عراق میانجی گفتگوی بین ایران - عربستان شده است؟

کدخبر: ۲۹۶۳۷۷
اقتصادنیوز: حسین امیر عبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل گفت وگویی تفصیلی با شبکه العالم درباره میانجی گری برخی کشورهای منطقه بین ایران و عربستان، توقیف نفتکش ایرانی و ...پرداخته است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، بخش هایی از این گفتگو را بخوانید؛

آیا اقداماتی از سوی کشورهای مختلف برای میانجی گری در منطقه صورت گرفته است؟

من فکر می‌کنم ضمن اینکه به اقدامات سازنده و خیرخواهانه برخی دوستان منطقه ای احترام می‌گذاریم، تهران و ریاض این ظرفیت را دارند که به طور مستقیم با هم گفتگو کنند منتها در سالهای اخیر جمهوری اسلامی ایران در طرف مثبت و سازنده تحولات منطقه ای قدم برداشته و متاسفانه عربستان سعودی در طرف غیر سازنده، تحریک آمیز و تشنج آفرین منطقه نقش آفرینی کرده است ایران همواره باب گفتگو و بازگشت به روابط عادی با سعودی را باز گذاشته است این سعودی ها هستند که باید انتخاب کنند، اما در عین حال از هرگونه پیشنهاد دوستانمان در منطقه برای تقویت گفتگوهای منطقه ای استقبال کرده ایم.

آقای ظریف هم چه در سفرشان به عراق چه در گفتگوهایشان با کشورهای حوزه خلیج فارس ، کشورهای عربی و اروپایی همواره از این آمادگی سخن گفتند. آمادگی ما برای گفتگو و همکاری منطقه ای ، برای تعهد جمعی منطقه ای هماره امادگی کاملی بوده و ما این را به نفع صلح و ثبات و امنیت منطقه می دانیم و امیدواریم عربستان سعودی به نقش غیرسازنده خود در قبال تحولات منطقه پایان دهد.

آیا هدف از  سفر عبدالمهدی به ایران، آغاز حوار ایرانی - عربی بوده است؟

من موافق کاربرد واژه حوار ایرانی عربی نیستم، ایران با همه جهان عرب و جهان اسلام حوار، گفتگو و تعامل دارد. قصد شما و قصد کسانی که می‌گویند حوار ایرانی - عربی در واقع حوار ایرانی - سعودی است. اما اینکه آیا دوستان ما در عراق از ایده گفتگوهای ایرانی سعودی استقبال می‌کنند یا نه؟ حتما استقبال می‌کنند و همواره تلاش می‌کنند مقامات عراق در سطوح سیاسی و پارلمانی تا ابتکارات سازنده ای برای تقویت گفتگوهای منطقه ای از جمله گفتگوهای ایرانی سعودی داشته باشند اما تا این لحظه علی رغم تحولات سریع در منطقه هنوز شاهد رفتار و سیگنال مثبتی از طرف عربستان سعودی نیستیم و امیدواریم سعودی ها در مسیر سازنده و کمک به تقویت نه فقط گفتگوی منطقه ای بلکه همکاری جدی منطقه ای برای کمک به امنیت همه منطقه گام بردارند.

عراق نیازمند روابط قوی با همه همسایگان خودش است این روابط امروز با ایران یک روابط قوی و مستحکم هست اما لازم است که با سایر کشورها از جمله کویت، ترکیه، اردن و عربستان سعودی این روابط توسعه پیدا بکند و در یک شرایط پایداری قرار بگیرد بالاخره برای هیچ کس در داخل عراق و منطقه پوشیده نیست که عربستان سعودی در سال های گذشته در پشت جریانات تروریستی در تحولات عراق قرار داشت و امروز عربستان این فرصت را دارد که انتخاب بکند آیا همچنان می خواهد از ناامنی بی ثباتی و تروریست ها در عراق حمایت بکند یا می خواهد روش خودش را تغییر بدهد، ما نشانه هایی را در عراق می بینیم که سعودی ها از حمایتشان از تروریست ها و جریانات افراطی در عراق نتیجه ای نگرفتند و رویکردشان برای بازگشایی سفارت و توسعه روابط نشان دهنده این است که نگرش سعودی در قبال عراق در حال تغییر است و امیدواریم این تغییر نگرش را در قبال کل منطقه از طرف عربستان سعودی شاهد باشیم.

