پمپئو هم پس از بولتون برکنار میشود؟/ ماجرای حضور پمپئو در انتخابات سنای آمریکا چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، اگرچه طی روزهای اخیر اکثر تحلیلگران مسائل آمریکا مشغول بررسی دلایل، ابعاد و تبعات برکناری و اخراج جان بولتون از کاخ سفید هستند، اما به زودی جانشین بولتون معرفی می شود و تا حدود زیادی این بحثها فروکش خواهد کرد! با این حال آنچه در آینده ای نزدیک به یکی از موضوعات داغ در حوزه سیاسی آمریکا تبدیل می شود، گمانه زنی در خصوص سرنوشت مایک پمپئو وزیر امور خارجه دولت ترامپ است.
اگرچه ترامپ در تازه ترین سخنان خود از پمپئو تمجید کرده و حتی به صورت تلویحی، وی را برای پذیرش همزمان پست وزارت امور خارجه و مشاور امنیت ملی ایالات متحده مناسب دانسته است، اما وزیر خارجه آمریکا به خوبی می داند که چنین تعاریف و تمجیدهایی، قبلا از سوی ترامپ در قبال بولتون و حتی رکس تیلرسون نیز وجود داشته است! از این رو تعاریف اخیر ترامپ از پمپئو، ضمانتی برای استمرار حضور وی در راس معادلات سیاست خارجی آمریکا نیست.
احتمال حضور پمپئو در انتخابات مجلس سنا ( سال 2020) نکته دیگری است که نباید بی توجه از کنار آن گذشت. نشریه پولیتیکو برای نخستین بار موضوع حضور احتمالی پمپئو در انتخابات سنا را مطرح کرد. بر این اساس پمپئو، اخیرا با «وارد بیکر» استراتژیست جمهوری خواه دیدار کرد تا با او درباره احتمال رقابت در انتخابات مجلس سنا در سال 2020 مذاکره کند.
پمپئو برای یک کرسی خالی شده سنا از ایالت کانزاس رقابت خواهد کرد.البته منابع خبری تاکید دارند که پمپئو هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است اما رهبران حزب جمهوری خواه از جمله «میچ مک کانل» رهبر اکثریت سنا بشدت او را تشویق می کنند تا در این رقابت شرکت کند.بدون شک کلیت این تصمیم، نشان دهنده نارضایتی ها و به عبارت بهتر، نگرانی هایی است که پمپئو از حضور در کنار ترامپ دارد. رئیس جمهور ایالات متحده اساسا قابل پیش بینی نیست و می تواند با یک حرکت یا تصمیم غیر منتظره، وزیر امور خارجه خود را برکنار و فرد دیگری را جایگزین وی کند.
برخی جمهوریخواهان سنتی که از ابتدا با اخراج رکس تیلرسون از کاخ سفید و جانشینی پمپئو مخالف بودند، همچنان ترامپ را بابت اخراج پمپئو از این مسند تحت فشار قرار داده اند. حتی آنها به ترامپ پیشنهاد داده اند که بدون هیچ گونه تردیدی، پیشنهاد احتمالی پمپئو مبنی بر استعفا از کاخ سفید و حضور در انتخابات سنا در سال آینده را بپذیرد.در هر حال، رئیس جمهور آمریکا هنوز تصمیم نهایی را در این خصوص اتخاذ نکرده است.تحلیلگران معتقدند که ترامپ نسبت به استعفای بدون دردسر پمپئو از قدرت بی میل نیست زیرا به خوبی می داند که اخراج وی از کاخ سفید می تواند در روابط او با طرفداران تی پارتی ( جریان سیاسی متبوع پمپئو ) خلل ایجاد کند.
اصلی ترین عامل برکناری بولتون و برکناری احتمالی پمپئو در آینده، نظرسنجی های تکان دهنده ای است که اخیرا در آمریکا و به ضرر ترامپ منتشر می شود. نارضایتی شهروندان آمریکایی از عملکرد ترامپ در عرصه سیاست خارجی ، منجر به ایجاد تردیدهایی جدی در خصوص حفظ پمپئو و بولتون تا انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 شده است. او در مواجهه با این تردید، فعلا یک گام برداشته و بولتون را از قدرت برکنار کرده است. در بسیاری از ایالات کلیدی و خاکستری در آمریکا مانند پنسیلوانیا، میشیگان، اوهایو، ویسکانسین و فلوریدا آرای ترامپ به شدت کاهش پیدا کرده است. یکی از اصلی ترین شاخصه هایی که منجر به سقوط محبوبیت ترامپ در نظرسنجی شده است، سیاست خارجی شکست خورده و نامتوازن اوست.
در چنین شرایطی ترامپ نسبت به برکناری پمپئو از مسند وزارت امور خارجه نیز بی میل به نظر نمی رسد. یکی از اصلی ترین نگرانی هایی که ترامپ در ماههای گذشته داشته است، مربوط به سبد آرای نومحافظه کاران و اعضای تی پارتی بوده است. او نگران بوده است که با اخراج بولتون و پمپئو، این دو سبد رای را از دست بدهد. در هر حال بولتون متعلق به نومحافظه کاران و پمپئو یکی از اعضای شاخص تی پارتی محسوب می شوند.
با این حال به نظر می رسد جمهوریخواهان سنتی به ترامپ در خصوص بازتعریف آرای طرفداران خود در سبد ترامپ تضمینهایی داده اند. لازم به ذکر است که مطابق آخرین نظرسنجی ها تا قبل از برکناری بولتون، حدود 30 درصد جمهوریخواهان در ایالات مختلف آمریکا، تمایلی نسبت به رای دادن مجدد به ترامپ نداشته اند.