آمریکا به حمایت از سعودی پایان میدهد/ قرارداد «نفت در برابر امنیت» منقضی شدهاست
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شفقنا؛ وال استریت ژورنال پنجشنبه گزارش داد که مقامات پنتاگون در حال کاهش نیروها و تجهیزاتی هستند که به دنبال حملات علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی برای حفاظت از صنعت نفت این کشور به منطقه گسیل کرده بودند. نیروهای آمریکایی از ابتدا هم نباید به عربستان اعزام میشدند. به نظر میرسد نمایندگان کنگره سرانجام از خواب غفلت بیدار شده و این حقیقت را دریافتهاند که عربستان سعودی، دوست قابل اعتمادی برای ایالات متحده نیست.
واشنگتن اگزمینر: ریاض هرگز شایسته حمایت نبود
البته این بیداری به قیمت ذبح عامدانه جمال خاشقچی توسط عربستان سعودی تمام شد، گرچه کشتار و سرکوب مخالفان و فعالان حقوق بشر و جامعه مدنی توسط عربستان، رفتار تازهای نیست. با این حال قتل خاشقچی چنان اقدام شیطانی بیشرمانه و غیرقابل بخششی بود که جمهوریخواهان و دموکراتها را که معمولا به خاندان سلطنتی سعودی باور داشتند، وادار کرد که درباره ماهیت واقعی ریاض و آنچه همیشه بوده، بازاندیشی کنند. آنها عربستان را نه یک دوست یا دشمن، بلکه فقط یک قدرت استبدادی دیگر دیدند که هرگز بهتر از سایر کشورهای خاورمیانه نیست.
البته روابط آمریکا-عربستان مدتها پیش از به دام انداختن خاشقچی توسط عمال سعودی در یک مکان دیپلماتیک در استانبول در معرض دگرشی راهبردی قرار داشت. توافق نفت در ازای امنیت که هسته اصلی روابط دو کشور از ۱۹۴۵ را تشکیل میداد با گذشت هر سال اهمیت و ارتباطش برای واشنگتن را از دست میداد. با افزایش ۶۰ درصدی تولید نفت خام آمریکا در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۹ و کاهش بیش از ۶۲درصدی واردات نفت این کشور از خلیج فارس در همین دوره، نفت عربستان دیگر مانند گذشته برای واشنگتن حیاتی نیست. در واقع با بروز جنگ نفتی عربستان و روسیه، آشکار شد که ریاض اکنون بیشتر رقیبی برای صنعت شیل آمریکا در جذب سهم بازار جهانی است.
محمد بن سلمان هم نتوانست ثابت کند که عاملی ثباتساز و سازنده برای عربستان سعودی یا منافع آمریکا است. به مدت چندین دهه این فرضیه کلی در واشنگتن وجود داشت که آنچه برای عربستان سعودی خوب است برای واشنگتن هم خوب خواهد بود. بنابر این لزوم حمایت آمریکا از ریاض به عنوان یک متحد، تقریبا به یک چشمداشت تبدیل شده بود. تنها مشکل این است که عربستان سعودی هیچگاه برای آمریکا یک متحد نبود.
ماهیت بیپروا و بیباکانه بن سلمان- نوعی بیپروایی که در تصمیمات نابخردانهای مانند ربودن نخست وزیر لبنان (سعد حریری)، جنگ علیه شرکتهای انرژی آمریکا و ویران کردن شبکه بیمارستانی و زیرساختهای یک کشور همسایه (یمن) در یک نبرد هوایی بیرحمانه کاملا آشکار است- به مقامات و مردم آمریکا نشان داد که این پادشاهی نفتی، بازیگری قاتل و خودمحور است که اگر بر آمریکایی ها برتری یابد به سرعت آنها را از صحنه خارج میکند.
این رفتار برای هیچ کس غافلگیر کننده نیست. هر انسان واقعبینی میتواند این ویژگی را پیشبینی کند. اما عجیب است که زمان زیادی طول کشید که تشکیلات سیاست خارجی آمریکا به این نتیجه برسد.
سخن آخر: عربستان سعودی تا زمانی که تصمیمات احمقانه میگیرد، شایسته حمایت نظامی آمریکا نیست. در حقیقت، ریاض به طور کلی شایستگی برخورداری از پشتیبانی آمریکا را ندارد.
قرارداد نفت در برابر امنیت منقضی شده است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ مجله انگلیسی اسپکتیتور در تحلیلی روز جمعه تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای کاهش تشکیلات نظامی این کشور در عربستان سعودی را نشاندهنده پایان قرارداد غیررسمی نفت در برابر امنیت میان این دو کشور دانسته است.
اسپکتیتور در این تحلیل تصمیم دولت ترامپ برای خارج کردن دو سامانه پدافند ضدموشکی پاتریوت از عربستان را حتی با «استانداردهای دمدمیمزاج» او هم اقدامی شگفتآور» توصیف کرده است.