اقدامات اخیر ایران در خلیج فارس مانند ساقط کردن پهپاد آمریکایی چه پیامی برای کشور های همسایه دارد؟

ترامپ سیاست های متعارض و بسیار غلطی را در منطقه ما و به خصوص در حوزه خلیج فارس در هفته های اخیر در دستور کار خود قرار داده است با اظهار نظرها، سیاست های غلط ، با اعزام نیروهای نظامی به منطقه ، با روانه کردن برخی ناوها به منطقه ، تنش را در خلیج فارس به حد اعلا بالا برد و منطقه را برای شعله ور شدن آماده کرد و بعد ترامپ تلاش کرد تا مانع شعله ور شدن منطقه شود ولی کنترل از دستش خارج شد. ولی جمهوری اسلامی ایران با حکمت و آرامش و با قدرت رفتار آمریکا را نظاره کرد و وقتی دید آمریکا از خط قرمز یعنی از حریم آب های بین المللی عبور کرد و وارد حریم هوایی ایران شد، بدون هیچ تعارفی پهپاد جاسوسی آمریکایی را هدف قرار داد.

طبعا همین پاسخ را انگلیس زمانی که نفتکش ما را توقیف کرد، دریافت کرد و پیام دقیق این دو اقدام این است که هر گونه تعرض به جمهوری اسلامی ایران با پاسخی قوی مواجه خواهد شد، پاسخی که تا الان ما به هر دو مساله داده ایم، پاسخ بسیار ملایمی بوده است. پاسخ های قوی در راه است و در آینده اگر آمریکا و انگلیس سیاست های غلط خود را در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران و امنیت خلیج فارس اصلاح نکنند حتما اتفاق خواهد افتاد.

شاهد تغییرات در سیاست امارات بودیم؛ نظر شما در مورد عقب نشینی امارات از جنگ با یمن چیست؟

ما از ابتدا مخالف تجاوز عربستان سعودی و امارات به یمن بودیم، من زمانی که معاون وزیر خارجه در دولت آقای روحانی بودم بارها با آقای قرقاش و وزیر خارجه امارات در ابوظبی و در دبی گفت و گو داشتم و همواره با آنها می گفتم ورود امارات به جنگ علیه یمن یک اقدام غیر حکیمانه است و یمن حتما راه حل نظامی ندارد و باید به راه حل سیاسی برگردد. خوشحالیم که اماراتی ها در هفته های اخیر در حال تجدید نظر در مورد حضور نظامی در یمن هستند و این را نشانه مثبتی می بینیم و امیدوار هستم بتوانند سیاست درستی اتخاذ کنند و قبل از اینکه هزینه های سنگین تری بابت تجاوز و جنگ علیه یمن متوجه امارت شود خروج نیروهایشان را سرعت ببخشند و حاکمیت و تمامیت ارضی یمن را محترم بشمارند این به نفع کل منطقه و امارات خواهد بود و امیدواریم عربستان سعودی در مسیر درست قرار بگیرد و به تجاوزات روزانه خود علیه غیر نظامیان، زنان و کودکان یمن پایان دهند.

بریتانیا می گوید ایران قول داده است که به سوریه نفت ارسال نکند و ایران هم گفته به سوریه نفت ارسال نکرده است، چرا ایران رسما این موضوع را اعلام نمی کند؟

مایلم اول به این نکته اشاره کنم که ما برای ارسال نفت به سوریه مسیر دیگری هم داریم، ثانیا هیچ ارتباطی به بریتانیا ندارد که نفت ایران به کدام مقصد می رود؛ به سوی سوریه یا به سوی کشور دیگری می رود، این یک تصمیم حاکمیتی در ایران است و ما اگر لازم بدانیم تا به سوریه هم نفت صادر کنیم حتما این کار را از هر مسیری انجام خواهیم داد به این دلیل که می خواهیم به یک متحد سیاسی کمک کنیم. اما مشکل بریتانیا فراتر از اینها است، آنها دنبال بهانه های سیاسی هستند و می خواهد به سیاست اعمال فشار حداکثری و تحریم های آمریکایی ها کمک کنند تا از آنها امتیاز بگیرند حتی اگر ایران اعلام کند نفت به سوریه نمی رود که اعلام هم شده است. طبیعی است که رفتار انگلیسی ها با هدف تشدید شرایط علیه جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است، انگلیسی ها با اتفاقی که در تنگه هرمز افتاد پاسخ بسیار ملایمی دریافت کردند اما این شروع اقداماتی است که ایران در مقابل اقدام غیر قانونی نفتکش انگلیسی انجام داده است و اگر آنها عاقلانه برخورد نکنند این می تواند استمرار داشته باشد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید