گزارش خبرگزاری دولت؛ طنین رایحه امید با انتصاب رییسی بر مسند دستگاه قضا

کدخبر: ۲۷۲۳۴۸
اقتصادنیوز: خبرگزاری دولت نوشت: انتصاب سید ابراهیم رییسی به ریاست قوه قضاییه که سابقه حضور در این دستگاه را داشته و در مناصب متعدد قضایی، مدیریتی و اجرایی فعالیت کرده است موجی از امید و حمایت را میان مردم و مسئولان اجرایی و حقوقی کشور ایجاد کرده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا؛ پس از قطعی شدن حضور حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی در جایگاه ریاست قوه قضائیه، جریان‌های سیاسی مختلف موضع گیری‌های مثبت همراه با نگاهی امیدوارانه نسبت به آینده دستگاه قضایی دارند. زیرا وی سابقه طولانی در قوه قضاییه دارد و می تواند به ارایه طرح‌‌های نو بپردازد و بافساد مبارزه ریشه‌‌ای کند و در این میان اولویت مهم و حساس او اجرای درست قانون در قوه قضائیه است.

به هر شکل تحلیل دیگری که در ارتباط با استقبال و حمایت کم سابقه جامعه سیاسی و حقوقی از ریاست رییسی وجود دارد مربوط تعدد و حجم فراوان پرونده ها و ضعف کنونی سیستم قضایی کشور است. به عبارتی دیگر وضعیت دستگاه قضا و مشکلات حقوقی مردم آنقدر زیاد و حل نشده باقی مانده است که آمدن شخصیت با سابقه ای چون ابراهیم رییسی که سابقه حضور در دستگاه قضایی، بازرسی و اجرایی کشور را از پایین ترین سطوح دارد، امید و اشتیاق زیادی در میان مردم ایجاد کرده است.

**واکنش کارشناسان سیاسی و حقوقی به انتخاب ابراهیم رییسی و اولویت های قوه قضاییه در دوران جدید

- محمود صادقی نماینده مجلس در توئیتی در حمایت از ریاست سید ابراهیم رئیسی او نوشت: «بسیاری از قضات دادگستری نسبت به تغییرات قریب‌الوقوع در مدیریت قوه قضائیه خوش‌بین هستند؛ با توجه به پیشینه گزینه احتمالی ریاست قوه، امید می‌رود سازمان بازرسی جایگاه بایسته خود را در مقابله با فساد باز یابد و دیگر هیچ بازرس وظیفه شناسی به اتهام افشای اسرار بازداشت نشود.»

-احمد زید آبادی فعال سیاسی در یادداشت تلگرامی خود ضمن حمایت از ریاست ابراهیم رییسی نوشت: «کارنامه قضایی سید ابراهیم رییسی مشخص است و جایگاه سیاسی و عقیدتی او در منتهی‌الیه جناح موسوم به «اصولگرا» نیز بر کسی پوشیده نیست. با این حال، این پرسش برای بسیاری مطرح است که چرا برخی چهره‌های نزدیک جناح اصلاح‌طلب از ریاست او بر قوه قضاییه به تصریح یا تلویح استقبال کرده‌اند؟به گمانم این استقبال بیشتر به نوع ورود رییسی به کارزار انتخاباتی سال 96 برمی‌گردد. رییسی در آن انتخابات این فرصت را یافت تا با افکار عمومی، بی‌واسطه رودررو شود و به مناظره با رقبای انتخاباتی‌اش برخیزد. او در مناظرات چندان خود را با دوز و کلک‌های سیاسی آشنا نشان نداد و به عنوان فردی بی‌شیله‌پیله نمود و ظهور پیدا کرد. برخی از مردم حتی دیدارش با امیر تتلو را نیز حمل بر همین موضوع کردند و از رأی دادن به او منصرف نشدند.»

- یحیی کمالی پور نایب‌ رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی درباره شخصیت حجت الاسلام رئیسی و برآمدن یک رئیس قوه از بدنه آن اظهار کرد: با توجه با اینکه وی از بدنه قوه قضائیه است و مدت‌ها در مقام قضاوت و خارج از دستگاه قضایی فعالیت داشته است بیشتر و بهتر از دیگران می‌تواند در حوزه مدیریت قضایی موفق شود...رئیس جدید قوه قضائیه همچنین مردی کم حاشیه، پاکدست‌ و با تجربه قضایی است و امروز با یک جایگاه مهمتری وارد دستگاه قضا می‌شود که درصد مهمی از اعتماد مردم را حتی در انتخابات توانسته است جلب کند.

- جلیل رحیمی جلال‌آبادی عضو هیأت رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اینکه حجت‌الاسلام رئیسی در دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری آرای بسیار بالایی آورده و توانسته پشتوانه مردمی خوبی داشته باشد، می‌تواند از این پشتوانه برای قوه قضائیه استفاده کرده و منجر به توسعه رابطه مثبت بین مردم و قوه قضائیه شود، ضمن اینکه حضور حجت‌الاسلام رئیسی درآستان قدس رضوی و شناخت وی از آسیب‌های اجتماعی و نیاز مردم و تعامل مثبت با گروه‌های اجتماعی می‌تواند به وی در قوه قضائیه کمک کرده و دوران مدیریت وی را متفاوت‌تر از دیگر رؤسای قوه قضائیه کند.

در ادامه کارشناس گروه اطلاع رسانی ایرنا گفت و گو با روح‌الله حضرت‌پور نماینده مردم ارومیه و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس پرداخت و به نقل از او آورد: انتخاب رئیسی در صدر قوه قضاییه می‌تواند خون تازه‌ای را در این قوه ایجاد کند و مردم هم از ۱۵ میلیون پرونده‌ای که در دستگاه قضا وجود دارد به دنبال خاتمه یافتن این پرونده‌ها هستند. این در حالی است که ۳۰ میلیون ایرانی در دستگاه قضا دارای پرونده بوده و به عبارتی نزدیک یک سوم مردم ایران درگیر موضوعات حقوقی و قضایی هستندئ

حضرت پور درباره اولویت های کاری رییسی در قوه قضاییه گفت: باید مبارزه با فساد در درون و بیرون قوه قضاییه باشد ضمن اینکه مبارزه با رانت بخش دیگری از اولویت‌های اساسی وی محسوب می‌شود. او باید بدون حاشیه و در نظر گرفتن جناح‌بندی‌های سیاسی با فساد و رانت مبارزه کند ضمن اینکه این برخورد باید به صورت قاطع بوده و بدون در نظر گرفتن جایگاه‌های افراد صورت گیرد.

همچنین حسن مرادی استاد دانشگاه حقوق دانشگاه تهران درباره عملکرد جاری قوه قضاییه به پژوهشگر ایرنا گفت: متاسفانه در حال حاضر مشکلات عدیده و جدی در سیستم قضایی وجود دارد. عدم کارایی برخی محاکم، طولانی شدن روند دادرسی و عدم پاسخگویی صحیح و کامل به مراجعین از جمله مهم ترین مشکلاتی است که باید مورد توجه مسوولان این قوه قرار گیرد تا رضایت مردم حاصل شود . حجم زیاد پرونده های بررسی نشده و عدم مدیریت انسانی و کاری از دیگر مواردی است که مرادی در این گفت و گو به آن اشاره کرده است. گذشته از این قوه قضائیه با کمبود شدید منابع انسانی و مادی مواجه و تامین آن نیازمند صرف هزینه و زمان بسیار است.

همچنین این حقوقدان در ارتباط با اولویت های قابل اجرا توسط ریاست جدید می افزاید: در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که قضات تحصیلات حقوقی و تجربه کاری ندارند و این لطمه زیادی به روند بررسی پرونده ها و صدور احکام زده است. راهکار قابل ارائه در این امر گذاشتن دوره های بازآموزی است که کمک زیادی به رفع و رجوع مشکلات کنونی قضات می کند و در صورت جواب ندادن این موضوع باید قضاتی که واجد این شرایط نیستند ترخیص شوند تا بیش از سیستم قضایی از ازدیاد پرونده ها و طولانی شدن دادرسی ها رنج نبرد.

** گذری کوتاه بر حیات سیاسی و اجتماعی حجت الاسلام رییسی:

سید ابراهیم رییسی در آذر 1339 هجری خورشیدی در خانواده‌‌ای روحانی در مشهد دیده به جهان گشود و تحصیلات مقدماتی را در حوزه علمیه مشهد آغاز کرد و پس از مدتی راهی حوزه علمیه قم شد و سطوح عالی را از محضر آیات عظام علی اکبر مشکینی، حسین نوری همدانی، محمد فاضل لنکرانی، ابوالقاسم خزعلی، محی الدین فاضل هرندی،محمد تقی ستوده کسب فیض کرد. او با تکمیل تحقیقات خود در رشته فقه و حقوق، موفق به اخذ مدرک عالی ترین سطح حوزه (سطح چهار) شد و در نهایت رساله ای خود را با عنوان «تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق» دفاع کرد و با اخذ نمره ممتاز به درجه فقه و حقوق نایل شد.

سطح چهار فقه و اصول از حوزه علمیه قم، کارشناسی ارشد حقوق بین الملل خصوصی، دکتری فقه و مبانی حقوق با گرایش حقوق خصوصی از دانشگاه شهید مطهری از جمله ابعاد علمی حجت الاسلام رییسی است.

وی به تدریس دروس تخصصی فقه قضا و فقه اقتصاد در دانشگاه‌های امام صادق(ع) و شهید بهشتی پرداخت و کتاب‌های مختلفی با موضوعات حقوق، اقتصاد، فقه، عدالت اجتماعی، سبک زندگی و ... را به رشته تحریر درآورد. کتاب تقریرات درس قواعد فقه (بخش قضایی –اقتصادی- عبادی) از جمله مهمترین این آثار به شمار می رود.

**فعالیت های مبارزاتی پیش از انقلاب

حجت الاسلام رییسی در پی اهانت روزنامه اطلاعات به امام خمینی (ره) در 17 دی 1356 خورشیدی و آغاز حرکت‌های مردمی، در اجتماعات اعتراضی که مبدأ اغلب آنها مدرسه آیت الله بروجردی بود، شرکت و در قالب هسته‌ای از طلاب انقلابی فعالیت می‌کرد. وی در این دوره فعالیت‌های مبارزاتی خود را در قالب ارتباط با علمای انقلابی آزاد شده از زندان و یا در تبعید، دنبال و در تجمعاتی همچون تحصن علما و روحانیون در دانشگاه تهران، شرکت کرد.

**مسوولیت های اجرایی، مدیریتی و قضایی پس از انقلاب

حجت الاسلام رییسی نمونه بارز و آشکار مدیریت انقلابی است که توانست در مجموعه های تحت نظارت خود به موفقیت های زیادی برسد. چنانچه به دنبال شورش‌های مارکسیستی و ایجاد مشکلات متنوع در مسجد سلیمان به همراه گروهی از طلاب در قالب فعالیت های فرهنگی به آن منطقه رفت. 

«دادستان کرج و همدان، دادستان انقلاب تهران، دادستان تهران، معاون اول قوه قضاییه و دادستان کل کشور، دادستان ویژه روحانیت» از مهم ترین مناصب قضایی وی است.

از دیگر سوابق مدیریتی و سیاسی وی می توان به ریاست شورای نظارت بر صدا و سیما، عضو شورای عالی گزینش کشور، نخستین دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور، مؤسس حوزه علمیه فاطمه الزهرا(س) در تهران، مؤسس مرکز تخصصی شیعه‌شناسی امام هادی (ع) زیرنظر حوزه علمیه قم و عضویت در هیأت امنای ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به مدت 10 سال از طرف آیت الله خامنه ای اشاره کرد.

حجت الاسلام رییسی همچنان عضویت در شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی استاندارد، شورای عالی نفت، شورای توسعه شرق و غرب کشور،شورای عالی پول و اعتبار،ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی و ستاد مبارزه با مواد مخدر را به اعتبار جایگاه حقوقی در سوابق خود ثبت کرده است.

حجت الاسلام رییسی در 17 اسفند 1394 خورشیدی با حکم آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب به تولیت آستان قدس رضوی(ع) منصوب شد، پیشرفت 65 و 85 درصدی فازهای دوم زائرشهر و زائرسرای رضوی، افزایش سه برابری ظرفیت اطعام در مهمان‌سرای حضرت ، تأمین داروی 45 درصد از بیماران هموفیلی کشور و کاهش تعداد شرکت‌های زیان‌ده آستان قدس به صفر از جمله مهم ترین اقداماتی است که در سه سالی که ابراهیم رییسی تصدی آستان قدس را برعهده گرفته انجام شده است. 

وی همچنین عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری است.

در شرایط سخت اقتصادی کنونی، وظیفه قوه قضاییه بیش از هر زمان دیگر در برخورد با مفاسد اقتصادی مهم و حیاتی به نظر می رسد و انتظار می رود وی در ادامه فعالیت های اجرایی و حقوقی خود نگاهی جدی به مساله مفسدان اقتصادی، حجم عظیم پرونده های قضایی در دادگاه ها و دادسراها و برطرف کردن خلاهای قانونی و حقوقی داشته باشد تا شاهد آغاز فصل نوین از دستگاه قضایی با صلابت و به روز در سال های آتی باشیم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید