فرمان نخستوزیر صادر شد؛ آرامش نسبی در خیابانها پایتخت عراق
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا ساعتی پس از آغاز جلسه عادل عبدالمهدی نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق با فرماندهان نظامی و انتظامی در مقر پلیس فدرال در بغداد، فرمان پایان دادن به تجمع و حضور خیابانی معترضان در میدان تحریر در قلب بغداد صادر و نیروهای امنیتی از تظاهرکنندگان خواستند پراکنده شوند.
ماموران به معترضان مهلت دادند تا منطقه و از جمله ساختمان چند طبقه معروف به رستوران ترکی که محل تجمع و پناه گرفتن تعدادی از معترضان طی روزهای اخیر بود، را تخلیه کنند.
با مقاومت برخی از تظاهرکنندگان، درگیری میان آنان و ماموران ایجاد شد که به استفاده از گاز اشک آور و گلوله های صوتی انجامید و رفته رفته تظاهرکنندگان باقی مانده به مناطق اطراف از جمله میدان الطیران، الخلانی و خیابان الرشید رفتند و میدان تحریر از معترضان تخلیه شد.
گزارش خبرنگار ایرنا از سطح شهر حاکی است هم اکنون خیابان های مرکز شهر بویژه میدان تحریر و مناطق اطراف، تقریبا خالی از معترضان است اما همچنان افراد اندکی همچنان در کوچه ها و خیابان های اطراف حضور دارند و پلیس در تلاش برای پراکنده کردن آنان است. همچنین با دستور نخست وزیر نیروهای مبارزه با تروریسم در سطح شهر مستقر شده اند همچنین ماموران به شکل گسترده در مناطق اطراف و از جمله اطراف منطقه سبز بغداد حضور دارند و رفت و آمد جز برای ساکنان محلی امکان پذیر نیست.
در عین حال در سایر نقاط بغداد همچون روزهای گذشته، شرایط عادی حاکم است.
یک فعال سیاسی در عراق گفت که دولت با دریافت گزارش های موثق درباره وجود طرح های خارجی و فعال شدن گروه های مخرب و وابسته برای انحراف اعتراضات مسالمت آمیز و بردن کشور به سمت هرج و مرج و سپس سقوط دولت و سقوط روند سیاسی جاری در کشور، تصمیم قاطع گرفت که به این شکل از اعتراضات باید پایان داده شود تا امنیت و ثبات کشور به خطر نیفتد و خواسته های تظاهرکنندگان و وعده هایی که دولت داده است پیگیری شود.
وی به حوادث خونین عصر جمعه در هفت استان جنوبی عراق اشاره کرد که طی آن افراد نفوذی دست به آتش زدن مقر احزاب و نهادهای دولتی زده و طی درگیری های بوجود آمده دهها تن کشته و زخمی شدند و در این استان ها مقررات منع آمد و شد برقرار شد.
این فعال سیاسی گفت: دولت برنامه های اصلاحی خود را اعلام کرده و وعده های بسیاری داده است که در بردارنده خواسته های مشروع معترضان است اما ادامه اعتراضات بویژه خشونت هایی که صورت می گیرد، ثبات، امنیت کشور و جریان زندگی عادی مردم را به مخاطره می اندازد و زمینه برای تحقق طرح های خارجی دشمنان عراق فراهم می کند.
با این حال با پراکنده شدن تظاهرکنندگان از نقاط مرکزی شهر بغداد، انتظار انجام تجمع یا برگزاری تظاهرات خیابانی در دیگر نقاط شهر دور از انتظار نیست، امری که ساعات آینده چند و چون آن را نشان خواهد داد.
ایرنا صبح امروز شنبه در گزارشی به نقل از ناظران تاکید کرده بود که رویدادهای امنیتی روز شنبه 26 اکتبر در بغداد سرنوشت ساز است و حوادث خشونت بار عصر دیروز در هفت استان جنوبی عراق برغم آرامش نسبی بغداد، این سوال جدی را مطرح کرده است که وضعیت پایتخت در امروز شنبه به کدام سمت خواهد رفت، آیا آرامش نسبی مبتنی بر پیگیری خواسته های اصلاح خواهانه ادامه خواهد یافت و به دیگر نقاط کشور سرایت خواهد کرد یا رفتار خشونت بار استان های جنوب به بغداد می آید و بار دیگر آن را صحنه درگیری و خشونت با اهداف ساقط کردن نظام سیاسی خواهد کرد؟ آیا معترضان در پایتخت نیز به سمت خشونت خواهند رفت و براندازی نظام سیاسی دوباره "ترند" خواهد شد یا شیوه تحصن در میدان تحریر تا زمان تحقق خواسته ها سرلوحه خواهد بود و سوال مهمتر این که آیا در صورت تحقق گزینه نخست، عراق و ساختارهای سیاسی، دینی و اجتماعی آن توانمندی لازم را برای مقاومت در برابر یک حرکت براندازانه خواه از داخل یا وابسته به خارج را دارد و می تواند دوباره با مدیریت بحران، شرایط طبیعی یا شبه طبیعی را به کشور بازگرداند؟ هر کدام از دو طرف (دولت و اقلیت برانداز) بتوانند ابتکار عمل تحولات امروز پایتخت را بدست بگیرند، تا حد زیادی کلید تحولات آتی را نیز در دست خواهند داشت.
بر این اساس و تا لحظه مخابره این گزارش که همچنان صدای شلیک گلوله های صوتی از فاصله چند ده متری میدان تحریر به گوش می رسد، و گزارش هایی از حرکت های اعتراضی محدود در برخی شهرها منتشر می شود، به نظر می رسد دولت تصمیم خود را برای تعامل با اعتراضات بغداد گرفته است و قصد دارد همانطور که امروز تعدادی از رهبران سیاسی از دولت خواستند با قاطعیت با قانون شکنان و افراد نفوذی که با حضور در کنار تظاهرکنندگان مسالمت جو دست به اقدامات تخریبی و قتل می زنند، برخورد و نظم و قانون را دوباره در کشور حاکم کند و دیگر به بهانه اعتراضات مسالمت آمیز عرصه را برای گروههای مخرب فراهم نکند.
بااین حال و با توجه به ماهیت پیچیده مسائل عراق، برای دادن نظر قطعی در این خصوص باید چند روز دیگر صبر کرد و رفتار بازیگران مختلف را رصد کرد تا افق پیش روی عراق بهتر دیده شود.