اردوغان هم آمریکا را تهدید کرد؛ قرارداد خرید بوئینگ را لغو میکنم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، شبکه خبری دویچه وله گزارش داد، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه میگوید چنانچه آمریکا، ترکیه را عملا از برنامه ساخت جنگنده های اف -۳۵ حذف کند، خرید ۱۰۰ فروند هواپیما از کمپانی بوئینگ نیز منتفی خواهد بود.
اردوغان در سخنرانی خود در برابر اعضای حزب عدالت و توسعه گفت: ما مشتریان خوبی هستیم. اما اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، ناچاریم در رفتارمان تجدیدنظر کنیم.
توافقنامه خرید این بوئینگها و نحوه پرداخت امضا شده و ترکیه یک فروند هواپیما هم تحویل گرفته است.
اردوغان پیشتر گفته که اگر آمریکا بخواهد ترکیه را از پروژه تولید جنگنده اف -۳۵ کنار بگذارد، باید ۴/ ۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری این کشور را پس بدهد. او تاکید کرده که خروج ترکیه از پروژه تولید اف- ۳۵ هزینه ساخت هر جنگنده را حدود ۸ میلیون دلار بالاتر میبرد.
ترکیه صاحب دومین ارتش بزرگ در پیمان ناتوست و در کنار هشت کشور دیگر، در سرمایهگذاری برای تولید اف- ۳۵ مشارکت کرده است. 10 شرکت ترکیهای در ساخت ۹۰۰ قطعه مختلف برای اف -۳۵ مشارکت دارند. وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده که سفارش ساخت این قطعات به شرکتهای آمریکایی یا شرکتهای قطعهساز در دیگر کشورها واگذار میشود و خلبانان و تکنسینهای ترکیه نیز که در آمریکا دوره میبینند باید تا پایان ژوئیه ایالات متحده را ترک کنند.
مناسبات آنکارا و واشنگتن به خاطر خرید سامانه دفاع ضد موشکی اس - ۴۰۰ از روسیه شکراب شده است. واشنگتن بیم دارد که روسیه از طریق این سامانه، به دادههای محرمانه جنگندههای اف ۳۵ دسترسی پیدا کند. پدافند موشکی یاد شده، پیشرفتهترین سیستم دفاع موشکی روسیه است که میتواند همزمان ۸۰ هواپیما را تا برد ۴۰۰کیلومتری هدف بگیرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به تازگی اعلام کرده که واشنگتن، اصرار ترکیه برای استقرار سامانه روسی اس- ۴۰۰ را با تحریم پاسخ خواهد داد. کاخ سفید در بیانیهای تاکید کرده که ترکیه نمیتواند هم سامانه موشکی روسها را داشته باشد و هم جنگنده اف- ۳۵ آمریکاییها را.
چنانچه تهدید اردوغان عملی شود، کمپانی آمریکایی بوئینگ متحمل ضربهای جدید خواهد شد. این غول هواپیماسازی در ماههای گذشته به خاطر سقوط دو هواپیما از نوع ۷۳۷ مکس ۹/ ۲میلیارد دلار ضرر کرده و مشتریان خود را از دست داده است. عربستان از جمله سفارش ۹/ ۵میلیارد دلاری خرید این نوع هواپیما را فسخ کرد.