واکنش روسیه به نامه ظریف
به گزارش اقتصادنیوز ،وزارت خارجه روسیه روز شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که روز سوم ماه جولای «جوسپ بورل» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام است به اعضای برجام اطلاع داد که نامه ای را از وزیر خارجه ایران دریافت کرده است.
در بیانیه گفته شده است: از این نامه چنین برمی آید که طرف ایرانی از نحوه اجرای تعهدات کشورهای اروپایی عضو برجام رضایت ندارد و معتقد است که باید این مساله در سطح کمیسیون مشترک برجام در چارچوب مراحل پیش بینی شده در بند 36 برجام بررسی شود.
گفتنی است، «جوسپ بورل» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعهشب در بیانیهای، گفت: امروز نامهای از وزیر خارجه ایران دریافت کردم که نگرانیهای ایران درباره مسایل مربوط به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک توسط فرانسه، آلمان و انگلیس را از طریق مکانیسم حل اختلاف به کمیسیون مشترک آنگونه که در بند ۳۶ توافق آمده، ارجاع داده است.
بورل افزود: همانگونه که پیشتر گفتهام، مکانیسم حل اختلاف نیازمند تلاش شدید همه [طرفها] با حسن نیت است. به عنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک، از همه مشارکتکنندگان برجام انتظار دارم که به این روند با این روحیه و در چارچوب برجام نزدیک شوند.
وی در این بیانیه همچنین گفت: کمیسیون مشترک که مسوول نظارت بر اجرای توافق تحت مفاد برجام است، از سال ۲۰۱۶ تاکنون برای بحث پیرامون اجرای برجام و رسیدگی به مسایل مرتبط که توسط هر یک از مشارکتکنندگان به استحضار هماهنگکننده رسیده، تشکیل شده است.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه روسیه گفته شده است: موضع اصولی طرف روسی این است که همه مسائلی که در جریان اجرای برجام بروز می کند در چارچوب کمیسیون مشترک برجام حل و فصل شود.
در بیانیه آمده است: اما بهتر است که این اقدامات بدون متوسل شدن به تدابیر فوق العاده و به بن بست نکشاندن راه حل ها صورت گیرد.
وزارت خارجه روسیه یادآوری کرد که روسیه این مورد را به شرکای اروپایی خود در برجام هنگامی که آنها در ماه ژانویه بدون موفقیت تلاش کردند مکانیسم حل اختلافات پیش بینی شده در بند 36 برجام را بکار اندازند گوشزد کرد.موضع ما تغییر نکرده است.
در ادامه بیانیه گفته شده است: آمریکا از ماه می سال 2018 که به صورت یک جانبه از توافق برجام خارج شد از تمام تعهدات خود در چارچوب معامله هسته ای صرف نظر کرد و به رغم قطعنامه 2231 شورای امنیت شروع به احیای تحریم ها و تشدید تحریم های یک جانبه در مورد ایران کرد و برجام همواره هدف اقدامات کارشکنانه آمریکا قرار می گیرد.
«رفع این موانع تمرکز تلاش های فشرده و اراده سیاسی قوی بقیه شرکت کنندگان در برجام برای حفظ دستاوردهای دیپلماتیک و در عرصه عدم انتشار را می طلبد که در عقد برجام به دست آمده و در قطعنامه 2231 مورد تاکید قرار گرفته است.»
در بیانیه آمده است: به رغم مشکلات و اختلاف ها، شرکت کنندگان در برجام تاکنون توانستند زبان مشترک (تفاهم) و درک واحد بی نظیر بودن و بدون جایگزین بودن معامله هسته ای را ازدست ندهند. تلاش های مشترک متعدد برای خارج سازی برجام از بحران و بازگرداندن آن به چارچوب توافق شده اولیه، گواهی بر این امر است.
وزارت خارجه روسیه در پایان بیانیه گفته است: از شرکای خود دعوت می کنیم این اهداف را ازدست ندهند. باید در آینده از اهداف عالی پیروی کرد که در برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت به آن اشاره شده است.
در بیانیه آمده است: عقب نشینی در این عرصه به صورت گریزناپذیری منجر به ایجاد موانع جدید خواهد شد که شرکت کنندگان در برجام برای رفع آن مجبور خواهند شد نیروی بیشتری صرف صرف کنند. آنها (اهداف در برجام ) برای همکاریها به منظور حفظ برجام و نه تسویه حساب های سیاسی در نظر گرفته شده است.