اسامی 3000 ساختمان ناایمن به شورا رفت
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، بعد از حادثه پلاسکو که منجر به کشته شدن تعدادی از شهروندان شد، شهرداری تهران به جد به دنبال شناسایی ساختمانهای ناایمن شهر تهران رفت تا جلوی حوادث بعدی گرفته شود. تاکنون 33 هزار ساختمان ناایمن در تهران شناسایی شده است. اما برای اینکه مشکل ساختمانهای ناایمن برطرف شود، خلأهای قانونی وجود دارد. لزوما ساختمانهایی که شهرداری به آنها اخطار میدهد پلمب نمیشوند، چرا که قانون به آنها اجازه این کار را نمیدهد.
براساس ماده 55 قانون شهرداریها اگر ساختمانهایی رعایت اصول ایمنی، فنی و بهداشتی را ندارند، شهرداری باید سریعاً این محلها را شناسایی کرده و به مالکین آن اخطار دهد. قانون به شهرداری اجازه داده است که اگر مالکان اصول را رعایت نکردند و شهرداری هزینههایی برای رفع نواقص انجام داد، این هزینهها از متخلفان وصول شود.
البته موضوع دیگری که در ساختمانهای ناایمن وجود دارد، بحث سرقفلی است که مباحثی را بین مالکین و مستأجرین ایجاد میکند. برخی معتقدند که وظیفه ایمنسازی ساختمان برعهده مالک است و مستأجر از اصول ایمنی سرباز میزند.
به گفته مسئولین آتشنشانی شهرداری تهران، درجات خطرآفرینی ساختمانها با هم متفاوت است و بسیاری از ساختمانها ضوابط ایمنی و مقررات آتشنشانی را رعایت نمیکنند.
محمود قدیری معان حوزه پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتشنشانی شهر تهران در این باره میگوید: ساختمانهای ناایمن به دو گروه تقسیم شدهاند، یک دسته از این ساختمانها ناایمنی از جنس ساختاری دارند مانند طراحی ساختمان، جنس سازه و مسائلی از این دست که با مقررات ملی ساختمان ندارند و دسته دیگر، ناایمنی از جنس رفتاری دارند، مانند اینکه ساختمان را محل کالای پرخطر کنند، لولهکشی گاز ساختمان غیراستاندارد باشد، مایعات قابل اشتعال داشته باشند و مواردی از این قبیل در واقع اینگونه از ساختمانها از منظر نگهداشت و نوع نگهداری، ناایمن هستند.
به گفته معاون حوزه پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتشنشانی شهر تهران ما همه موارد را بررسی و ارزیابی میکنیم و براساس قوانین سازمان آتشنشانی به عنوان زیرمجموعه شهرداری، کارشناس فنی این نهاد هستیم و البته بخش حقوقی هم هستیم. وظیفه ما این است که ساختمانهای ناایمنی را شناسایی و موارد ناایمن را به مالکان ابلاغ کرده و آنها را برای رفع خطر آگاه کنیم، اگر این افراد موارد را رفع کردند به آنها تأییدیه میدهیم.
وی ادامه داد: البته این تأییدیهها برای ما بار حقوقی دارد زیرا هیچ ساختمانی ایمنی مطلق ندارد و ساختمانهای قدیمی هم نمیتوانند ضوابط را به صورت کامل رعایت کند، اما ما برای تشویق مردم به رعایت ایمنی، به آنها تأییدیه میدهیم، زیرا با رفع نواقص ایمنی، احتمال وقوع حادثه برای آنها به 10 درصد میرسد.
به گفته این مقام مسئول، سازمان آتشنشانی اهرمهای قانونی لازم را برای واداشتن مردم به رعایت قوانین ایمنی ندارد و سازمان موارد را به شهرداری اعلام میکند.
قدیری گفت: بند 14 ماده 55 قانون شهرداریها خلأ بزرگی دارد، این قانون سال 1330 نوشته شده و مربوط به ایمنی شهر است و براساس این قانون، چنانچه شرایط ساختمان به نحوی بود که امکان آتشسوزی و حادثه وجود داشت، باید موضوع را با مالک در میان گذاشته و اگر مالک تمکین نکرد، شهرداری رأسا اقدام به رفع خطر کرده و بابت هزینههایی که انجام داده نیز مبلغی از مالک دریافت کند.
حدود یکماه پیش کلینیک سینا مهر در منطقه یک شهرداری تهران طعمه حریق شد و تعدادی از شهروندان در این حادثه جان خود را از دست دادند. مدیران شهری دوباره به تب و تاب افتادند که باید ساختمانهای ناایمن در تهران شناسایی شوند و همچنین سامانه سوتزنی شناسایی ساختمانهای ناایمن در تهران اجرایی شود.
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این باره گفت: چند ماه پیش طرحی در شورا به تصویب رسید که براساس آن شهرداری ملزم شد که سالانه برخط پایش ایمنی ساختمانها در برابر خطرات احتمالی را ایجاد کند.
وی اضافه کرد: بعد از حادثه پلاسکو، پایش تمام ساختمانها از سوی سازمان آتشنشانی انجام شد و حدود 33 هزار ساختمان ناایمن در تهران شناسایی شده است، اما شهرداری ابزار لازم برای برخورد با این ساختمانها را ندارد که لازم است با استفاده از ظرفیت دولت و شورای عالی استانها لایحهای به مجلس ببریم.
