خاطرات اولین خبرنگار زن استان چهارمحال‌وبختیاری؛

«احمق برادر»؛ شیطنت خبرنگاری یا اشتباه تایپی؟

کدخبر: ۲۹۸۰۳۲
اقتصادنیوز؛ ثریا آزادی، اولین خبرنگار زن استان چهارمحال‌وبختیاری خاطره‌ای از سفر یکی از درباریان به نام «احمد برادر» را نقل می‌کند که نام وی را «احمق برادر» تایپ کرده و به همین دلیل مورد بازخواست ساواک قرار می‌گیرد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ شغل‌های بسیاری در کشور ما وجود دارد که هرکدام از آن‌ها سختی‌ها و شیرینی‌های خاص خود را دارد؛ اما شاید در بین مشاغل موجود، خبرنگاری یکی از پردردسرترین شغل‌هایی است که پر از خاطرات تلخ و شیرین برای فعالان این عرصه است.

بنظر می‌رسد شغل خبرنگاری یکی از مشاغل نوظهور در دو دهه اخیر در استان کوچکی ازجمله چهارمحال و بختیاری است؛ یا رسانه‌ای برای انتقال اخبار در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در این استان وجود نداشته است؛ اما آشنا شدن با خانم ثریا آزادی، به‌عنوان اولین خبرنگار خانم در چهارمحال و بختیاری که فعالیت خود را قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در این استان آغاز کرده است، تصورات من را نسبت به این شغل کاملا عوض کردند.

نبود امکانات رسانه‌ای از جمله رادیو و تلویزیون قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در این استان کنجکاوی من را برای مطلع شدن از جزئیات کار در خبرگزاری در آن دوران دوچندان می‌کرد، پیدا کردن خانم آزادی برخلاف تصورات کار چندان دشواری نبود، اما با چند تلفن هماهنگی لازم برای مصاحبه با این انجام شد.

خاطرات یک خبرنگار/ از تحقیر ساواک با اشتباه تایپی تا تبعید پزشک متخلف

برخورد گرم و صمیمانه خانم آزادی فضای را ایجاد کرد که گفت‌وگو را بدون تشریفات مرسوم آغاز کنیم؛ این گفت‌وگو را ادامه می‌خوانیم.

خبرنگار: خودتان را کامل معرفی کنید

خانم آزادی: ثریا آزادی هستم، متولد سال 1333 و دارای دیپلم اقتصاد؛ سه فرزند دارم؛ پدرم یکی از بازاریان سرشناس و مطرح در شهرکرد بود.

خبرنگار: چگونه وارد شغل خبرنگاری شدید؟

خانم آزادی: قبلا از ورود به این حرفه در اداره برنامه و بودجه چهارمحال و بختیاری مشغول بکار بودم، پس از گذشت مدتی درخواستی برای جذب خبرنگار خانم به مدیر اداره‌ای که در آن کار می‌کردم فرستاده شد؛ ابتدا برای قبول پیشنهاد کار در خبرگزاری پارس تردید داشتم، اما کار را به‌صورت آزمایشی پانزدهم مرداد سال 1355 آغاز کردم.

چند دوره خبرنگاری را در استان اصفهان دیدم تا با نحوه کار خبر و ارسال آن به مرکز آشنا شوم؛ کار خبر را در شرایطی آغاز کردم که حتی در چهارمحال و بختیاری به غیر از روزنامه ایران و خبرگزاری پارس هیچ رسانه‌ای برای انتشار اخبار چهارمحال و بختیاری وجود نداشت.

بعد از گذشت مدتی رادیو صبحگاهی برای اولین‌بار جهت انتشار اخبار در این استان راه‌اندازی شد.

خبرنگار: در زمان گذشته وسایل ارتباطی بسیار محدود بود، اخبار خود را در کجا منتشر می‌کردید؟

آزادی: اخبار مربوط به ادارات، استانداری، دفتر امام جمعه و ... را تا ساعت یک ظهر آماده و سپس به‌صورت بولتن خبری با دستگاه‌های مخصوص تله تایپ و زیمنس تایپ و به مرکز و ادارات ارسال می‌کردیم، در برخی مواقع نیز که خبر اهمیت بالایی داشت؛ به‌صورت تلفنی برای دبیر خبرگزاری در تهران خوانده می‌شد.

تبعید پزشک متخلف به‌علت کم‌کاری با یک گزارش انتقادی

خبرنگار: آیا در دهه‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی گزارشات انتقادی نسبت به وضعیت استان برای اطلاع مسؤولان از وضعیت منتشر می‌شد؟

آزادی: یک خبرنگار در هیچ‌زمان و مکانی رسالت مطالبه‌گری خود را نباید فراموش کند، من در همه شرایط به این موضوع پایبند بودم و با حضور در بین مردم از مشکلات آن‌ها اطلاع پیدا می‌کردم و سپس در قالب گزارشات محرمانه آن‌ها را جهت پیگیری ارسال می‌کردم.

یکی از این پیگیری‌ها مربوط به پزشک متخلفی بود که در بیمارستان شهرکرد تعدادی از بانوان به‌علت بی‌توجهی او دچار مشکلاتی شده بود؛ پس از ارسال گزارش در رابطه با تخلفات این پزشک؛ این فرد به منطقه‌ دیگری تبعید شد.

خبرنگار: تابحال به‌خاطر ارسال خبر و یا گزارش مورد مؤاخذه یا بازخواست قرار گرفته‌اید؟

آزادی: در دوران طاغوت یکی از طاغوتیان به‌نام " احمد برادر" به چهارمحال و بختیاری سفر کرد، من برای پوشش خبری جلسه رفتم؛ در زمان تایپ و آماده کردن خبر براساس اشتباه تایپی اسم این فرد " احمق برادر" تایپ و ارسال شده بود.

باتوجه به اینکه تحرکاتی توسط انقلابیون برای براندازی نظام شاهنشاهی در سطح کشور در حال انجام بود، ساواک بشدت بر روی کوچکترین تحرکی حساس بود، زمانی که خبر با اشتباه تایپی ارسال شد؛ بلافاصله فردی از دستگاه‌های امنیتی و معاون استاندار آن زمان برای بررسی این موضوع به خبرگزاری آمد، آن‌ها فکر می‌کردند این اشتباه تایپی عمدا و برای تخریب این شخص انجام شده است.

بعداها متوجه شدم شخصی که برای بازپرسی از من به دفتر خبرگزاری آمده بود، رئیس ساواک در شهرکرد بود، اما غیرعمدی بودن این کار ثابت شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی همکارانم به شوخی این موضوع را مطرح می‌کردند و می‌گفتند اگر این کار عمدی انجام شده بود بسیار هوشمندانه بود.

خبرنگار: پس از پیروزی انقلاب اسلامی روند کار خبرگزاری تغییر کرد؟

آزادی: پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای مدت کوتاهی تا مشخص شدن شرایط کاری در دفتر خبرگزاری حاضر نشدم، اما بعد از بازگشت بکار با تغییراتی کار از سرگرفته شد.

پس از پیروزی انقلاب اخباری از دستگیری ساواکیان، رباخواران و ... برای آگاهی مردم منتشر می‌شد تا این مردم افرادی که به آن‌ها آسیب می‌زدند را خوب بشناسند.

در آن دوران ساواکی‌ها پس از دستگیری در سطح شهر چرخانده می‌شدند.

خبرنگار: خاطره جالبی از دوران کاری خود به یاد دارید؟

آزادی: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از اقامه اولین نمازجمعه توسط آیت‌الله طالقانی، نمازهای جمعه نیز در سطح استان‌ها نیز برگزار می‌شد، خبرنگاران نیز بنابر رسالت اطلاع‌رسانی خطبه‌های نمازجمعه را پوشش خبری می‌دادند.

در گذشته برای ضبط صدا از ضبط ‌صوت استفاده می‌کردیم، در آن زمان به‌علت بمب‌گذاری‌هایی که گروهک‌های تروریستی انجام می‌داند در مباحث امنیتی حساسیت بالایی در محل برگزاری نمازجمعه وجود داشت.

من برای پوشش خبری نمازجمعه به محل برگزاری رفته بودم، پس از پایان خطبه‌ها برای ارسال خبر فورا مکان را ترک و ضبط صوت در آنجا جا گذاشتم.

خروج سریع من از آنجا و جا گذاشتن ضبط صوت موجب تقویت فرضیه بمب‌گذاری در بین تیم حفاظت تقویت کرد و بلافاصله دو نفر مرا تا دفتر تعقیب کردند؛ بعد از چک کردن مدارک متوجه شدند که من خبرنگارم و ضبط صوت را بخاطر عجله جا گذاشته‌ام.

خبرنگار: از سفر مقامات به چهارمحال و بختیاری خاطره‌ای دارید؟

آزادی: حضور مقام معظم رهبری در استان با استقبال بی‌نظیر مردمی مواجه شد؛ قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مقام معظم رهبری برای تبلیغ در ماه محرم و صفر به منطقه سرآقاسید سفر می‌کردند، مردم آن منطقه ارادت خاصی به ایشان داشته و دارند من به یاد دارم که این اخبار را ذوق خاصی منتشر می‌کردم و جزو شیرین‌ترین اخبارمان بودند چون سفر یک شخصیت در تراز ملی به دورافتاده‌ترین منطقه چهارمحال و بختیاری را کار ارزشمندی می‌دانستیم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید