علت ضعف دیابتی ها چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از بهداشت نیوز: فهیمه سهیلیپور فوق تخصص غدد درباره علل ابتلا به دیابت اظهار کرد: دیابت شرایطی است که بدن نمیتواند از قند موجود در جریان خون استفاده کند، زیرا عملکرد هورمونی به نام انسولینبا اختلال مواجه شده و مقدار تولید آن به کمتر از حد نیاز بدن میرسد.
وی ادامه داد: گاهی مقاومت بدن نسبت به عملکرد انسولین باعث میشود قندخون به درستی جذب سلولها نشود و در این بین نکته جالب آنجاست که در دیابت نوع ۲ هر ۲ مشکل یعنی کمبود تولید انسولین و مقاومت در برابر آن وجود دارد.
سهیلیپور تشریح کرد: وقتی سلولهای بدن نتوانند قند را از خون دریافت کنند در نوعی حالت گرسنگی قرار میگیرند و در واقع سوخت کافی برای انجام فعالیتهای روتین خود را ندارند که این موضوع باعث میشود فرد دیابتی احساس ضعف و بیماری کند.
این فوق تخصص غدد بیان کرد: از طرفی با افزایش شدید قند خون بدن چربیها را برای استفاده از سلولها آزاد میکند، از این رو وزن فرد به شدت کاهش خواهد یافت اما کماکان مشکل سرجای خود پابرجاست و سلولها نمیتوانند از سوخت اصلی خود یعنی قند استفاده کنند.
علائم ابتلا به دیابت
وی در باره تأثیر قند به جا مانده در جریان خون در عملکرد بدن گفت: قند اضافی وارد ادرار میشود و با جذب آب و الکترولیتهای بدن، فرد دیابتی که قند کنترل نشده دارد دچار تکرر و افزایش حجم ادرار میشود، در این حالت اگر بیمار سنی کمتر داشته باشد ممکن است به ایجادشب ادراری در کودک منجر شود.
سهیلیپور اظهار کرد: در بیماری دیابت در اصل انسولین نمیتواند قند را وارد سلولهای بدن کند، اختلالی که یا ناشی از کمبود سلولهای انسولین است و یا از عملکرد اشتباه آن ناشی میشود.
این متخصص غدد ادامه داد: عللی متعدد باعث ایجاد عوامل بالا و در نتیجه ایجاد دیابت شود؛ برای مثال عوامل ژنتیکی ممکن است اشکالاتی در تکامل و تولید سلولهای انسولین به وجود بیاورد؛ وظیفه اصلی تولید سلولهای انسولین بر عهده لوزالمعده است در نتیجه ژنهایی که بر این بخش اثرگذار هستند، میتوانند در ابتلا به دیابت مؤثر باشند؛ همچنین ژنهای بسیاری در ساخت انسولین و تکامل آن اثرگذار هستند چرا که انسولین در اصل پروتئینی است که باید پس از تولید تغییرات مفصلی را در بدن تجربه کند تا بتواند فرآیند جذب قند سلولها را به درستی انجام دهد و اختلال در هر یک از ژنهای مؤثر و تولید انسولین یا عملکرد لوزالمعده منجر به ایجاد اختلال در انسولین خون شود.
وی در پایان یادآوری کرد: گاهی انسولین به درستی در بدن ساخته میشود و مشکل در آزاد شدن آن است که در نتیجه بدن را با کمبود انسولین مواجه میکند و حتی آزاد شدن آن تأثیر چندانی در جذب قند به سلولهای بدن ندارد.