سرانجام طرح پرحاشیه کاهش سطوح معاونت‌ها در شهرداری/ چگونه ورق به نفع مخالفان برگشت

کدخبر: ۲۶۱۵۹۳
اقتصادنیوز:رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران معتقد است: باید سطوح تصمیم‌گیری‌ در شهرداری مورد بازنگری قرار گیرد. در شهرداری چند سطح تصمیم‌گیری وجود دارد. یکی از سطوح تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در شهرداری، دفتر شهردار است که هم در خصوص موضوعات صف تصمیم‌گیری می‌کند و هم ستاد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اسکان نیوز، یکی از جلسات پرحاشیه شورای شهر تهران رسیدگی به طرح کاهش سطوح معاونت ها در شهرداری تهران بود . طرحی که درجریان بررسی اش هم رییس شورای شهر تهران صحن را با دلخوریترک کرد و هم حسن رسولی رییس کمیته ساختار و منابع انسانی شورای   شهر تهران.

طرحی که قرار بود کلیاتش هم به تصویب نرسد اما با تغییر رای ،دقیقه نودی دو عضو شورا کلیاتش با 11 رای به تصویب می‌رسد.

مخالفان طرح اما در جریان بررسی آن با یک پیشنهاد بازی را دوباره به نفع خود تغییر می‌دهند‌ اتفاقی که سبب دلخوری برخی از اعضای شورای شهر تهران شد.

در این طرح پیش‌بینی شده بود پست‌های قائم‌مقام یا جانشین و مشاور در کلیه واحدهای ستادی مناطق، سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه  هم حذف شود.

رسیدن این طرح به صحن علنی هم فراز و نشیب های زیادی داشت . قرار بود این طرح با یک فوریت در صحن بررسی و مصوب شود. 16 نفر یک فوریت آن را امضاء کردند اما در زمان رأی‌گیری فوریت، اعضا با آن موافقت نکرده و به صورت عادی در صحن مطرح شد.

وقتی ورق به نفع مخالفان برگشت

در جریان بررسی جزئیات این طرح ، الزام شهرداری تهران به اصلاح ساختار سازمانی و کاهش حوزه‌های معاونت شهرداری و سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه و ساماندهی مجدد مناطق مطرح شد که اعضا به آن رای دادند ؛ موضوعی که به اعتقاد برخی از اعضای شورا، با کلیات طرح مغایرت داشت.

شهربانو امانی در تذکری به هیئت رئیسه اعلام کرد: پیشنهادی که کلیات طرح را زیر سؤال می‌برد را نباید در صحن مطرح و در خصوص آن رأی‌گیری می‌کردند. قرار بود این موضوع دوباره در جلسه هیئت رئیسه و هم‌اندیشی اعضای شورا مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این جلسات مشخص نیست اما به نظر می‌آید تغییری در این مصوبه ایجاد نشود و همچنان شهرداری مسئول تدوین لایحه‌ای برای بازنگری ساختار سازمانی باشد.

باید سطوح تصمیم‌گیری در شهرداری اصلاح شود / دفتر شهردار هم در تصمیمات صف و هم ستاد ورود می‌کند

محمد سالاری رییس کمیسیون معماری و شهرسازی یکی از موافقان این پیشنهاد می‌گوید: یکی از مهم‌ترین اولویت‌های مدیریت شهری، اصلاح ساختار سازمانی است. ما معتقدیم اصلاح ساختاری باید منجر به چابک‌سازی شود و اینکه معاونت‌های شهرداری از 9 سطح به 6 سطح کاهش پیدا کند و جانشین مشاوران حذف شوند، چابک‌سازی نیست زیرا نیرویی از شهرداری خارج نمی‌شود.

او ادامه می‌دهد: مبنای مطالعات این طرح به نظر می‌آید جامع نبوده و در حال حاضر این نحوه از اصلاح ساختاری به صلاح شهرداری نیست و بهتر است خود شهرداری لایحه‌ای در این خصوص ارائه کند.

سالاری معتقد است: باید سطوح تصمیم‌گیری‌ در شهرداری مورد بازنگری قرار گیرد. در شهرداری چند سطح تصمیم‌گیری وجود دارد. یکی از سطوح تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در شهرداری، دفتر شهردار است که هم در خصوص موضوعات صف تصمیم‌گیری می‌کند و هم ستاد. اینکه چه پروژه‌ای آغاز شود و چه پروژه‌ای آغاز نشود .

