اروپا ترکیه را تهدید کرد/ درخواست جلسه فوری شورای امنیت از سوی انگلیس و فرانسه
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ در حالی که واکنشهای کشورهای مختلف به آغاز عملیات جدید ترکیه در شمال سوریه علیه عناصر کُرد ادامه دارد، مقامهای ارشد کشورهای اروپایی این عملیات را محکوم کردند.
واکنش اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب
«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا هم ضمن درخواست از ترکیه برای نشان دادن خویشتنداری درباره عملیات نظامی در شمال سوریه، توقف این عملیات را خواستار شده است.
رئیس کمیسیون اروپا تهدید کرد اگر آنکارا حملات به کردهای شمال سوریه را متوقف نکند، اتحادیه اروپا نیز کمک های مالی به ترکیه را قطع خواهد کرد.
از سویی دیگر، اتحادیه عرب حملات ترکیه به شمال سوریه را به شدت محکوم کرد و خواستار توقف آن شد.
فیلمی از آغاز حمله نظامی ترکیه به خاک سوریه
***
عصر امروز چهارشنبه بود که رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه آغاز عملیات نظامی جدید در شمال سوریه با اسم رمز «چشمه صلح» را اعلام کرد و در توئیتر خود نوشت: «نیروهای مسلح ترکیه به همراه ارتش آزاد، عملیات چشمه صلح را علیه تروریستهای پ.ک.ک/ی.پ.گ (حزب کارگران کردستان و یگانهای مدافع خلق) و داعش در شمال سوریه آغاز کرد. ماموریت ما ممانعت از ایجاد گذرگاه تروریستی در طول مرزهای جنوبی خود است».
وی با بیان اینکه یکی از هداف این عملیات بازگرداندن صلح به مناطق شرقی فرات و شمال سوریه است، افزود:«عملیات چشمه صلح تهدیدات تروریستی علیه ترکیه را خنثی کرده و منجر به ایجاد یک منطقه امن میشود که بازگشت پناهندگان سوری به خانههایشان را تسهیل میکند. ما تمامیت ارضی سوریه را حفظ کرده و جوامع محلی را از چنگ تروریستها رها میکنیم.»
***
لندن و پاریس خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت شدند
وزرای خارجه فرانسه و انگلیس با محکوم کردن عملیات ترکیه، برگزاری جلسه فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد را خواستار شدند.
همزمان با آغاز عملیات نظامی ترکیه در بخشهایی از شمال سوریه، وزیر دولت فرانسه در امور اروپایی گفت، پاریس و لندن از شورای امنیت درخواست خواهند کرد تا درباره عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه تشکیل جلسه دهد.
برلین: عملیات ترکیه منجر به تشدید تنش و تقویت داعش میشود
همچنین «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان ساعتی بعد از آغاز عملیات نظامی جدید ترکیه در شمال سوریه، به این اقدام آنکارا واکنش نشان داد.
ماس ضمن محکوم کردن عملیات ترکیه در شمال سوریه اعلام کرد، این عملیات باعث تشدید ناآرامی در منطقه و تقویت داعش منجر خواهد شد.
رم: عملیات ترکیه به غیرنظامیان آسیب برساند
«جوزپه کونته» نخستوزیر ایتالیا نیز در واکنش به آغاز این عملیات گفت که عملیات نظامی ترکیه به غیرنظامیان آسیب خواهد زد و منجر به بیثباتی در منطقه خواهد شد.
مسکو: اقدام ترکیه نقض آشکار تمامیت ارضی سوریه
در همین ارتباط، روسیه نیز این حملات را نقض آشکار تمامیت ارضی سوریه دانست. همچنین "دیمیتری پسکوف" سخنگوی رئیس جمهوری روسیه درباره عواقب عملیات نظامی ترکیه در سوریه و آزادی تروریستهای داعشی در مناطق عملیاتی و قدرت گرفتن دوباره آنها در سوریه هشدار داد.
وزارت امور خارجه مصر، شدیداً عملیات چشمه صلح ترکیه را محکوم کرد و گفت که این عملیات مردود و نقض آشکار حاکمیت یک کشور عربی برادر است.
وزارت امور خارجه هلند ضمن محکوم کردن عملیات ترکیه در شمال سوریه، سفیر ترکیه در آمستردام را احضار و مراتب نگرانی خود را از این عملیات اعلام کرد.
خبرهای تکمیلی:
* خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آمریکایی و کردی در شمال سوریه گزارش داد که نیروهای دموکراتیک سوریه اعلام کردهاند که این نیروها عملیات خود علیه داعش را منطقه متوقف کرده اند.
* وزارت دفاع ترکیه میگوید نیروهای مسلح این کشور تمام تلاش خود را میکنند که در عملیات علیه «تروریست» به غیرنظامیان آسیبی وارد نشود.
* تلویزیون رسمی سوریه (سانا) از گلولهباران شهر «نصیبین» ترکیه به دست نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) خبر داد. سانا به نقل از خبرنگار مستقر خود در شهر «مالکیه» واقع در شمال شرق سوریه گزارش داد که ترکیه سد «المنصوره» را در اطراف این شهر هدف قرار داده است؛ این سد، آب شرب دو میلیون نفر را تأمین میکند.
* شورای امنیت سازمان ملل متحد فردا پنجشنبه برای بحث در مورد عملیات ترکیه در مناطق شمالی سوریه، تشکیل جلسه میدهد.
* شبکه خبری المیادین از درگیری نیروهای ارتش ترکیه با نیروهای یگانهای مدافع کرد (ی.پ.گ) در نزدیکی شهر قاکشلی سوریه خبر داد.
* خبرگزاری آناتولی ترکیه با انتشار تصاویری از اتاق عملیات این کشور گزارش داد که «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری ترکیه شخصاًً نظارت بر این عملیات را برعهده گرفته است.
این خبر بهروزرسانی میشود ...
***
«مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز با صدور بیانیهای ضمن اشاره به آغاز عملیات در شمال سوریه، مدعی شد:
«این عملیات تحت قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و قطعنامههای شورای امنیت درباره مبارزه با تروریسم انجام میشود».
چاووشاوغلو چهار دستاوردی را که قرار است این عملیات داشته باشد، به شرح ذیل بیان کرد:
منطقه شرق فرات از شبهنظامیان کُرد پاکسازی میشود،
امنیت مرزی و تمامیت ارضی سوریه تضمین میشود،
آوارههای سوری میتوانند با ایمنی به خانههایشان بازگردند،
و صلح و امنیت در منطقه برقرار میشود.
وزارت خارجه ترکیه همچنین اعلام کرد:
سفرای هر پنج عضو دائم شورای امنیت در آنکارا را احضار کرده و آنها را در جریان جزئیات عملیات جدید در سوریه قرار داده است.
***
دقایقی پیش از اعلام آغاز عملیات توسط رئیسجمهور ترکیه به بهانه دور کردن شبهنظامیان کُرد از مرزهای جنوبی این کشور، جنگندههای «اف-16» نیروی هوایی ترکیه به پایگاههای یگانهای مدافع خلق در شهرهای «رأسالعین» و «تلأبیض» حمله کردند. منابع محلی از وقوع حداقل پنج انفجار مهیب در این منطقه خبر دادند.
دقایقی بعد از اعلام آغاز عملیات ترکیه، توپخانههای نیروی زمینی ارتش این کشور بمباران پایگاههای نیروهای کُرد دموکراتیک سوریه (س.د.ف) در «سرکانیه» و «گیرسپی» را آغاز کردند.
ترکیه قصد دارد با ایجاد منطقه امن به طول بیش از ۲۳۰ کیلومتر و عرض ۳۰ الی ۴۰ کیلومتر در امتداد مرزهای سوریه، علاوه بر دور کردن این شبهنظامیان، زمینه را برای اسکان دو میلیون سیصد هزار آواره سوری ساکن ترکیه ایجاد کند.
شبکه الاخباریه سوریه به نقل از خبرنگار خود در شمال این کشور، گزارش داد که در حملات هوایی ترکیه، مقرهای شبهنظامیان کُرد در روستاهای «المشرافة» و «خربة البنات» هدف قرار داده شدند.
کارشناسان سیاسی و شخصیت های مختلف در کشورهای جهان این اقدام ترکیه را ورود به باتلاق سوریه خوانده اند. برخی کارشناسان سیاسی سوریه معتقدند که ترکیه پیش تر با حمایت از تروریست ها در سوریه نتوانسته بود به اهداف خود برسد و اکنون با توجه به شکست تروریست ها و مشکلاتی که آنان برای آنکارا ایجاد کرده اند، خود وارد میدان سوریه شده است.