غیبت شهردار از جلسات کابینه یک ماهه شد
به گزارش اقتصادنیوز ، قرار است روز دوشنبه در جلسه شورای عالی شهرسازی برای دومین بار درخصوص لغو محدودیت ارتفاعی محله جماران تصمیم گیری شود . این خبر را محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر در توییترش داد.
او با انتقاد از توجه عجیب رییس جمهور به محدودیت طبقه ملک جماران نوشت: «لغو محدودیت ارتفاعی محله جماران در دستور جلسه آتی شورای عالی شهرسازی و معماری قرار گرفت.
1- برخوردشورای شهر با تخلف ملک نهاد ریاست جمهوری
2-حذف شهردار ازجلسه هیات دولت
3-دستور رئیس جمهور برای لغو محدودیت ارتفاعی محله جماران
4-جلسه دوشنبه آتی شورای عالی شهرسازی برای اجرای دستور
5-سکوت جامعه مدنی!
نتیجه:ملک جماران دغدغه اصلی ریاست جمهوری».
تلاش دولت برای لغو محدودیت ارتفاعی ملک ریاست جمهوری در حالی است که طی سال های گذشته بارها از سوی اهالی محلات کن، فرحزاد، مسگرآباد و محدوده های تاریخی و میراثی و شهرکهای دارای محدودیت ارتفاع و اطراف پادگان ها و برخی مراکز نظامی و امنیتی، اطراف حرم حضرت عبدالعظیم حسنی و ... تقاضای حذف این محدودیت شده است اما دولت رویکرد دیگری داشت .
جزییات خط قرمز جماران
سال 80 شورای عالی شهرسازی طرح تفصیلی ویژه جماران برای حفظ بافت تاریخی این منطقه را تصویب وبه شهرداری ابلاغ می کند ،طرحی که محدودیت هایی برای ساخت و ساز در منطقه ای که زمین ارزش بالایی دارد ایجاد می کند . سال ها مالکان این منطقه به دنبال حذف این طرح و آزاد سازی زمین هایشان بودند .
این که این خانه ها هم مانند همه خانه ها و باغ های این منطقه به برج های بلندی تبدیل شود . اما تلاش های آنها به نتیجه نرسید تا زمانی که ساختمان نهاد ریاست جمهوری به طبقه سوم رسید .
ورود شورا با تخلف ریاست جمهوری
اواخر خرداد بود که اعضای شورای شهر تهران پس از اطلاع از ساخت و سازهای غیر قانونی زمینی که متعلق به نهاد ریاست جمهوری بود درخواست تخریب طبقه اضافه را دادند .
و یک روز بعد اعضای شورایاری محله در نامه ای که در اول تیرماه امسال تنظیم کرده درخواست دادند که طرح خط قرمز از این محله حذف شود . در توضیح خط قرمز در این نامه آمده بود :«ومراد از خط قرمز طرحی است که متضمن محدودیت ارتفاع جهت ساخت املاک بوده بهگونهای که اشخاص صرفاً مجازند حداکثر دو یا سه طبقه در عرصه خویش احداث بنا کنند.
به گفته شورایاران این محله فلسفه تدوین و اجرای چنین طرحی تشریففرمایی حضرت امام رحمةاللهعلیه در این محله بوده و به جهت رعایت مسائل امنیتی و ممانعت از اشراف منظری اعمال و اجرا میگشت.
پس از رحلت جانگداز بنیانگذار انقلاب تصور عمومی بر این بود که طرح مذکور سالبه به انتفاع موضوع بوده و دیگر موجبی جهت اعمال آن وجود نخواهد داشت. به طوری که با الغاء آن ساکنین و مالکین محله مجاز خواهند بود که همانند دیگر قراء شمیران و سایر محلات تهران حقوق مالکانه خویش را اعمال کرده و در ملک خویش ساختوساز کنند.»
برخلاف ادعای اهالی این طرح مرتبط با حضور امام در این محله نیست و در سال 80 برای حفظ بافت روستایی ارزشمند آن تهیه و ابلاغ شده است مانند مناطق دیگر شهر همچون کن .
وقتی نهادهای قدرت پشت مردم پنهان می شوند
ملک نهاد ریاست جمهوری در حال ساخت و ساز خارج از قاعده منطقه است و حالا به بهانه درخواست اهالی می خواهد طرحی که هدف اش حفظ هویت تاریخی این منطقه است را از بین ببرد .
محمد سالاری و شهرسازی شورای شهر تهران رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران بارها ازتلاش هایی نمایندگان نهاد ریاست جمهوری برایلغو طرح محدودیت ارتفاع و محدودیت های میراثی در محله جماران خبر داده است .
دولت با سرعت حذف طرح محدودیت ارتفاع جماران را پیگیری می کند تا آنجا که به تازگی 5 عضو شورای شهر تهران درتذکری هشدار داده اند که دولت تلاش می کند محدودیت ارتفاعی این منطقه را حذف کند .
محمد سالاری، محمد جواد حق شناس، حسن خلیلی آبادی، حجت نظری و مجید فراهانی، پنج عضو شورای شهر تهران هستند که در تذکری به نهاد ریاست جمهوری خواستار عمل به تعهدات قانونی خود در قبال مدیریت شهری شدند و نسبت به تلاش آن نهاد برای لغو محدودیت ارتفاعی ساخت و ساز در محله جماران انتقاد کردند.
در متن این تذکر که به هیات رییسه شورای شهر تهران ارائه شده، آمده است:
«اعضای شورای پنجم شهر تهران، ریاست شورا و شهرداران منتخب این دوره شورا، در مکاتبات متعدد و مستمر نسبت به ایفای تعهدات دولت و نهاد ریاست جمهوری در خصوص کمک به مدیریت شهری برای توسعه حمل و نقل عمومی و ریلی، تامین اتوبوس و نیز ایفای تعهدات قانونی دولت نسبت به ارائه بسته های تشویقی جهت تسریع بازآفرینی شهری و نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده وکمک سازمانها و نهادهای خدمت رسان دولتی به مالکین املاک واقع در بافت فرسوده و نیز احیای سند مجموعه شهری جهت صیانت و حفاظت از حریم شهر تهران و شهرهای اقماری، کمک دولت به برونسپاری اختیارات خود به نهاد مدیریت شهری و افزایش سهم شهرداری ها از مالیات بر ارزش افزوده و ده ها موارد دیگر خواستار تصمیم گیری و اقدامات عملی دولت شده اند اما متاسفانه تاکنون در این موارد پاسخی به مدیریت شهری و اعضای شورا داده نشده و اقدامات عملی نیز مطابق با تعهداتی که دولت دارد، صورت نگرفته است.
حال جای شگفتی و تعجب است که پس ازتخریب و جمع آوری ستونهای طبقه سوم ملک متعلق به نهاد ریاست جمهوری واقع در محله جماران (خیابان حسنی کیا) که به صورت متخلفانه و بدون پروانه ساخت، اجرا شده بود یکی از دغدغه ها و اولویت های اصلی دفتر نهاد ریاست جمهوری در اولویت قرار دادن درخواست های مربوط به موضوع کمک به حذف محدودیت ارتفاع در ساخت و ساز در این محله شده است و طی مکاتباتی به انحاء مختلف نسبت به عملکرد شهرداری تهران و منطقه اعتراض شدید کردهاند و تحرکاتی نیز در سطح محله جماران جهت دغدغه مند کردن و مخالفت با محدودیت ارتفاع در محله قدیمی جماران صورت می گیرد.»
میان دولت و شهردار شکرآب شد
بعد از برخورد قانونی شهرداری و پیگیری های شورا ،گفته شد که شهردار دیگر به جلسات هیات دولت نمی رود . محمد جواد حق شناس در این رابطه نقلی از جلسات هم اندیشی اعضا با شهردار تهران کرد که شهردار گفته این ورود شورا به تخلف دولت رابطه دولت و شهردار را شکر آب کرده است . اما شهردار تهران در مقابل خبرنگاران اعلام کرد که اس ام اس های دعوت به جلسات هیات دولت برایش می آید.
اما با وجود ارسال اس ام اس های دعوت به جلسات هیات دولت ،شهردار از ابتدای تیرماه به این جلسات نرفته است .
محمود میرلوحی، عضو کمیسیون برنامه وبودجه شورای شهر تهران در این خصوص به سایت اطلاع رسانی شهرداری تهران می گوید : مساله مدیریت یکپارچه شهری امروز در دنیا یک اصل مستقر و جا افتاده است که ما به مفهوم واقعی کلمه در آن عقیم هستیم. سال ها بحث های مختلفی در این مورد مطرح شده است و همین حالا نیزبحث این طرح هنوز درمجلس وجود دارد.
او ادامه می دهد : در موضوع اداره شهر و مسائلی که می گذرد مدیریت شهری نمی تواند یک تافته جدا بافته باشد. در تهران نیز همیشه این موضوع مطرح بوده است و مراودات شهرداری و دولت چیزی نیست که بتوان از آن عدول کرد.
او با اشاره به برخی اختلاف نظرها بین شهرداری و دولت می گوید: به طور مثال گاهی پیش می آید که جابجایی عوارض باعث افزایش قیمت مسکن شده است یا گاهی در مدیریت شهری چنین نقدی نسبت به برخی اقدامات دولت درباره مسکن بوده است.در تهرانی که ۵۰ درصد مالیات کشور رقم می خورد، ۴۰ درصد دانشگاه ها در آن هستند، ۴۰ درصد تولید ناخالص ملی را دارد، نمی توان مدیریت شهری را از دولت جدا کرد. عکس این هماهنگی آسان و شدنی است اما دولت و شهرداری باید تعامل داشته باشند.
او به حضورش در دولت اصلاحات به عنوان معاون وزارت کشور اشاره می کند و می گوید: در آن زمان نیز بنده با اینکه آقای خاتمی، محمود احمدی نژاد را به دولت دعوت نمی کردند مخالف بودم و آن اقدام را تأیید نمی کنم. بعد ازآن هم آقای قالیباف با آقای احمدی نژاد به اختلاف خوردند و حضور نیافتن شهردار در جلسات هیأت دولت خساراتی را داشت. شورای پنجم این نقاب و فاصله را برداشت و اگر بخواهیم در مدت ۵ سال حضور شهردار در دولت برکات و آثار آن را برشماریم، فراوانند.
به گفته میرلوحی همکاری بین دولت و شهرداری ثمرات زیادی دارد، رئیس جمهور، رئیس دولت تدبیر و امید است و حناچی نیز مرد آرام و معمار. این خصوصیات اقتضا می کند که اگر گله و شکایتی هم وجود دارد رفع شود. در جماران یک نظریه و مصوبه وجود دارد و بیت حضرت امام (ره) هم پیگیر مصوبه هستند. در تهران طرح ها یکی و دو تا نیست. همین الان طرح خیابان انقلاب و نیروی هوایی و ده ها طرح دیگر از این دست وجود دارد. در تهران مدیریت بحران، مسکن و ده ها مورد دیگر وجود دارد که تماس بین دولت و شهرداری فراوان است. اگر قرار باشد این تماس گسست کند نیاز به قدرت و دقت فراوانی دارد که بی ثمر است.
میرلوحی تاکید می کند : به نظر من اختلاف بین دولت و شهرداری حل می شود. بعید است رئیس دولت تدبیر و امید نتواند با شهردار معمار و آمار صحبت کنند و اختلافات را حل کنند.
شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران هم درباره حواشی به وجود آمده درباره ساختمان نهاد ریاست جمهوری، از دعوت نشدن شهردار تهران در جلسات هیأت دولت تا تغییر طرح تفصیلی منطقه جماران پس از مقابله شهرداری با ساختمان سازی نهاد در این منطقه، می گوید: جماران میراث تاریخی و فرهنگی کل کشور است و طرح موضوعات فعلی در مورد این منطقه درست نیست.
امانی خطاب به رییس جمهور می گوید : خوب می دانیم که دولت ها در کشور ما سلیقه ای عمل می کنند، حال آنکه در دولت یازدهم و دوازدهم یک حقوقدان رئیس امور است و انتظار این است که قانون ملاک عمل او باشد.ما هنوز اتفاقات بعد از دولت آقای خاتمی و رئیس جمهور شدن آقای احمدی نژاد را به خاطر داریم. می دانم که اکنون آقای روحانی منافع عموم را بیشتر از نهاد ریاست جمهوری مد نظر دارند اما اینکه ایشان بخواهند به هر قیمتی برای نهاد ریاست جمهوری، سازه ای را بسازند، مشخص نیست در دولت بعدی چه اتفاقی بیافتد.
امانی اضافه می کند : غیر از این شاید همین ساکنان فعلی جماران نیز به افزایش طبقات تمایل داشته باشد و در صورت تغییر طرح تفصیلی، به هم ریختگی نمای ماندگار جماران به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و تاریخی این سرزمین بر گردن دولت دوازهم و آقای روحانی می افتد که من به هیچ وجه خواهان آن نیستم. در حقیقت اگر امروز جماران با شرایطی که از نظر شهرسازی و معماری دارد و به همان شکل قدیم دست نخوره باقی مانده است، با درخواست رئیس جمهور از وزیر راه و شهرسازی و مسکن و شهردار تهران و تغییر طرح تفصیلی منطقه، دستخوش تغییرات شود، معلوم نیست در آینده چه اتفاقی برای این منطقه خواهد افتاد.
امانی درباره تاریخچه حضور شهردار تهران در جلسات هیأت دولت از ابتدای انقلاب نیز می گوید: این روند از زمان دولت سازندگی زنده یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی آغاز شد که به دلیل مشکلات موجود آقای کرباسچی، شهردار وقت برای همگرایی بیشتر و توجه دولت به امور شهری در جلسات هیأت دولت حضور یافت. اما این اقدام قانون مصوب نیست و در دوره های بعدی شاهد بودیم که وزرای کشور خودشان را صاحب نظر می دانستند و شهردار در هیأت دولت حضور نمی یافت. با تشکیل شورای پنجم و دولت دوازدهم حضور شهردار در هیأت دولت یک اقدام حسنه بود که از سر گرفته شد.
از زمانی که حضور شهرداران تهران در جلسات هیات دولت مرسوم شده است محمود احمدی نژاد و محمد باقر قالیباف از این حضور محروم بوده اند و به نظر می رسد به این لیست باید پیروز حناچی را افزود .