پشت پرده فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم و سریال

کدخبر: ۳۰۶۰۴۶
اقتصاد نیوز:فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم واکنش‌ های زیادی را در پی داشته و همه به دنبال پاسخ این سوال هستند: منشا این تصمیم از کجا آب می‌خورد؟

به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از کلیک، دو سال پیش بود که با دستگیری دوبلرها و بسته شدن تاینی موویز، علاقه مندان فیلم و سریال پس دچار شدن به یاسی بزرگ به سایت های متفاوت دیگری روی آورند تا فیلم ها و سریال‌های روز دنیا را تماشا کنند. اما دیروز بنا به دستور دادستانی به ارائه‌دهندگان خدمات میزبانی، سایت‌ های دانلود فیلم و سریال کلا از دسترس خارج شدند. در این نامه تاکید شده که شرکت‌های ارائه خدمات میزبانی مکلف هستند از ارائه هرگونه سرویسی به دامنه‌هایی که در حال حاضر در سامانه پالایش کشور فیلتر هستند، خودداری کنند. همچنین در این نامه دادستانی تاکید شده که باید از ادامه فعالیت این دامنه‌ها خودداری شود.

برخی از مدیران این سایت‌ها اعلام کردند دلیل اصلی این موضوع، به شکایت سرویس‌های VOD مثل نماوا و فیلیمو برمی‌گردد. بنا به شنیده‌های کلیک، ظاهرا نماوا به استفاده این سایت‌ها از صوت‌های دوبله این سرویس اعتراض داشته و بعد از پاک شدن آن‌ها نیز شکایت خود را پس نگرفته است (رقابت فیلیمو و نماوا؛ بازنده اصلی کدام است؟).

 در پی انتشار این خبر؛ گروهی از کاربران سرویس‌هایی مثل نماوا و فیلیمو را مقصر بسته شدن سایت‌های دانلود فیلم دانستند و کمپینی علیه این دو سایت ایرانی در شبکه‌های اجتماعی تشکیل شد. این اعتراضات زمانی اوج گرفت که تعدادی از فریلنسرهای ایرانی همزمان با این موضوع، به تبلیغ نماوا و فیلیمو پرداختند و مخاطبان را در احتمال دادن به این که در این موضوع رد پایی از این دو شرکت باقی است، به قطعیت رساندند.

با مرور صفحات اجتماعی با توییت ‌های زیادی در رابطه با این مسئله مواجه می‌شویم.

کاربری در این رابطه نوشته: «نتفلیکس در ترکیه مجبور شد مقررات و قواعد بپذیره تا اجازه فعالیت بهش بدن؛ اونوقت بعضیا که سال‌هاست دارن با قلدری و رانت کار می‌کنن حاضر نیستن برن مجوز بگیرن. تاینی_موویز و بستن و ملتو از فیلم دیدن انداختن و همچنان قلدری و مظلوم نمایی می‌کند.»

کاربر دیگری نوشته: « سرور سایت های فیلم و سریالی که تو ایران بودنو توقیف کردن قضیه ‎#تاینی_موویز داره تکرار میشه.»

با بالا گرفتن این بحث و موج اعتراضی شکل گرفته، تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی به سرویس نتفلیکس یادآوری کردند که نماوا بدون اجازه از محصولات این کمپانی استفاده می‌کند؛ اتفاقی که نتفلیکس با انتشار یک پست اینستاگرامی طنز به آن واکنش نشان داد.  هنوز مشخص نیست که واکنش نتفلیکس به استفاده نماوا از محصولاتش به یک پست طنز اینستاگرامی ختم خواهد شد یا با شکایت این کمپانی، مشکلات بزرگی برای نماوا و شرکت مادر آن (شاتل) به وجود خواهد آمد.

در ادامه با شدت گرفتن تمام این اعتراضات نماوا به طور رسمی این موضوع را رد کرد؛ اما بسیاری از کاربران همچنان این سرویس را مقصر بسته شدن و فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم می‌دانند. به همین دلیل اعتراض‌هایی در اشاره به این که خود نماوا و فیلیمو هم حق استفاده قانونی از فیلم‌ها و سریال‌های خارجی را ندارند به راه افتاده است.

از طرفی برخی کاربران این موضوع را به مافیای فیلترینگ ربط می دهند.

‌کاربری در این رابطه نوشته: «الان که سرور سایتهای نظیر،‎#دیبامووی،‎#تاینیموویز ‎#سلامدانلود و…. فیلتر یا بسته شدن… واضحه که ‎#فیلترچی ها از سایت های پولی مثل نماوا و…. تغذیه میشن؛ سکوت کنیم؟؟؟…»

کاربر دیگری با به اشتراک گذاشتن توییتی نوشته است: «به خاطر آپارات، یوتیوب فیلتر کردند. به خاطر سروش، تلگرام فیلتر کردند و حالا به خاطر نماوا و فیلیمو، سایت های دانلود رایگان فیلم دارن از سر راه بر میدارند و جالبه که همش هم شکست میخورن در فیلترینگ.»

در حالی که بسیاری از افراد وزیر ارتباطات را در این مورد مقصر می دانستند، جهرمی در توییترش نوشت: «دوستان سلام، ولله بسته شدن سایت‌های دانلود فیلم به من مربوط نیست. دادستانی به ارائه‌دهندگان خدمات میزبانی وب دستور داده، این وسط من هیچ کاره‌ام!»

او در ادامه گفت: «وزیر ارتباطات در فیلترینگ اختیاری نداره که ازش استفاده کنه. باور کنید اگر داشتم، از این اختیار مدتها پیش استفاده میکردم.»

در رابطه با مافیای فیلتر شکن‌ها، 13 شهریور ماه بود که آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در صحن مجلس صحبت به میان آورد و از تجارتی با گردش مالی سرسام‌آور پرده برداشت. تجارتی به بزرگی چند صد میلیارد تومان که به گفته او، یک مافیا آن را در دست دارد و چون هیچ کسی در این کشور با این مافیا مقابله نمی‌کند، همه نگاه‌ها سمت وزارت ارتباطات چرخیده، حال آن که این وزارتخانه هیچ مسئولیتی برای مقابله ندارد (مافیای فیلترشکن‌ ها چه کسانی هستند؟).

با این توضیحات پرونده‌ای مجهول مقابل افکار عمومی باز شد و چند سوال مقابلش قرار گرفت مثل این که اگر وزارت ارتباطات مسئولیتی برای مقابله با فیلترشکن‌ها ندارد، چرا وزیر با سوال یک نماینده به مجلس فراخوانده و مجبور می‌شود درباره این که برای ساماندهی فیلترشکن‌ها چه کرده پاسخ دهد و اگر پشت ماجرای فیلترشکن‌ها طبق گفته وزیر یک مافیا ایستاده و بازهم به گفته او معلوم است که این مافیا کیست و دمش به کجا وصل است، چرا نهادهای مسئول با آن مقابله نمی‌کنند ؟

و سوال دیگر این که آیا وزیر با این سخنرانی به تعبیری آتشین می‌خواسته فرافکنی کند و در حالی که سیستم تحت فرمانش نیز در کنار دیگران از وجود فیلترشکن‌ها و فعالیت‌شان سود می‌برد، می‌خواسته آدرس غلط بدهد؟

اما 4 مهر ماه بود که امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فناوری در رویداد فیناپ در رابطه با موضوع گفت: «ما توانستیم بدون فیلتر کردن اپلیکیشن ویز، شرایطی ایجاد شود که مسیریاب های ایرانی حتی از ویز هم کاربران بیشتری را جذب کنند. آن هم به دلیل قابلیت هایی است که در آن ها ایفا می شود. کسانی که به فیلترینگ علاقه دارند، خودشان هم سرویس های شان را به پیام رسان های داخلی منتقل نمی کنند و فاکتورشان می‌گیرند! در کنار این مسئله، سرمایه اجتماعی پایین می آید و مردم اعتمادشان را به اجزای دولت از دست می دهند. با این کار مردم را به نصب فیلترشکن تشویق می کنید که این مسئله منجر به تحمیل هزینه به کاربران می شود، چرا که ترافیک بین المللی با ترافیک داخلی متفاوت است. اگر تمام ما ایده آل مان این است که تولیدات بومی مانند پیام رسان و مسیریاب پا بگیرد، باید بدانیم راه حل آن فیلتر کردن نیست. فیلترینگ به ذاته مشکل ندارد، در دنیا  نیز اتفاق می افتد و راه حل هایی برای آن وجود دارد اما رفتار ما در مقابل فیلترینگ رفتار منصفانه ای نیست. این منصفانه نبودن به میزان عدم رضایت عمومی از فیلتر بودن شبکه های اجتماعی برمی گردد.»

ناظمی با بیان شفاف نظر خود در رابطه با فیلتر شکن‌ها خط بطلانی روی این تصور که وزیر با این سخنرانی به تعبیری آتشین می‌خواسته فرافکنی کند و در حالی که سیستم تحت فرمانش نیز در کنار دیگران از وجود فیلترشکن‌ها و فعالیت‌شان سود می‌برد، کشید. 

اما سوالی که در این میان مطرح شده و همچنان بی پاسخ مانده، این است: سودی که از فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم و سریال ایجاد می شود، قرار است به جیب چه کسی برود؟

آیا با فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم و سریال، میزان استفاده عمومی برای استفاده از فیلتر شکن‌ها بیشتر خواهد شد یا توجه همه به سوی سایت‌هایی مانند فیلیمو و نماوا و استفاده از آنها جلب خواهد شد؟

نکته قابل توجه در این نکته است که برخی از سایت ها به طور کامل مسدود شده اند و حتی با فیلتر شکن قابل دسترسی نیستند! این موضوع ارتباط این موضوع با مافیای فیلتر شکن ها را نیز نفی می کند

به هر حال سرنوشت‌ سایت‌های دانلود در هاله‌ای از ابهام است. در حالی که میزان این ابهام در یافتن طرفینی که بیشترین سود را قرار است از این معامله به جیب بزنند، به مراتب بیشتر و قوی‌تر است.

نظر شما در رابطه با مسدود سازی و فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم و سریال چیست؟ آیا نماوا و فیلیمو نقشی در آن داشته اند؟ نظر خود را در رابطه با فیلتر سایت‌ های دانلود فیلم با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • گزارش «اقتصادنیوز» از جریان پول حقیقی در بازار سهام

      اقتصادنیوز: در مجموع معاملات هفته اخیر بورس تهران هزار و ۶۵۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد و میانگین…

    کارگزاری مفید