شکایت از نماینده مجلس به اتهام صحبت از مذاکره با آمریکا
به گزارش اقتصادنیوز؛ با توجه به شکایت شورای عالی امنیت ملی از الیاس حضرتی بخاطر اظهاراتش در مورد مذاکره با برخی ارکان های سیاسی در آمریکا، رسانههای داخلی به بررسی این موضوع پرداختند.
صیانت از آزادی بیان
روزنامه اعتماد با تیتر «صیانت از آزادی بیان» نوشت:
بعضا شاهدیم این شکایات از نمایندگان مجلس از جانب نهادها و سازمانهای دولتی انجام میشود که به هیچ عنوان زیبنده نیست؛ چراکه اگر نمایندهای در بیان دیدگاهش دچار نگرانی باشد، نمیتواند بهدرستی از حقوق ملت دفاع کند و به وظایف قانونیاش براساس سوگندی که یاد کرده، عمل کند، چراکه باید همواره نگران باشد و این نگرانی همیشگی، منجر به ایجاد فضای خودسانسوری در مجلس میشود و عملا امکان دفاع از حقوق ملت سلب خواهد شد. بنابراین باید سعی کنیم که این فضای باز برای اظهارنظر فراهم باشد. در این میان البته با توجه به صراحت قانون اساسی در تعیین حدود اختیارات نمایندگان، طبیعتا هیات نظارت بر رفتار نمایندگان هیچکدام از این شکایات را وارد نخواهد دانست و اظهارنظر نمایندگان را در چارچوب وظایف نمایندگیشان تشخیص میدهد. اما باید توجه داشته باشیم که هر نماینده و فعال سیاسی و مدنی در کشور، به فراخور تجاربی که دارد، میتواند درباره مسائل کشور اظهارنظر کند. حال آنکه گاهی این اظهارنظرها را محمول جرم تلقی میکنیم که درست نیست. چنانچه در جریان مجلس ششم نیز شاهد بازداشت برخی نمایندگان بودیم اما با اعتراض جمعی دیگر از نمایندگان، آن نماینده خاص نیز آزاد شد. در اینجا لازم میدانم بر نکتهای بسیار مهم نیز تاکید کنم و آن اینکه بحث آزادی بیان، صرفا مختص نمایندگان مجلس نیست و این حقی است که قانون اساسی برای تمامی شهروندان در نظر گرفته است. در نتیجه باید با ایجاد فضای باز برای گفتوگو، بهنحوی عمل کنیم که همه شهروندان بتوانند نظرات و دیدگاههای خود را مطرح کنند.
- روزنامه اعتماد عنوان داشت: بعد از حشمتالله فلاحتپیشه، رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، حالا نوبت به الیاس حضرتی، رییس فعلی کمیسیون اقتصادی پارلمان رسیده تا برای دفاع از خود در برابر شکایت شورای عالی امنیت ملی در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان حاضر شود و توضیح دهد که آیا آنچه به عنوان «مذاکره جمعی از سفرا و دیپلماتهای ایرانی با ارکان مختلف حاکمیتی در امریکا» در یک مصاحبه مطبوعاتی «پیشنهاد» داده بود و حالا بهنحوی به عنوان اتهامیاش در این شکایت تبدیل شده، درچارچوب وظایف نمایندگیاش بوده یا پا از حدود اختیارات مصرح در قانون و آییننامه داخلی فراتر گذاشته است. هرچند با نگاهی به اصول 78 تا 84 قانون اساسی، درمییابیم که نمایندگان حق دارند درباره «تمامی مسائل داخلی و خارجی» اظهارنظر کنند و در این شرایط، پرسشی که هیات نظارت بر رفتار نمایندگان احتمالا در جلسه صبح امروز خود (سهشنبه) برای یافتن پاسخ آن، تشکیل خواهد شد، این خواهد بود که آیا طرح پیشنهادی ساده درباره مسائل سیاست خارجی از جانب یک نماینده مجلس، ورود به محدودهای ورای آنچه در قانون، «تمامی مسائل داخلی و خارجی» خوانده میشود، بوده یا این نماینده مجلس فراتر از اختیاراتش اظهارنظر کرده است
مطهری: منع آزادی بیان خلاف قانون اساسی است
علی مطهری درباره شکایت شورای عالی امنیت ملی از نمایندگان گفت: این موضوع خلاف قانون اساسی است زیرا هر کسی باید در اظهارنظر آزاد باشد.
علی مطهری، نمایندهی مجلس شورای اسلامی درباره مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر ممنوعیت صحبت از مذاکره با آمریکا و شکایت آنها از برخی نمایندگان گفت: از آقای فلاحتپیشه هم به همین خاطر شکایت کردهاند؛ این موضوع به نظر من خلاف قانون اساسی است. هرکسی در اظهارنظر باید آزاد باشد، سیاست کلی کشور ممکن است یک چیز باشد اما هرکسی برای اظهارنظر باید آزاد باشد.
اگر بخواهیم چنین فضایی ایجاد کنیم، این فضا فضای اختناق خواهد بود که این با قانون اساسی ما سازگار نیست. به نظر من آن مصوبهی شورای عالی امنیت ملی مصوبهی باطلی است و اصلا حرف درستی نیست؛ این موضوع میتواند مورد بحث گذاشته شود و هرکسی هم نظر خودش را بدهد، اما سیاست نظام هم مشخص است که آن به جای خود و بحث راجع به این موضوع هم بجای خود؛ نباید این دو را با هم مخلوط کنیم.
مطهری دربارهی محدودیتهایی که این اقدام شورای عالی امنیت ملی برای نمایندگان میتواند ایجاد کند گفت: نماینده طبق اصل ۸۴ و ۸۶ قانون اساسی راجع به همهی مسایل کشور میتواند صحبت کند، اصلا نمیتوانیم او را محدود کنیم و باز هم میگویم که این مصوبهی شورای عالی امنیت ملی خلاف قانون اساسی است و شکایتشان وارد نیست.