رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران: باید تا پایان سال با کرونا زندگی کنیم

کدخبر: ۳۴۳۶۱۵
اقتصادنیوز: به گفته رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران ما باید دست‌کم تا پایان امسال با کرونا زندگی کنیم و تنها راه مقابله با این ویروس، پیشگیری از ابتلا به آن است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم،  4 ماه از شیوع بیماری کرونا در کشورمان می‌گذرد و هر روز بر تعداد مبتلایان و جان‌باختگان این بیماری افزوده می‌شود. گفته می‌شود این ویروس هزارچهره، در محیط‌های مختلف علایم متنوعی را به همراه دارد. علاوه براین عده‌ای تصور می‌کردند با گرم شدن هوا ویروس کرونا ضعیف و قدرت انتقال آن کاهش می‌یابد اما افزایش تعداد مبتلایان، نشان داد این ویروس همچنان غیرقابل پیش‌بینی است.

در این باره با دکتر علیجان تبرایی، رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران گفت‌وگو کردیم. او معتقد است با گرم شدن هوا، میزان ماندگاری ویروس در محیط کم شده است اما گرما سبب از بین رفتن ویروس نمی‌شود.

رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران اظهارداشت: حدس زده می‌شد که گرما باعث شود شرایط را کنترل کنیم و ماندگاری ویروس کرونا در محیط کمتر شود اما اینکه ویروس از بین برود، چنین ادعایی نبوده است.

او درباره شیوع دوباره بیماری در برخی استان‌ها گفت: متأسفانه رعایت فاصله فیزیکی و مراقبت‌های فردی در مردم کمتر شده و دلیل افزایش مبتلایان این اتفاق بوده است. مردم در مجامع خودشان درگیر ویروس کرونا شده‌اند که این نشان می‌دهد رفتارهای ما سبب این مشکل شده است.

تبرایی خاطرنشان کرد: انتظار داریم مردم فاصله گذاری فیزیکی و موارد بهداشتی را رعایت کنند زیرا هر نوع تجمعی عامل تشدید شیوع می‌شود. در عین حال مشاغل هم با رعایت پروتکل‌ها باید کار خود را انجام دهند تا شیوع این ویروس افزایش پیدا نکند.

او درباره اینکه آیا تقسیم بندی شهرها به سفید، زرد و قرمز و اعلام آن سبب کم توجهی مردم شده است، گفت: به طور طبیعی در تمام دنیا شاخص‌هایی گذاشته می‌شود و شرایط کنترلی تحت تاثیر شرایط مختلف است. در عین اینکه سلامت مردم را باید حفظ کرد باید به معیشت آنان هم توجه شود و مطالبات مردم در حوزه‌های مختلف را مد نظر قرار داد. اما از جهت روانی نتوانستیم شرایط زمینه‌ای را فراهم کنیم و مردم را به خوبی توجیه نکردیم و این مشکل اصلی ما بوده است.

رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران ادامه داد: رسانه‌ها هم کرونا را فراموش کردند در حالی که کرونا همچنان ادامه دارد و باید زندگی با آن را بپذیریم. اینکه وزارت بهداشت و دیگر دستگاه‌های متولی چه مقدار مردم را آگاه نگه داشتند، خوب رخ نداده و فراموش شد و امروز شاهد این اوضاع هستیم. البته این اتفاق در کشورهای دیگر هم رخ داده و موج دوم و سوم را تجربه می ‌کنند.

او خاطرنشان کرد: دانسته های ما از ویروس کرونا کم است و دارو و واکسن مشخصی نداریم و امیدواری وجود ندارد که این اتفاق دست کم تا پایان امسال رخ دهد. متأسفانه رسانه‌ها در دو ماه گذشته کاملا خاموش بودند و این باعث شده مردم به حالت عادی بازگردند و عادت‌های سبک زندگی جدید را کنار گذاشتند و به حالت قبل برگشتند در حالیکه مردم باید اطلاعات کافی داشته باشند و بر اساس آن حرکت کنند.

تبرایی با بیان اینکه وضعیت سفید، زرد و قرمز شکننده و ناپایدار است، گفت: در دنیای امروز ارتباطات به شکل‌های مختلف اتفاق می‌افتد و اگر شهری در وضعیت سفید است قرار نیست همواره سفید باقی بماند؛ ممکن است با یک تجمع آن منطقه سفید هم آسیب ببیند و مسئولان باید به این موضوع فکر کنند و روش جدیدی را ترسیم کنند.

او درباره علت تعداد مبتلایان به این بیماری بیان داشت: به رغم افزایش تعداد مبتلایان نسبت به اسفند و فروردین تعداد مرگ و میرها کاهش پیدا کرده است. کم بودن مرگ و میرها در آن بازه زمانی به علت کم بودن آزمایش‌ها و عدم شناسایی تعداد بیماران و جان باختگان بود. در هفته‌های اخیر شاهد افزایش تعداد بیماران هستیم که خیلی از آنان مراجعه سرپایی به مراکز درمانی دارند. از طرفی بسیاری از این افراد در هفته ابتلا قرار دارند و همین موضوع احتمال جداسازی ویروس را افزایش داده است.

تبرایی اضافه کرد: علاوه براین موضوعات، امکانت و خدمات حوزه سلامت گسترش یافته و آمارهای جدید هم ناشی از توسعه خدمات و شناسایی‌ها است.

او با بیان اینکه مردم در روزهای اخیر کرونا را فراموش کردند در حالیکه باید زندگی با آن را یاد بگیرند، گفت: رفتارهای ویروس کرونا تغییر کرده اما اینکه بگوییم شدت بیشتری گرفته یا کاهش یافته، نمی‌توانیم به صورت دقیق درباره آن اظهارنظر کنیم. در این بین دو پارامتر اصلی داریم یکی تغییرات رفتار ویروس و یکی هم میزبان که به حساس و غیرحساس تقسیم می‌شوند. موضوع دوم بر روی بروز علایم و درصد درگیری افراد با بیماری موثر است.

رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران افزود: دانسته‌های ما قطعی نیست که بگوییم ویروس شدید یا ضعیف شده و یا اینکه قابلیت کنترل آن را با درمان و واکسن وجود دارد یا نه. در این شرایط باید پروتکل‌های بهداشتی را اجرا کنیم. آموزش‌ها هم باید مناسب باشد و اینکه می گوییم ماسک بزنید به این معنی نیست که هنگام ورزش یا در اماکن خلوت مردم ماسک بزنند؛ ماسک برای حضور در تجمعات و زمانی است که فردی دارای علایم در کنارمان حضور دارد.

او با تأکید بر شستشوی دست‌ها به جای استفاده از دستکش گفت: گزارش‌های جدید می‌گوید انتقال از سطوح به شدت کاهش یافته و عمدتا از طریق تنفس منتقل می‌شود. بنابراین افراد بالای 60 سال و کسانی که بیماری زمینه‌ای دارند حتی‌الامکان از منزل بیرون نروند.

تبرایی درباره سخت شدن شرایط در پاییز امسال به علت همزمانی کرونا و آنفلوآنزا گفت: باید پیش بینی‌های لازم را در این باره داشته باشیم و بدانیم که حداقل امسال را با کرونا زندگی کنیم. تا سال قبل هم می‌گفتیم واکسن آنفلوانزا باید بموقع زده شود به خصوص برای افراد مسن؛ امیدواریم این اتفاق کمک کند که آسیب پذیری نسبت به آنفلوانزا در پاییز و زمستان کمتر شود.

او افزود: همراهی عفونت‌ها نقش مهمی در شدت بیماری دارد و هر کاری برای کنترل بیماری می‌توانیم باید انجام دهیم تا آسیب کمتری داشته باشیم. ممکن است پاییز و زمستان سختی داشته باشیم و باید بیشتر مراقب باشیم.

رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران درباره احتمال تولید دارو و واکسن کرونا گفت: پژوهش‌ها برای دستیابی به واکسن و درمان کرونا ادامه دارد و در برخی موارد جواب‌های اولیه هم گرفته شده اما برای رسیدن به جواب‌های قطعی هنوز زود است و هیچ دورنمای مشخصی وجود ندارد. به طور قطع امسال را باید بدون دارو و واکسن باید سپری کنیم و برای سال‌های بعد شرایط استفاده از دارو را فراهم کنیم.

او با بیان اینکه در حال حاضر پیشگیری بهترین راه برای حفاظت از خودمان و دیگران است، اظهارداشت: اگر از خودمان مراقبت کنیم از اجتماع مراقبت کرده‌ایم زیرا سلامت ما به کل سیستم کمک می‌کند.

تبرایی درباره برخی ادعاها در فضای مجازی درباره وجود چند نوع ویروس کرونا در کشور گفت: این موضوع اثبات نشده که چند نوع ویروس وجود دارد البته در چین گزارش مقدماتی از نوع دیگر کرونا آمده است که قطعی نیست اما همچنان یک نوع ویروس وجود دارد و هیچ چیز جدیدی هنوز به دست نیاورده‌ایم.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید