می کند.
*ایرنا: آیا اسرائیل خود را بازنده تصمیم اخیر آمریکا می داند؟
**اسماعیل: عملا اسرائیل از این تصمیم نتیجه منفی گرفته است و آن را خسارت محض و بدون هیچ نوع سودی می داند.
*ایرنا: اسرائیل با این وضعیتی که آن را خسارت بزرگ می داند چه خواهد کرد؟
**اسماعیل: آنها به دنبال آن هستند که ما به ازای این خسارت، موافقت آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر منطقه جولان را جلب کنند. این مساله برای اسرائیلی ها نمادین و به نفع نتانیاهو در انتخابات پیش روست.
*ایرنا: آیا سفر 'جان بولتون' مشاور امنیت ملی آمریکا به رژیم صهیونیستی در همین راستاست؟
اسماعیل: بولتون با این هدف به منطقه نیامده است اما اسرائیلی ها سعی دارند که از این سفر برای گرفتن مابه ازای شکست خود در سوریه، بهره برداری کنند و موضوع جولان را به طرف آمریکایی مطرح کند.
*ایرنا: پس اهداف سفر بولتون چیست؟
**اسماعیل: بولتون با این هدف به منطقه آمده که به اسرائیلی ها اطمینان دهد که کشورش آنها و کردها را رها نخواهد کرد و واشنگتن به آنچه را که اسرائیلی ها خط قرمز می دانند همچون رویارویی با ایران توجه دارد. اما هدف اصلی از سفر، ابلاغ نارضایتی شدید آمریکا از اسرائیل نسبت به روابط تجاری و تکنولوژیک چین و اسرائیل است. چین اخیرا سرمایه گذاری هایی را در زیرساخت های اسرائیل بویژه در بندر حیفا انجام داده است. این مساله باعث نارضایتی آمریکا شده است. این مساله به حدی است که آمریکا به طرف اسرائیلی گفته که همکاری با چین باعث خواهد شد که آمریکایی ها بندر حیفا را تحریم کنند.
*ایرنا: به تحولات سوریه بازگردیم. چه اقداماتی را ممکن است اسرائیل در قبال تحولات پیش رو به آنها دست بزند؟
**اسماعیل: پیش از این اسرائیل خطوط قرمزی در سوریه داشت که آنها نیز حضور ایران و نیز افزایش قدرت حزب الله از طریق سوریه است.
این ملاحظات از طریق حملات هوایی بر اهدافی که اسرائیل آنها را خط قرمز خود می داند، اجرایی شد. البته این مساله بدون حمایت مستقیم آمریکا محقق نمی شد.
اما پس از عقب نشینی آمریکا تلاش اسرائیل متمرکز بر تحکیم این خطوط قرمز است تا اینکه نشانه ضعف از خود نشان ندهد. البته احتمالا ما شاهد تجاوزاتی به سوریه هستیم اما این مساله جوری رخ می دهد که روسیه تحریک نشود و تنش به سمت درگیری نرسد.
*ایرنا: آیا تحقق این معادله برای اسرائیلی ها آسان است و ایا این معادله نتیجه بخش است؟
**اسماعیل: مشکل اسرائیل اینجاست که گزینه های زیادی ندارد و بین بد و بدتر انتخاب می کند. اسرائیل یا باید دست از سوریه بردارد که این نتیجه اش افزایش قدرت ایران و حزب الله است یا باید وارد یک جنگ بزرگ شود که آمادگی آن را ندارد. از این رو اسرائیلی ها گزینه ای جز ادامه حملات موضعی که تصور می کنند جلوی قدرت گرفتن حزب الله و ایران را می گیرد، ندارند. اسرائیل ناگزیر به کنترل تنش با ایران و حزب الله است تا فرصت و شرایط دیگری را بیابد. اسرائیل این گزینه را 'نبرد میان جنگ ها' می نامد که هزینه کمتر و بهره بیشتری دارد اما تجربه ثابت کرده که نتایج آن بسیار محدود و کم است.