رئیس شورای شهر تهران در ادامه اضافه کرد: 33 هزار ساختمان ناایمن در تهران وجود دارد که تنها 220 ساختمان ایمنسازی کردند و حدود 3 هزار و 600 ملک نیز در حال ایمنسازی است، اما در مورد مابقی ساختمانها هیچ اتفاقی نیفتاده است. باید زمینهای فراهم کنیم که این ساختمانها به قوه قضائیه معرفی شوند و با تخلفات و قصور احتمالی مالک برخورد شود.
وی همچنین به صدور شناسنامه ایمنی برای ساختمانهای شهر اشاره کرد و گفت: ما برای آسانسور شناسنامه ایمنی صادر میکنیم و چرا نباید برای ساختمانها این شناسنامه صادر شود؟
رئیس شورای شهر تهران تأکید کرد که باید تابآوری ساختمانها مشخص شود و رده ایمنی برای ساختمانها تأمین کنیم تا شهروندان هنگام خرید متوجه شوند که چه ساختمانهایی را با چه تابآوری میخرند.
ساختمانهای ناایمن در شهر شناسایی شدند و تعدادی از آنها ضریب ناایمنی بالاتری دارند. قرار است ظرف دو تا ۳ ماه آینده اسامی ساختمانهای ناایمن بر روی سامانه برخط پایش ایمنی ساختمانها اعلام شود.
محمد داوری رئیس سازمان آتشنشانی شهرداری تهران در این باره امروز به خبرنگار فارس، گفت: 33 هزار ساختمان ناایمن شناسایی شده است و 3 هزار ساختمان که درجه ناایمنی بالاتری داشت را به شورای اسلامی شهر تهران معرفی کردهایم. البته تأکید میکنم که درجه ناایمنی ساختمانها متفاوت است و برخی از انها شرایط بحرانیتر دارند.
داوری ادامه داد: 3 هزار ساختمان اولویتبندی شده و همچنین قرار است اسامی ساختمان های ناایمن بر روی سامانه درج شود و ظرف دو تا سه ماه آینده این اقدام انجام میشود.
وی با تأکید بر این موضوع که اسامی ساختمانهای ناایمن را به کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تهران فرستادهایم، گفت: اسامی به زودی اعلام میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پلاکارد ناایمنی جلوی ساختمانهایی که مشکل دارند نصب میشود، گفت: خود این سامانه برخط همان پلاکارد است و افراد وقتی میخواهند خانهای را بخرند میتوانند به این سامانه مراجعه و وضعیت ساختمان را ببینند.
وی در پاسخ به این پرسش که از این 3 هزار ساختمان چه تعداد شرایط بحرانیتری داشتند، گفت: متفاوت است، برخی از ساختمانها خطر غیرقابل تحمل دارند و ریسک بالاتری دارند و در سامانه به عنوان ساختمان قرمز اعلام میشوند، البته بعضی از ساختمانها هایریسک هستند.
شورای شهر مدتی است که شهرداری را موظف کرده تا ساختمانهای پرخطر را در سامانه معرفی کند. محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر در این باره میگوید: سازمان آتشنشانی در راستای ایفای نقش قانونی خودش نسبت به احصاء مشکلات مربوطه در این ساختمانها اقدام کند و با ارسال اخطارهای قانونی لازم، دستورات را در صورت استنکاف صاحبان املاک اجرا کند تا نسبت به ایمنسازی یا توقف فعالیت این اماکن اقدام شود.
وی تأکید کرد: باید ساختمانهای ناایمن به صورت شفاف اعلام شوند که این موضوع باعث میشود که افراد ترددکننده به این مناطق و صاحبان این املاک اطلاع داشته باشند که وضعیت ایمنی ساختمان در شرایط مناسبی نیست و این مسئله باعث میشود که مطالبهگری عمومی از سوی رسانهها، جامع مدنی و مردم در این خصوص انجام شود و افراد مجبور شوند بحث ایمنیسازی را به صورت جدی عملیاتی کنند.
وی ادامه داد: البته اقدامات خوبی در مناطق شهرداری آغاز شده است و اکنون در ساختمان آلومینیوم و چندده ساختمان دیگر، علیرغم اینکه این ساختمانها بزرگمقیاس بودند و ایمنیسازی در آنها هزینههای قابل توجهی را به همراه داشت، مالکان و صاحبان این کسب و پیشه اقدامات ایمنسازی را با اقدامات شهرداری منطقه انجام دادند.
براساس این گزارش، شناسایی ساختمانهای ناایمن در دستورکار قرار گرفته است. ابتدا برخی از مسئولین اعلام کردند که شاید اسامی ساختمانهای ناایمن اعلام نشود، اما بعد از حادثه سیناو کشته شدن 20 نفر از کارکنان و بیماران کلینیک سینا، مدیریت شهری تصمیم گرفت تا ساختمانهای ناایمن را معرفی کند. البته در سه سال گذشته کار شناسایی انجام شده و قرار است ظرف دو ماه آینده اسامی این ساختمانها اعلام شود. حال باید دید با معرفی ساختمانهای ناایمن آیا مالکان اقدام به رفع ناایمنی میکنند یا همچنان از خلأهای استفاده می کنند.