ترامپ این تشکلات نظامی را سپتامبر سال گذشته میلادی بعد از متهم کردن ایران به انجام حملات پهپادی و موشکی علیه زیرساختهای نفتی عربستان سعودی در این کشور مستقر کرده بود.
اسپکتاتور نوشته عربستان سعودی اکنون دو سامانه موشکی پاتریوت دارد که در پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در وسط بیابانهای سعودی مستقر شدهاند. این دو سامانه برای محافظت از خاندان سلطنتی و منابع اقتصادی آنها در این منطقه مستقر نشدهاند بلکه هدف آن محافظت از ۲۵۰۰ نیروی آمریکایی است که در این پایگاه نظامی دورافتاده حضور دارند.
مجله انگلیسی، خبرها درباره اینکه دو اسکادران جنگنده آمریکایی هم منطقه را ترک کردهاند خبری بد برای عربستان سعودی توصیف کرده و پرسیده است: «آیا ما شاهد پایان قرارداد نفت در برابر امنیت هستیم که یکی از زیربناهای حضور آمریکا در منطقه طی ۷۵ سال گذشته و به خصوص بعد از انقلاب سال ۱۹۷۹ بوده است؟»
اسپکتاتور در پاسخ به این سئوال نوشته با در نظر گرفتن اینکه ترامپ نظرش را به ویژه در خصوص راهبرد آمریکا در خاورمیانه از دقیقهای به دقیقه دیگر تغییر میدهد نمیتوان در این مورد اطمینان کامل داشت اما در مقطع فعلی به نظر میرسد که چنین است.
این رسانه نوشته تصمیم ناگهانی ترامپ این بار بعد از مشاجره تلفنی چند هفته قبل بین ترامپ و «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی بر سر قیمت نفت انجام شده است.
روزنامه والاستریتژورنال روز پنجشنبه گزارش داده آمریکا در حال خارج کردن سامانههای ضدموشکی پاتریوت از عربستان سعودی است.
مقامهای آمریکایی علاوه بر این گفتهاند دولت آمریکا کاهش سایر قابلیتهای نظامی خود در عربستان سعودی را نیز بررسی میکند. والاستریتژورنال این تصمیم را به منزله پایان تقویت نظامی آمریکا در عربستان سعودی برای مقابله با ایران دانسته است.
چند مقام آمریکایی گفتند آمریکا چهار سامانه پاتریوت، همراه با دهها پرسنل نظامی خود را که بعد از حمله به تأسیسات نفت سعودی به این کشور ارسال شده بود از عربستان خارج میکند.
منابع مورد استناد والاستریتژورنال میگویند دو اسکادران جنگنده آمریکا هم منطقه را ترک کردهاند و مقامهای آمریکایی به زودی کاهش حضور نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس را هم مورد بررسی قرار خواهند داد.
این روزنامه نوشته تصمیم پنتاگون برای خارج کردن سامانه ضدموشکی پاتریوت از عربستان سعودی مبتنی بر ارزیابی برخی مقامهای آمریکایی است که تهران دیگر تهدیدی فوری علیه منافع راهبردی آمریکا به شمار نمیرود.
ارتش یمن در شهریورماه گذشته در پاسخ به حملات ائتلاف سعودی، پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» مربوط به تأسیسات نفتی آرامکوی عربستان را هدف گرفته و آن را عملیات «توازن بازدارندگی دوم» نامیده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم روز پنجشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد واشنگتن قصد دارد دو سامانه ضدموشکی پاتریوت و برخی از جنگندههای خود را از عربستان سعودی خارج کند.
آسوشیتدپرس این تصمیم را به تنشهای نفتی میان دولتهای آمریکا و عربستان سعودی ربط داده و نوشته این اتفاق در بحبوحه تنشها میان عربستان سعودی و دولت ترامپ بر سر تولید نفت رخ داده است.
این مقام به آسوشیتدپرس گفته آمریکا دو سامانه ضدموشکی را که قبلا برای محافظت از تأسیسات نفت سعودی مستقر کرده بود از این کشور خارج و دو سامانه پاتریوت را در پایگاه هوایی شاهزاده سلطان حفظ میکند.
مقام آمریکایی گفته حدود ۳۰۰ نظامی که همراه با این دو سامانه به عربستان ارسال شدهاند هم این کشور را ترک خواهند کرد.
آسوشیتدپرس نوشته هنوز مشخص نیست مناقشه نفتی میان آمریکا و عربستان سعودی هم در این تصمیم دولت ترامپ نقش داشته است یا خیر.
مقام آمریکایی گفته یک فروند سامانه دفاع موشکی تاد هم در عربستان سعودی باقی خواهد ماند. سامانه تاد با فراهم آوردن دفاع علیه موشکهای بالیستیکی که در خارج از جو زمین پرواز میکنند عملکرد پاتریوت را تکمیل میکند.