پشت پرده پیامک های مافیایی برای کنکور چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه خراسان، «محمدرضا» فرزند خانواده مشغول تست زدن است و پدر و مادر هم مدام خبرها را مرور می کنند که ببینند بالاخره کنکور امسال به تعویق می افتد یا نه.
لحظاتی بعد صدای دریافت پیامک روی گوشی محمدرضا حواسش را پرت می کند،گوشی را بر می دارد و چند ثانیه بعد به مادرش می گوید : «باید فردا به ستاد ملی کرونا زنگ بزنم، مشاورم پیام داده که : «حتما با ستاد ملی کرونا تماس بگیر و مخالفت خودت رو با تعویق کنکور اعلام کن» ... .
افشاگری داوطلبان چه بود؟
داستان مافیای کنکور، داستان دیروز و امروز نیست و سال هاست از آن ها سخن گفته می شود. آن هایی که طبق اظهارنظرهای رسمی مسئولان، سالانه بیش از 10 هزار میلیارد تومان درآمد دارند و همه وجودشان به برگزاری کنکور بسته است.
سال های قبل بیشتر نام مافیای کنکور را در ماجرای پیگیری حذف کنکور و مخالفان این طرح می شنیدیم اما شرایط خاص امسال، نام آن ها را هم در فهرست سوژه های کرونایی قرار داده است. ماجرا از آن جا آغاز شد که هفته گذشته، سازمان سنجش آموزش کشور ادعای موافقت 95 درصدی داوطلبان با برگزاری کنکور سراسری را مطرح کرد.
ادعایی که حالا با افشاگری برخی داوطلبان کنکور، کمی باید درباره صحت آن تردید کرد. طی روزهای گذشته برخی داوطلبان کنکور علاوه بر راه اندازی پویش تعویق کنکور، پیام هایی از مشاوران یکی از موسسات آموزشی را در فضای مجازی بازنشر کردند که ماجرای تازه ای را روایت می کند.
پیام های منتشر شده نشان می دهد برخی از مشاوران یک موسسه آموزشی در گفت وگوی مجازی با داوطلبان، از آن ها خواسته اند به هر شکل ممکن مخالفت خودشان با به تعویق افتادن کنکور را اعلام کنند : «به ستاد زنگ زدی و مخالفت خودت رو اعلام کردی؟»، «اگه کنکور به تعویق بیفته به ضرر خودت میشه ها»، «شماره نماینده های شهر رو فرستادم برات، زنگ بزن با جدیت بگو چرا می خوان کنکور روبه تعویق بندازن، این به ضرر بچه هاست».
نظر شخصی یا دستوری ؟
اولین سوالی که درباره این پیام ها مطرح می شود، این است که«یک مشاور کنکور،تا چه حد امکان تشخیص درست یا غلط بودن تعویق کنکور را دارد؟»البته پاسخ این سوال کاملا مشخص است و می توان با قاطعیت گفت در شرایط خاص کرونایی کشور، تنها و تنها ستاد ملی کروناست که می تواند با در نظر گرفتن همه جوانب، در این باره تصمیم گیری کند. اما سوال دوم و مهم تر پس از آن در ذهن شکل می گیرد که واکنش موسسه آموزشی مورد اشاره در باره این ماجرا را مرور کنیم.
ظهر دیروز بود که این موسسه با انتشار پیامی اعلام کرد : «در ارتباط با بحث های مربوط به تعویق یا عدم تعویق آزمون ها و کنکور، روال همیشگی ما این بوده و هست که در باره این گونه موضوعات که مورد بحث و جدل واقع می شود، نفیا یا اثباتا (موافق یا مخالف) دخالت و اظهار نظری نداشته باشیم.
اظهار نظرهای شخصی در باره این گونه موضوعات سبب ایجاد هیجان در خانواده ها، از بین رفتن آرامش ایشان و کاهش بازده مطالعاتی دانش آموزان می شود». با خواندن این پیام، سوالی که مطرح می شود این است که آیا ممکن است مشاوران فعال در چنین موسساتی، درباره موضوع مهمی همچون تعویق کنکور، تا این حد آزادی عمل داشته باشند که داوطلب را به اعلام نظر مخالفت با آن و تماس با ستاد ملی کرونا و نمایندگان تشویق کنند ؟ عجیب تر آن که در پیام های منتشر شده در فضای مجازی، تهدیدهایی درباره محروم شدن داوطلب از برخی حمایت ها و امکانات آموزشی موسسه مذکور هم به چشم می خورد! با این افشاگری و سوت زنی داوطلبان کنکور، سوال مهم دیگری هم مطرح می شود : چه تعداد از داوطلبانی که در سایت سازمان سنجش یا در تماس با ستاد ملی کرونا مخالفت خود را با به تعویق افتادن کنکور اعلام کرده اند، تحت تاثیر پیام های مافیای کنکور قرار گرفته اند و نظراتشان ملاک تصمیم گیری شده است ؟
روز پرهیاهوی کنکور در مجلس
مجلس روز گذشته به محل بحث و تبادل نظر درباره برگزاری یا تعویق کنکور تبدیل شد و این در شرایطی است که فقط 18روز مانده به موعد کنکور و یک میلیون و 50هزارکنکوری همچنان بلاتکلیف اند. نظر «قالیباف» در نطق پیش از دستور جلسه این بود که «نگران رعایت نشدن پروتکل های دقیق بهداشتی در کنکور سراسری هستیم، متاسفانه به وعدههای داده شده در برگزاری کنکور دکترا عمل نشد و بیتوجهیهای تاسف آوری در برگزاری آن کنکور وجود داشت».
«زهره الهیان» نماینده مردم تهران هم پس از جلسه دیروز مجلس توئیت کرد : «پیرو صحبتی که در صحن علنی مجلس با آقای دکتر قالیباف درباره تعویق کنکور سراسری داشتم ایشان ضمن موافقت، فرمودند موضوع تعویق را از طریق ستاد ملی کرونا پیگیری خواهند کرد لذا با قول آقای دکتر قالیباف مبنی بر پیگیری، فعلا درباره طرح دو فوریتی کنکور سراسری دست نگه میداریم». اما «احمدی بیغش» از جمله نمایندگان مخالف تعویق بود که در جلسه علنی صبح دیروز گفت : «آن ها که درخواست تعویق کنکور به بهانه وجود کرونا میدهند، آیا تضمین دارند که کرونا تا چند ماه دیگر تمام شود؟ مطمئن باشید مسئولان مربوطه پیش بینیهای لازم را انجام داده و رعایت پروتکل های بهداشتی را در نظر دارند».
در همین حال ما از دکتر«سیدمجید حسینی» عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که طی سال های اخیر به عنوانچهره ای جنجالی در مبارزه با مافیای کنکور شناخته شده درباره چرایی زیانبار بودن تعویق کنکور برای مافیا پرسیدیم که وی چنین گفت : «موسسات آموزشی کنکور موظف اند تا زمان برگزاری کنکور خدمات خود را به داوطلبان ارائه کنند، بنابراین با به تعویق افتادن برگزاری آن همچنان باید خدمات بدهند اما امکان دریافت وجه اضافی ندارند و متضرر می شوند. نکته بعد این که با تعویق کنکور، زمان ثبت نام موسسات از دانش آموزان جدید هم به تاخیر می افتد و این هم ضرری دیگر برای آن هاست».اما این که برخلاف تصور، دربرخی اظهارنظرها، سود مافیای کنکور در تاخیر برگزاری آن مطرح شده، موضوعی است که حسینی در این باره اظهار کرد : «این هم بخشی از برنامه مافیاست که خودشان را مخالف برگزاری کنکور نشان دهند، آن ها اظهارنظرهای کارشناسان درباره سود بردن مافیا از برگزاری کنکور را شنیده اند و می خواهند به شیوه ای دیگر افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهند».
تصمیمگیری درباره برگزاری کنکور به امروز موکول شد
عصر دیروز هم نشست تخصصی کمیسیون آموزش با حضور وزیران علوم،ورزش و جوانان،بهداشت و رئیس سازمان سنجش برگزارشد.«منصور غلامی»وزیر علوم در گفت وگو با خانه ملت در این باره بیان کرد: در این نشست، نگرانیهای نمایندگان درباره برگزاری آزمونها به مهمانان منتقل شد اما در مجموع فعلا تصمیمی برای تغییر تاریخ برگزاری کنکور گرفته نشد و مقرر شد تصمیم نهایی در نشست فردا (امروز) گرفته شود.