 سطح دیگر تصمیم‌گیری ها در معاونت‌ها،شهرداری مناطق، نواحی و شورایاری‌ها است بنابراین سطوح تصمیم‌گیری که هم در حوزه صف و هم در حوزه ستاد تصمیم‌گیری می‌کند، بسیار است درحالی‌که باید این موضوع تدقیق و شفاف‌سازی شود. در غیر این صورت همین وضعیت بلاتکلیف و بروکراسی پیچیده در تصمیم‌گیری‌ها وجود خواهد داشت.

اصلاح ساختاری ناقص به نفع شهرداری نیست

سالاری با بیان اینکه طی این مدت به دلیل انتخاب شهردار، شاهد تغییرات زیادی در معاونت‌ها بودیم و در حال حاضر باید آرامش را به بدنه شهرداری بازگردانیم، می گوید: اگر موضوع ساماندهی ساختار شهرداری به همین شکل اجرایی شود، اصلاحی ناقص است و این نگرانی وجود دارد که بیشتر سبب تشویش بدنه شهرداری شود درحالی‌که این موضوع به نفع مدیریت شهری که نیازمند آرامش است، نیست. ما معتقدیم این موضوع کار مهمی است و باید با مطالعات دقیق‌تری انجام شود.

به سرانجام رسیدن طرح های اصلاح ساختاری آسان نیست

حسن رسولی نیز در این رابطه به اسکان نیوز می‌گوید: این طرح مشکل مطالعاتی ندارد. مطالعات زیادی برای آن انجام شده و در بررسی‌هایی که در کمیسیون‌ها انجام شده، تغییرات بسیاری کرده است. به طور مثال در کمیسیون برنامه و بودجه تغییرات جدی داشته است.

او ادامه می‌دهد: به سرانجام رسیدن طرح‌هایی از این جنس کمی دشوار است و مقاومت‌هایی در پی دارد اما پیش از طرح آن، من ساعت‌ها در کمیسیون‌های مختلف، طرح را برای اعضا تشریح کردم و به طور مفصل به سؤالات کارشناسان پاسخ دادم؛ حتی در جلسه هم‌اندیشی نیز این موضوع مطرح شد و من به سؤالات پاسخ دادم.

رسولی در پاسخ به این پرسش که چرا شورا باید با ادغام‌ها در شهرداری مخالف باشد؟ می‌افزاید: این موضوع برای من هم تعجب‌آور است و اینکه چطور طرحی که کلیاتش رأی آورده، با یک پیشنهاد تغییر می‌کند و شاید به همین دلیل در جلسه صبر خود را از دست دادم.

این که چرا برخی از طرح ها و لوایح که کلیات شان در شورا به تصویب می رسد در جزییات با تغییرات اساسی روبه رو می شود و می توان در جزییات بر خلاف کلیات طرح یا لایحه ای پیشنهادی را به تصویب رساند .

موضوعی که ابراهیم امینی این گونه به آن پاسخ می دهد : اعضا به کلیت اصلاح ساختار شهرداری رأی دادند اما چگونگی اصلاح آن در شور دوم شورا بررسی شد و بر اساس پیشنهاداتی که مطرح شد، قرار شد این موضوع توسط لایحه به شورا ارائه شود. ما معتقدیم این کار، کار مهمی است و باید بررسی‌های همه‌جانبه در خصوص آن انجام شود. باید چارت شهرداری‌های کلانشهرها را بررسی کنیم. همچنین مصوباتی که در این حوزه وجود دارد و بهتر است که شهرداری لایحه‌ای در این خصوص ارائه کند.

به نظر می رسد طراح طرح کاهش سطوح معاونت ها همچنان پیگیر به نتیجه رسیدن آن باشد.

رسولی به تازگی اعلام کرده است که در 12 سال گذشته تنها 37 درصد به تعداد کارکنان شهرداری اضافه شده اما قریب به 400 درصد افزایش در سطوح سازمانی مدیریتی هم در شهرداری و هم در سازمان های تابعه را شاهد بودیم. این رشد 4 برابری در مقایسه با رشد 37 درصدی به تنهایی دلیلی است بر صحیح این بودن این طرح.

ساختار متورم و ناکارآمد مملو از موازی کاری و تداخل ها و تزاحم ها از جمله مشکلات اصلی شهرداری تهران به شمار می آید که باعث کاهش میزان اثر بخشی و کارآمدی می شود.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید