رژیم آل خلیفه مجری سیاست های عربستان

کدخبر: ۲۸۱۳۷۵
اقتصادنیوز: با توجه به تنش کلامی میان ایران و بحرین بر سر تنگه هرمز، یک کارشناس مسائل خاورمیانه می گوید مواضع رژیم آل خلیفه چیز جدیدی نیست و در راستای سیاست های عربستان در منطقه شمرده می شود.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از  ایرنا؛ سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در حاشیه بیست و سومین همایش سراسری فرماندهان در 8 اردیبهشت در پاسخ به تحریم نفتی ایران توسط دولت آمریکا تاکید کرد که اگر نفت ما از تنگه هرمز عبور نکند نفت دیگر کشورها نیز از این تنگه عبور نخواهد کرد. 
«شیخ خالد بن احمد آل خلیفه»، وزیر امور خارجه بحرین، روز پنجشنبه 12 اردیبهشت،در اظهاراتی بیان داشت: که به ایران اجازه داده نمی‌شود که حتی برای یک روز هم تنگه هرمز را ببندد. 
«عباس موسوی » سخنگوی وزارت خار جه روز جمعه گذشته ( 13 اردیبهشت) در پاسخ به اظهارات وزیر امور خارجه بحرین، گفت: جمهوری اسلامی ایران بر امنیت تنگه هرمز به عنوان شاهراه تأمین و ترانزیت انرژی جهان مادامی که منافع مردم ایران از این تنگه مهم و حیاتی تأمین شود، تاکید دارد. 
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تصریح کرد: از روی خیرخواهی و حق همسایگی به مقامات این کشور ذره ای وابسته هم توصیه می کند حد و اندازه خود را در تهدید بزرگتر از خود بشناسند. قرن ها پیش حکیمان پارسی گفته اند: مگسی کجا تواند که بیفکند عقابی!.
با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا، با «رضا کلهر» کارشناس مسائل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.

** اظهارات مقامات بحرینی در مورد بستن تنگه هرمز
این کارشناس مسائل خاورمیانه در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: سیاست بحرین را نمی توان جدا از سیاست های هژمونی عربستان در منطقه تحلیل کرد از این رو نمی توان گفت که بحرین به عنوان یک کشور در مورد تنگه هرمز اظهار نظر کرده است باید در مجموع شورای همکاری خلیج فارس و همچنین عربستان سعودی را مد نظر قرار دهیم .
وی افزود: موضوعی که بحرین در مورد آن صحبت کرده است حرف جدیدی نیست و نیاز به موضع جدی جمهوری اسلامی در این مورد ندارد. مقامات بحرینی حرف های مقامات عربستان در مورد جمهوری اسلامی را تکرار می کنند و این موضوع در مورد بحرین تازگی ندارد.
وی همچنین گفت: رژیم آل خلیفه با توجه به اکثریت شیعی بودن مردم بحرین، نسبت به مواضع ایران در منطقه احساس خطر می کند و در راستای سیاست های عربستان اعلام نظر می کند و این برای جمهوری اسلامی با توجه به ذره ای بودن این کشور چندان قابل اهمیت نیست.

**تهدید بستن تنگه هرمزتوسط ایران
کلهر اظهار داشت: این که مقامات بحرینی می گویند ایران توان بسته شدن تنگه هرمز را ندارد و باعث انزوای جمهوری اسلامی می شود بی اساس است خود کشورهای حاشیه خلیج فارس به قدرت موشکی ایران در منطقه واقف هستند.
وی گفت: تهدید به بستن تنگه هرمز به انزوای جمهوری اسلامی منجر نمی شود از سوی دیگر همه جهان هم می دانند که ایران می تواند به این اقدام دست بزند و مقامات آمریکایی از قدرت ایران در این مورد این تهدید آگاهی کامل دارند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران برای اعمال قانون خود در منطقه اقدام می کند و به نظر می رسد راه دیگری هم وجود ندارد یعنی غرب و متحدانش باید بداند اگر بخواهند جمهوری اسلامی را در صحنه جهانی تحریم کنند باید تاوانی پس بدهند و تهدید بستن تنگه هرمز، ممکن است یکی از واکنش های احتمالی ایران باشد که غرب ممکن است در قبال آن تاوان پس بدهد.
وی خاطر نشان کرد: بر اساس آمارهای بین‌المللی، حدود 30 درصد از نفتکش‌های جهان از تنگه هرمز می‌گذرند. حدود 80 درصد محموله‌های نفتی که از تنگه هرمز می‌گذرد راهی آسیا، به‌ ویژه هند و چین می‌شود که از بزرگترین شرکای تجاری ایران هستند. اروپا نیز بخش اندکی از نفت خود را از منطقه خاورمیانه وارد می‌کند. و این منطقه استراتژیک از نظر اقتصاد جهانی محسوب می شود. 
این کارشناس در مورد مواضع ریاض در قبال ایران گفت: عربستان نفت خود را عمدتاً از مسیر دریای سرخ به اروپا ارسال می‌کند و این کشور از متحدین آمریکا در منطقه است و در راستای سیاست های آمریکا در منطقه موضع گیری می نماید و بارها در مقابل تهدید بستن تنگه هرمز توسط ایران موضع گیری نموده است. 

**قطع روابط دیپلماتیک ایران وبحرین
کلهر در ادامه بیان داشت: در دی 1394، و پس از قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران به دنبال حمله به کنسولگری این کشور در ایران، وزارت خارجه بحرین در ادامه پیروی از سیاست‌های عربستان سعودی، با صدور بیانیه‌ای از قطع روابط دیپلماتیک خود با ایران خبر داد و به دیپلمات‌های ایرانی در منامه مهلت داده تا این کشور را ترک کنند که البته دفاتر دیپلمات این کشور در ایران نیز بسته شد.
وی افزود: واقعیت این است که بحرین یکی از استان های عربستان محسوب می شود در کل منطقه اگر بررسی کنیم هیچ کشوری تابعیتی که بحرین از عربستان دارد را دنبال نمی کند حتی برخی از کشورهای عربی همانند قطر و کویت در قبال موضع گیر های بحرین در منطقه نسبت به موضوعات خاورمیانه، موضع گیری کردند.
کلهر اظهار داشت: بحرین تابعیت محض از عربستان دارد و دور از انتظار نیست که هر وقت ریاض در موردی موضع گیری نمود، این کشور نیز به پیروی از سیاست های عربستان موضع گیری نماید در مسیر آینده نیز همین وضعیت ادامه پیدا می کند رابطه ایران و بحرین در وضعیت فعلی پرتنش بوده و بعد از حمله به سفارت عربستان در تهران، منامه رابطه دیپلماتیک خود با تهران قطع کرده است.

** ایران و جنبش شیعی در بحرین
وی اضافه کرد: به لحاظ دموکراتیک و به لحاظ معیارهای خود غربی ها یک گروه اکثریت شیعه تحت حکومت یه گروه اقلیت سنی هستند اگر واقعیت این است که دموکراسی باید در جهان معیار باشد این خواسته در بحرین زیر پا گذاشته می شود و سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال بحرین در جهان خریدار دارد و موضع گیر های تهران در این زمینه برحق است و نیاز به توجیه بین المللی ندارد. 
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: بسیاری از اکثریت شیعه بحرین، که تحت حکومت سنی ها هستند می گویند علیه آنها تبعیض قائل می‌شوند و در جریان تحولات مشهور به بهار عربی، بحرین نیز صحنه تجمع‌های بزرگ اعتراضی بود که از طرف نیروهای امنیتی بحرین، با همکاری نیروهای عربستان، به شکل خشونت‌باری سرکوب شد اما این جنبش به رهبری «شیخ عیسی» قاسم برای اعاده حقوق از دست رفته مردم بحرین با وجود سرکوب های شدید رژیم آل خلیفه ادامه دارد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید