نسخه جدید می برای برگزیت/ نتایج آخرین نظرسنجیها درباره خروج انگلیس از اتحادیه اروپا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، نتایج بیشتر نظرسنجی روزهای اخیر از گرایش مردم انگلیس به ماندن در اتحادیه اروپا و توقف روند برگزیت حکایت دارد. اسکای نیوز در تازهترین نظرسنجی خود عنوان کرده است که 51 درصد مردم انگلیس اینک اصل برگزاری همهپرسی سال 2016 را که در جریان آن به خروج از اتحادیه اروپا رأی دادند، اشتباه میدانند.
در اینهمه پرسی 51.8 درصد مردم انگلیس به خروج و 48.1 درصد دیگر به ماندن در اتحادیه اروپا رأی دادند و پسازآن «ترزا می» نخستوزیر انگلیس با فعال کردن ماده 50 پیمان لیسبون تمایل این کشور برای اجرای رأی مردم را رسماً به اطلاع اتحادیه اروپا رساند.
پس از نزدیک به دو سال مذاکرات فشرده دو طرف، توافقنامه برگزیت در ماه نوامبر گذشته بین انگلیس و اتحادیه اروپا به تائید رسید؛ اما رأی مخالف هفته گذشته مجلس عوام به این سند، روند برگزیت را وارد فصل تازهای از چالشهای سیاسی کرده است.
جرمی کوربین رهبر اصلیترین حزب مخالف دولت، تقریباً شمشیر را از رو بسته است و میخواهد با برگزاری یک انتخابات زودرس (و پیروزی در آن) قدرت را به دست بگیرد تا بتواند به توافقنامهای متفاوت با اتحادیه اروپا برسد.
او لایحه عدم صلاحیت دولت را چهارشنبه گذشته به رأی گذاشت و دولت «می» با اختلاف 19 رأی از گردنه این بحران عبور کرد.
بر اساس لایحهای که دو هفته پیش در پارلمان به تصویب رسید، مهلت دولت برای ارائه یک برنامه جایگزین امروز به پایان میرسد و « می» که طی چند روز گذشته با رهبران احزاب سیاسی مخالف دولت ملاقات داشته، قصد دارد تا طی سخنانی برنامه جدید دولت را تشریح کند. یک سخنگوی دولت اعلام کرد که این طرح هفته آینده در مجلس به رأی گذاشته خواهد شد.
عمدهترین اختلافنظر نمایندگان مجلس با توافقنامه قبلی برگزیت مربوط به بخشهایی است که در آن آینده وضع ایرلند شمالی را در دوره پسا برگزیت مشخص میکند.
بهطورکلی، انگلیس و اتحادیه اروپا معتقدند که کشیده شدن مرز سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، توافق صلح بین این دو منطقه را به خطر میاندازد. بااینحال دو طرف هنوز نمیدانند چگونه میتوانند چنین چیزی را تضمین کنند.
اتحادیه اروپا تأکید دارد، درصورتیکه هرگونه توافق تجاری میان اروپا و انگلیس در آینده موفق به حفظ مرز به شکل کنونی نشود، طرح موسوم به بک استاپ برای جلوگیری از کشیده شدن یک مرز فیزیکی به اجرا درآید.
این طرح که در توافقنامه برگزیت مطرحشده، قرار است از بازگشت 'مرز سخت' بین دو ایرلند جلوگیری کند، بهاینترتیب که انگلیس را موظف میکند برای مدتی محدودی در چارچوب مقررات گمرکی اتحادیه اروپا عمل کند. اما مشکل اینجاست که توقف « بک استاپ» بایستی به توافق اتحادیه اروپا برسد و میتواند بهانهای برای به دام افتادن همیشگی انگلیس در اتحادیه اروپا باشد.
نشریه دیلی تلگراف شامگاه یکشنبه در گزارشی فاش کرد که نخستوزیر انگلیس قصد دارد تا در توافقنامه صلح دو ایرلند موسوم به جمعه نیک تغییراتی ایجاد کند که بر اساس آن، لندن را به عدم بازگشت به 'مرز سخت' بین دو ایرلند متعهد کند. بهاینترتیب دولت امیدوار است تا ضمن دور زدن طرح بک استاپ، رضایت نمایندگان را کسب کند.
دولت تلاش میکند تا پیش از مهلت قانونی خروج از اتحادیه اروپا که اینک نزدیک به دو ماه به پایان آن باقیمانده به توافقی دست یابد که رضایت نمایندگان و اتحادیه اروپا در آن دیده شود. بیشتر نهادهای انگلیسی و اروپایی درباره خروج بی توافق انگلیس از اتحادیه اروپا هشدار داده و بانک مرکزی این کشور بهتازگی پیشبینی کرده است که خروج بی توافق به رشد منفی هشتدرصدی اقتصاد این کشور در یک سال منجر میشود.
نتایج نظرسنجی اسکای نیوز هم نشان میدهد که 54 درصد مردم انگلیس مخالف خروج بی توافق از اتحادیه اروپا هستند و 56 درصد از ترس تکرار نتیجه همهپرسی سه سال پیش، مخالف برگزاری یک همهپرسی مجدد هستند.
برخی گزارشها از احتمال تمدید مهلت برگزیت برای انجام مذاکرات بیشتر با اتحادیه اروپا حکایت دارد. اما این طرح که بر اساس نظرسنجی اسکای نیوز پایگاهی در افکار عمومی ندارد، انگلیس را درگیر مشارکت در انتخابات پارلمانی اروپا خواهد کرد که چهار ماه دیگر برگزار شود. بهاینترتیب نامزدهای پارلمان اروپا در انگلیس بایستی در فضایی کارزارهای تبلیغاتی به راه بیندازند و از مانیفستهای خود سخن بگویند که جو عمومی کشور درگیر خروج از اتحادیه اروپاست و کلاف برگزیت بیشازپیش گره میخورد.
«گای ورهفستاد» نماینده پارلمان اروپا در امور برگزیت میگوید که چه انگلیس با رسیدن به توافق یا بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود، «اجازه نخواهیم داد که هرجومرج سیاسی این کشور به اروپا سرایت کند.» او میگوید که تمدید مهلت برگزیت به بعد از انتخابات پارلمانی«غیرقابلتصور است» .