مذاکره پمپئو و هایکو ماس درباره ایران و پیمان موشکی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ" نوشت، "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا تصمیم دارد بهبهانه عدم پایبندی روسیه به توافق منع موشکهای میانبرد هستهای موسوم به "ایاناف" از این معاهده خارج شود.
حالا هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان میخواهد در سفر به واشنگتن برای نجات این معاهده موشکی تلاش کند. اما او زمان زیادی برای این کار ندارد.
هایکو ماس از امروز (چهارشنبه) سفر سهروزهای را به آمریکا آغاز میکند. وی در آمریکا ابتدا با همتای خود مایک پامپئو بهخصوص درباره این پیمان موشکی دیدار و گفتگو خواهد کرد.
آمریکا به روسیه یک اولتیماتوم 60روزه داده تا دوباره به این توافق پایبند شود و از روسیه درخواست کرده که سلاحهای موشکی نوع 9M729 خود را نابود کند. این اولتیماتوم آمریکا طی روزهای آینده (دوم فوریه) به تاریخ پایانی خود نزدیک میشود. واشنگتن اعلام کرده که اگر روسیه در این دوره زمانی به این توافق پایبند نشود آمریکا خروج خود را از آن اعلام میکند.
بیشتر بخوانید
مصاحبه| تحلیلگر ایتالیایی: تهران در حال پر کردن شکافهای ناشی از سیاستهای آمریکا در منطقه است
خسارتِ اولین توافق با آمریکا
هایکو ماس در سفر به واشنگتن همچنین به موضوعات اوضاع سوریه بعد از عقبنشینی نیروهای آمریکایی، سیاست ایران و احتمالاً پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم2 خواهد پرداخت.
امشب هایکو ماس به نیویورک سفر میکند و در آنجا وی در روز جمعه بهعنوان عضو شورای امنیت سازمان ملل که از اول ژانویه به آن دست پیدا کرده در نشستی به موضوع حمایت از آبوهوا خواهد پرداخت.
هایکو ماس، جمعه هفته گذشته در سفر به مسکو با سرگئی لاوروف، همتای روسی خود هم درباره قرارداد موشکهای میانبرد هستهای و لزوم پایبندی به آن صحبت کرده است.
ماس در روسیه گفت: این قرارداد منافع امنیتی ما را بهشیوههای بنیادین به هم نزدیک میکند. ما بر این باوریم که روسیه میتواند این توافق را نجات دهد.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد در زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان با میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق مذاکره شد. این پیمان در سال 1998 بهتصویب مجلس سنای آمریکا رسید. هدف این پیمان ممانعت از تولید و نیز نابودی موشکهای هستهای کوتاهبرد و میانبرد و همچنین موشکهای متعارف هر دو کشور بود.
چشمانداز موفقیت وزیر امور خارجه آلمان برای نجات معاهده موشکی بسیار کم است. این احتمال بسیار زیاد است که این توافق بهزودی به تاریخ بپیوندد و خطر رقابت تسلیحاتی جدید در اروپا ملموستر شود.
ماس در واشنگتن همچنین به مسئله ایران خواهد پرداخت. دولت آلمان اخیراً با تسلیم شدن در برابر فشارهای آمریکا پرواز شرکت هواپیمایی ماهان ایر ایران را به این کشور ممنوع کرد. آمریکا سالهاست که بر متحدان خود فشار وارد میکند، خطوط هوایی را که بهزعم آنها در حمل تجهیزات نظامی و جنگندهها از ایران به سوریه نقش دارند تحریم کند. البته در مسئله توافق هستهای با ایران همچنان اختلافاتی بین آلمان و ایالات متحده بدون هیچ تغییری نسبت به قبل وجود دارد. اروپا با وجود خروج آمریکا از این توافق هستهای همچنان برای نجات آن مبارزه میکند.
همچنین پروژه خط لوله انتقال گاز روسیه به آلمان موسوم به نورد استریم2 هم از دیگر موضوعاتی است که هایکو ماس در دیدار با همتای آمریکایی خود به آن خواهد پرداخت. ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در برلین چند روز پیش آشکارا شرکتهای آلمانی شرکتکننده در این پروژه گازی را به تحریمها از طرف آمریکا تهدید کرد. آمریکا این انتقاد را به آلمان وارد میکند که با اجرای این پروژه خود را در زمینه تأمین انرژی به روسیه وابسته میکند. اما آلمان همچنان بر این موضوع تأکید دارد که این پروژه یک پروژه اقتصادی بوده و موضوعی سیاسی نیست.