بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان با ابررایانهای فوق پیشرفته هدایت می شود + عکس
اقتصادنیوز: هر تلسکوپی به یک مرکز فرماندهی برای کنترل، هدایت، جمع آوری و پردازش دادهها نیاز دارد، از این رو دانشمندان به ساخت پیشرفتهترین ابر رایانه جهان برای هدایت یک تلسکوپ مشغول اند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،کارشناسان بهتازگی طراحی و آماده سازی ابر رایانهای فوق پیشرفته برای هدایت و کنترل تلسکوپ آرایهای را در دست گرفتهاند. در ساخت این تلسکوپ بزرگ آرایهای با نام SKA حدود ۴۰ موسسه از ۱۱ کشور جهان مشارکت داشته اند.
تلسکوپ SKA به ستاره شناسان اجازه میدهد آسمان را با چنان جزئیاتی مشاهده کنند که با دیگر تلسکوپهای فعال کنونی امکانپذیر نبوده است.
مرکز هدایت، کنترل و پردازش این تلسکوپ از ۲ ابر رایانه فوق پیشرفته تشکیل شده است و به تازگی محققان وارد فاز طراحی مهندسی برروی یکی از ابر رایانههای آن شده اند.
کنسرسیوم SDP که به وسیله دانشمندان دانشگاه کمریج هدایت میشود به مرحله پردازش دادههای جمع آوری شده به وسیله تلسکوپ میپردازد.
تلسکوپ رادیویی SKA دارای ۲ ابر رایانه است که در آفریقای جنوبی (منطقه کیپ تاون) و کشور استرالیا (منطقه پرت) فعال خواهند شد.
افزون بر جمع آوری دادهها تلسکوپ باید بتواند بین اطلاعات قابل استناد و اطلاعات فاقد ارزش علمی تمایز قائل و آنها را ازهم شناسایی و تفکیک کند. ابر رایانه SDP مسئول پردازش پنج ترابایت داده در یک ثانیه که حدود ۱۰۰ هزاربار سریعتر از میانگین سرعت پیش بینی شده اینترنت جهانی و پهنای با تا سال ۲۰۲۲ است.
این ابر رایانه در زمان اتمام ساخت و بهره برداری ۲۵ درصد سریعتر از ابررایانه Summit شرکت IBM عمل خواهد کرد که امروزه لقب سریعترین ابر رایانه جهان را در اختیار دارد.
فناوریهای مختلفی در ساخت این تلسکوپ مورد استفاده قرار خواهد گرفت از جمله الگوریتم یادگیری زبان ماشین که به آن امکان میدهد تا تداخلهای فرکانس رادیویی RFI و سایر منابع ایجاد صداهای پس زمینه را از دادهها شناسایی و حذف کند.
به گفته کارشناسان افزون بر هدایت و کنترل دادههای دریافتی از تلسکوپ، از ۲ ابر رایانه در آینده میتوان در زمینههای علمی دیگر بهره برد، از جمله فعالیتهای پژوهشی که به محاسبات فوق العاده زیاد با دقت و سرعت بالا نیاز دارند.
مدل سازی ها، بررسی دگرگونیهای اقلیمی، پیش بینی و تجزیه تحلیل وضعیت آب و هوا، پژوهشهای پزشکی، نجوم، کیهان شناسی و در بسیاری دیگر از حوزهها از این ابر رایانهها استفاده خواهد شد.