کم خونی بعد از حجامت شایعه یا واقعیت؟
به گزاش اقتصادنیوز به نقل از بهداشت نیوز گفتگویی اختصاصی با دکتر نفیسه حسینی یکتا، نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران و معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت انجام داده است و با ایشان در خصوص "باید و نبایدهای روش درمانی حجامت" به گفتگو نشسته اند؛
انجام حجامت فقط در فصل بهار؟
دکتر حسینی یکتا در ابتدا گفت: حجامت یک روش درمانی است که اگر درست از آن استفاده شود به بهترین نتایج خواهد رسید و برعکس اگر نادرست استفاده شود می تواند عوارض ناخوشایندی را در بدن ایجاد کند. افراد مختلف با مزاج های مختلف در شرایط و اقلیم های گوناگون براساس تشخیص و توصیه ی پزشک می توانند از حجامت به عنوان یکی از روش های درمانی بهره ببرند.
وی افزود: اینکه گفته می شود حجامت حتما باید در فصل بهار انجام شود و یا اینکه در همه ی سنین می توان حجامت انجام داد توصیه ی غلطی است! مثلا ما برای افراد زیر دو سال و بالای 60 سال فقط در شرایط خاص حجامت را توصیه می کنیم.
حجامت؛ پیشگیری و درمان
نایب رییس انجمن علمی طب سنتی ایران ادامه داد: از حجامت به دو منظور استفاده می کنیم یکی درمان و یکی پیشگیری؛ در بحث درمانی، پزشک آگاه و متبحر در حوزه ی طب ایرانی براساس شرایط بیمار حجامت را تجویز می کند. اما حجامت در بحث پیشگیری، در مواقع خاص مثلا فصل بهار و برای افراد گرم و تر توصیه می شود.
او ضمن تأکید بر اینکه نمی توان گفت همه ی افراد به دفعات مشخصی در طول سال نیاز به حجامت دارند، به بهداشت نیوز گفت: ما یک توصیه ی کلی داریم که در فصل بهار احتمال نیاز به انجام حجامت بیشتر است یعنی ممکن است در بهار به تعداد بیشتری از افراد حجامت توصیه شود.
حجامت جزئی از فرآیند درمان است
همچنین دکتر نفیسه حسینی یکتا اضافه کرد: در کل افراد براساس مزاج و شرایط سلامت خود ممکن است نیاز به یک بار یا چند بار حجامت در فصول مختلف داشته باشند و یا اصلا حجامت برایشان مضر باشد.
معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: روش درمانی حجامت را هیچ گاه برای شروع درمان و به عنوان یک روش درمانی مستقل توصیه نمی کنیم. چون در طب ایرانی در ابتدا اصول سبک زندگی و تغذیه ی فرد باید درست شود. سپس داروی گیاهی برای فرد تجویز می کنیم و در قدم سوم به سراغ اعمال یداوی چون حجامت می رویم. اینکه در برخی مراکز حجامت به عنوان روش آغازین درمان استفاده می شود روشی کاملا غلط است.
به هر مرکزی برای انجام حجامت مراجعه نکنید!
وی توصیه ای مهم برای مردم داشت: حجامت و سایر خدمات طب ایرانی را از مراکز معتبر که در سایت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت و همچنین سایت انجمن علمی طب سنتی ایران آمده است، دریافت کنید. از طرفی اسامی متخصصانی که دکترای تخصصی طب سنتی دارند و پزشکانی که دوره ی مورد تأیید طب ایرانی وزارت بهداشت را گذرانده اند و گواهی مورد تأیید گرفته اند در سایت های مذکور آمده است.
نایب رییس انجمن علمی طب سنتی ایران اضافه کرد: موارد متعددی داشتیم که فرد به افراد غیرمتخصص برای انجام حجامت مراجعه کرده و شاید در همان زمان مشکلی برایش ایجاد نشده اما در سیر درمان بیماری اش مشکلاتی برایش به وجود آمده که درمانش را طولانی تر و سخت تر کرده است.
عوارض ناگوار انجام حجامت توسط افراد غیرحرفه های
او در اینباره گفت: به عنوان مثال فردی با مزاج سرد و تر با یک بیماری ای که باعث غلبه سردی بر بدن او شده بود به یک فرد مدعی درمان در حوزه ی طب ایرانی مراجعه کرده بود و برای این فرد چندین جلسه حجامت تجویز کرده بودند و فرد با ضعف عمومی بسیار زیاد به ما مراجعه کرد.
وی همچنین به مورد دیگری هم اشاره کرد: فرد دیگری داشتیم که در مرکز غیربهداشتی و توسط فرد غیرحرفه ای و سودجو حجامت انجام داده بود و با عفونت شدید به ما مراجعه کرده بود. جدای از اینکه اصلا به حجامت نیاز نداشت و تشخیص غلط داده بودند،اصولی هم حجامت را انجام نداده بودند.
حجامت باعث کم خونی نمی شود/ حجامت در ماه رمضان
دکتر نفیسه حسینی یکتا در پاسخ به این سؤال خبرنگار بهداشت نیوز که آیا حجامت باعث کم خونی در افراد می شود ، اظهار داشت: برخی فکر می کنند حجامت موجب کم خونی می شود در حالیکه وقتی می خواهیم حجامت انجام دهیم ابتدا مطمئن می شویم که فرد کم خونی ندارد و اگر فرد شرایط اولیه ی خوبی داشته باشد و تشخیص درست داده باشیم که نیاز به حجامت دارد، حجامت منجر به کم خونی او نخواهد شد.
نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران و معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت در آخر در خصوص انجام حجامت در ماه مبارک رمضان گفت: در ماه مبارک رمضان توصیه می شود تا حد امکان حجامت انجام نشود زیرا شرایط بدن به صورتیست که برای انجام حجامت آماده نیست.