گزارش وزیر نیرو به مجلس: ۲۳ استان کشور را درگیر سیل شدند/ خسارت ۲۱۰۰ میلیارد تومانی به تأسیسات
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، رضا اردکانیان در جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس و در جریان بررسی ابعاد سیل اخیر گفت: همانطور که خشکسالی نتیجه طبیعی بارشهای کم است سیل هم در اثر بارشهای شدید رخ میدهد که در تمام دنیا اتفاقی اجتناب ناپذیر است. همه ما باید سعی کنیم به مدد دانش و اطلاعات و تجربیات موجود خسارات و صدمات سیل را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه شدت بارش از عوامل تعیین کننده سیل است، گفت: در مواردی شدت بارش زیاد نیست اما طول مدت بارش در شکل گیری سیل تعیین کننده است و در شرایط دیگر نه شدت و نه طول بارش که وسعت بارندگی باعث سیل میشود. در کشور ما آنچه که در سه هفته گذشته رخ داد ترکیبی از این سه عامل بود که شدیدترین بارشها در طولانی مدت و در وسیعترین وسعت رخ داد و ۲۳ استان کشور را درگیر سیل کرد.
وزیر نیرو با اشاره به نموداری از مقایسه بارندگیها در دو هفته اول فروردین امسال با سال گذشته گفت: بارندگیها در دو هفته اول فروردین در سال گذشته سه میلیمتر و متوسط بلند مدت در ۵۰ ساله برای بارشها در این زمان ۲۰.۸ میلیمتر بوده حال اینکه در دو هفته اول فروردین سالجاری میزان بارشها ۱۹ برابر سال گذشته یعنی ۵۷ میلیمتر بوده است.
وی افزود: مثلًا در حوزه آبریز کرخه در نیمه اول فروردین سال گذشته ۵.۴ میلیمتر بارندگی وجود داشت که این میزان در دو هفته فروردین سال جاری به ۱۹۸ میلی متر رسید. در حوزه آبریز گرگان در اسفند سال ۹۶ بارشها حدود ۳۸ میلیمتر و در اسفند ۹۷ به ۱۵۲ میلیمتر رسید.
اردکانیان با این یادآوری که کشور ما خشک و نیمه خشک است، توضیح داد: اگر برخی از نظریات درباره تغییر اقلیم تأیید شود ممکن است خشکسالیهای شدید و یا متعاقب آن ترسالیهای شدید داشته باشیم لذا باید آمادگی لازم را داشت تا در زمان ترسالی حداکثر استفاده از سیلابها را برد هر چند خسارات جانی و مالی و روحی درد آوری داشت. ولی همین فرصت باعث شد که ۴۰ تالاب کشور از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد سیراب شود و نیاز سدهای بزرگ تأمین کننده آب شرب تأمین شود.
وزیر نیرو یادآور شد: در تابستان گذشته ۳۴۰ شهر تحت تنش آبی و ۴ تا ۵ هزار مگاوات برق آبیهای ما تولید نداشت که نتیجه آن را در کمبود تولید برق در کشور دیدیم. موضوع ریزگردها در مناطقی از کشور وجود داشت که مسائل عدیدهای را برای هموطنان ایجاد کرد. بر این اساس باید طبق تاکید مقام معظم رهبری در جلسه ۱۳ فروردین برنامه ریزیهای لازم صورت گیرد تا از برکات آن استفاده شده و از صدمات آن کاهش یابد.
وی با بیان اینکه اصل موضوع سیل اجتناب ناپذیر است، به گزارش رئیس سازمان هواشناسی در مجلس اشاره و اظهار کرد: طبق توضیحات ایشان باید تجهیزات و امکانات لازم به گونهای فراهم شود که پیش بینیها دقیقتر شده و بتوان تفکیک لازم بین پیش بینی و هشدار ایجاد کرد. سازمان هواشناسی هم به ما پیشبینیهایی را ارائه میدهد که در اردیبهشت، شهریور، آذر و آخر بهمن سال گذشته همه پیش بینیها را ارائه کرد و در جلسات شورای عالی آب ارائه شد. آخرین پیش بینی در ۲۹ بهمن درباره سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت به شورای عالی آب ارائه شد مبنی بر اینکه شرایط ما از حیث بارشها نرمال است. البته که در زمان هشدار احتمال وقوع سیل هم دو فرصت برای اقدامات سریع وجود دارد.
اردکانیان ادامه داد: در حوزههای سیل به دلیل محدودیت و یا وسعت سیلابها مشکلاتی در پایین دست ایجاد شد که در این بین باید تمامی این مشکلات در فضای کارشناسی مورد رسیدگی قرار گیرد کما اینکه رئیس جمهور هم دستوری مبنی بر تشکیل هیأت بررسی سیلابها را دادند که امیدواریم به زودی تشکیل شود.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه سازمانهای اجرایی توانستند در پاسخگویی به حادثه، مسئولیتشان را به نحو احسن انجام دهند، گفت: ۲ هزار و ۳۵۲ روستا با قطعی برق مواجه شد که اکنون تنها یک و نیم درصد یعنی ۳۵ روستا متأثر از سیل و به دلیل عدم امکان دسترسی با قطعی برق مواجه است. همچنین ۳ هزار و ۷۸۸ روستا با قطعی آب مواجه است که الان حدود یک و نیم درصد مشکل برقراری شبکه آب را دارد. در مجموع ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خسارات به تأسیسات وارد شد.
اردکانیان با بیان اینکه در موضوع مهم حریم قوانین خوبی وجود دارد، گفت: با همکاری مناسب با دستگاه قضائی و وزارت نیرو امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ حریم حدود ۵۰۰ کیلومتر از رودخانهها تعیین شود. در بحث لایروبی هم با توجه به هشیاری افکار عمومی امیدواریم که موضوع آزاد سازی حریم صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه موضوع سیلاب همچون مدیریت آب موضوع میان بخشی است، گفت: این یک ساده سازی است که یک دستگاه را نشانه گرفته و فکر کنیم که موضوع تنها این گونه حل میشود. باید با همکاری نزدیک دستگاههای مربوطه و حمایت کمیسیونهای تخصصی مجلس، مرکز پژوهشها و هیأت رسیدگی کننده بحث سیلابها با شدت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.
لاریجانی بعد از پایان گزارش وزیر نیرو گفت که وقتی که پیش بینی سازمان هواشناسی افزایش بارندگیها در بعد از بهمن ماه بود وزارت نیرو در پاسخ گفت پیش بینی هواشناسی این بود که شرایط نرمال است اما بارشهایی وجود دارد که مدیریت مخازن هم شروع شد یعنی ۱۰ میلیارد متر مکعب آبی که وارد مخازن در خوزستان شد در یکی دو سه روز با مدیریت مخازن و رها سازی مورد مدیریت قرار گرفت.
رئیس مجلس تاکید کرد: که وزارت نیرو باید برنامه ریزیاش را درباره لایروبی بستر رودخانهها به مجلس دهد که میخواهد چه کارهایی انجام دهند تا سال آینده با مشکل مواجه نشویم.
در همین رابطه:
گزارش رییس هلال احمر به مجلس: ۱۳۰ میلیارد تومان برای کمک به سیلزدگان هزینه شد
گزارش وزیر راه به مجلس؛ خسارت ۳۵۰۰ میلیارد تومانی سیل به خطوط ریلی و جادهای کشور
گزارش وزیر کشاورزی به مجلس: سیل ۱۳ هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت زده است