مرور مطبوعات امروز سه شنبه 21 مرداد 99؛

کیفرخواست وطن‌امروز برای زنگنه/نسخه کیهان برای وزارت خارجه

کدخبر: ۳۵۵۱۱۶
اقتصادنیوز: روزنامه‌های کثیرالانتشار ایران در روز سه‌شنبه 21 مردادماه 1399 موضوعات متنوعی را برای تیترها وعکس‌های صفحه نخست خود برگزیده‌اند، با این حال تحولات لبنان در کنار اظهارات ضدونقیض دیروز دولتی‌ها برای عرضه سهام دارا دوم از جمله معدود موضوعات مشترکی است که مورد توجه بسیاری از آنها قرار گرفته‌اند.
کیفرخواست وطن‌امروز برای زنگنه/نسخه کیهان برای وزارت خارجه

به گزارش اقتصادنیوز بحث‌ها و گمانه‌زنی‌ها درباره وعده گشایش اقتصادی حسن روحانی، رئیس‎جمهور نیز بخش‌هایی از صفحه اول چند روزنامه را به خود اختصاص داده است.

در همین زمینه

صفحه اول روزنامه‌های 21 مرداد 1399

نسخه کیهان برای مقابله با اقدامات تروریستی وخرابکارانه اقتصادی- امنیتی دشمن

روزنامه کیهان تیتر نخست امروز خود را به برنامه‌های اقتصادی چین و روسیه اختصاص داده و نوشته است:«گام بلند روسیه و چین به سوی اقتصاد منهای دلار» در بخشی از این مطلب آمده است: نمونه موفق کنار گذاشتن دلار از مبادلات چین و روسیه نشان می‌دهد می‌توان بر سلطه دلار پیروز شد؛ اتفاقی که اهمیت آن برای کشور ما بسیار بیشتر است؛ چراکه آمریکا از هیچ تلاشی علیه ایران کوتاهی نکرده و از هیچ فرصتی برای ضربه به مردم غفلت نکرده است. در واقع ما راهی جز دور زدن دلار و کاهش وابستگی به آن نداریم، اگر در این مصاف بتوانیم با پیمان‌های دوجانبه و چندجانبه نقش دلار را در اقتصاد کشور کاهش دهیم از آسیب‌های تحریم تا حدودی رها می‌شویم اما اگر همچنان همه مسائل اقتصادی بسته به دلار باشد نمی‌توان انتظار گشایش داشت.این همان موضوعی که است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در شهریور 96 به آن اشاره کرده و فرمودند: «اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش  و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز  نجات داده‌اند و برای آنها الگو خواهند شد.»این روزنامه در پایان این گزارش نوشت: هم‌اکنون زنگ خطر پایان آقایی دلار رسما به صدا درآمده و بانک گلدمن ساکس آمریکا که یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های این کشور به شمار می‌رود، هشدار داد:‌ «افزایش نگرانی‌ها نسبت به تورم در آمریکا بدین معناست که ممکن است دلار با خطر از دست رفتن سلطه خود در بازار جهانی مواجه شود.»

کیهان اما در سرمقاله خود به تحولات هفته اخیر لبنان پرداخت و این رویدادها را پروژه تخریب جبهه مقاومت ارزیابی کرد. در بخشی از این یادداشت آمده است: اتفاقات این روزهای لبنان را باید در ظرفی بزرگ‌تر و در متن تحولات منطقه غرب آسیا دید. این رویکرد، به تحلیلگران کمک می‌کند تا از عملیات فریب دشمن مصون بمانند. گزاره اصلی این است که موازنه قدرت در منطقه، در مقایسه با سده گذشته و حتی 10- 15 سال اخیر، با تغییرات جدی مواجه شده و عملیات چتربازانه غرب برای قبضه قدرت، تقریبا امری نزدیک به محال شده است. این سخن بدان معنا نیست که استعمارگران، نقشه‌های پیچیده و خطرناک نمی‌کشند و باید از تحرکات آنها چشم پوشید. اتفاقا باید حزم و تدبیر و مجاهدت را دوچندان کرد. اما ضمنا مراقب بود تا در تله بزرگ‌نمایی جریان غربگرا و کتمان توانمندی‌های جبهه مقاومت گرفتار نشد.

کیهان در پایان سرمقاله خود تاکید کرد:در مواجهه با دشمنان عنود جبهه مقاومت، یک نکته مهم راهبردی وجود دارد. اگر دشمن جنگ رویارو کرد، باید جنگ رویارو کرد اما اگر ‌تروریسم و خرابکاری اقتصادی- امنیتی پیشه کردند، طبعا باید مشابه همین شیوه را علیه امنیت و شریان‌های اقتصادی و امنیتی آنها به کار گرفت.

این روزنامه در ستون خبرهای ویژه خود نیز خواهان واکنش تند نظام به بیانیه شش کشورعربی حوزه خلیج‌فارس علیه ایران شده است. در بخشی از این خبر آمده است: انتظار این بود و هنوز هم هست که وزارت خارجه کشورمان در جایگاه مسئول سیاست خارجی ضمن محکوم کردن صریح و سریع این اقدام خصمانه، برای مقابله با این اقدام خصمانه دست به کار شود و به‌عنوان مثال، از آنجا که ۶ (به اصطلاح کشور) حاشیه خلیج فارس با موضع اخیر خود مصداق کشورهای متخاصم تلقی می‌شوند، ایران می‌تواند با استناد به مواد 14 تا 23 کنوانسیون 1958 ژنو و مواد 17 تا 37 کنوانسیون 1982 جامائیکا، کشتی‌های عبوری آنها را بازرسی کند و در صورتی که حامل تسلیحات بودند به آنها اجازه عبور ندهد. چرا وزارت خارجه کشورمان از این امکان قانونی خود برای تنبیه شیخک‌های دست‌نشانده آمریکا در خلیج ‌فارس استفاده نمی‌کند؟!

KayhanNews

شرق؛ چرا در ایران با کارکردن نمی‌شود به جایی رسید؟

«متهم سفارشی» این تیتر یک روزنامه شرق است ودر ادامه این روزنامه پانزدهمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی و ١۴ متهم دیگر را به نقل از میزان، خبرگزاری قوه قضائیه منتشر کرده است.

این روزنامه در سرمقاله خود به موضوع جالبی اشاره کرده است. شرق در سرمقاله خود به قلم اسفندیار جهانگرد-استاد دانشگاه علامه‌طباطبایی تلاش کرده است به این پرسش پاسخ دهد که « چرا در ایران با کارکردن نمی‌شود به جایی رسید؟» نویسنده در این زمینه پاسخ مفصلی ارائه می‌دهد. او در بخشی از این یادداشت می‌نویسد:اقتصاد ایران در نیم‌قرن اخیر به‌جز در موارد بسیار نادر در برخی سال‌ها همواره تورم دو‌رقمی و بالا داشته است....اقتصاد تورمی ایران باعث شده بازدهی دستمزد نیروی کار همواره کمتر از سایر عوامل تولیدی باشد که این هم به نوبه خود منجر به کاهش ارزش جریان درآمدی نیروی کار و ارزش کارکردن در فرهنگ و رفتار جامعه می‌شود. موضوع دوم در ارتباط با بی‌ارزش‌شدن جریان درآمدی ناشی از کار مربوط به ساختار اقتصاد ایران است. اصولا تخصیص منابع بین تولید و فعالیت‌های رانت‌جویانه عامل مهمی برای پیشرفت اقتصادی جوامع است. ساختار و سیاست‌های اقتصادی اگر به‌گونه‌ای باشند که تلاش‌ها برای «دستبرد به منابع دیگران» و «حفظ منابع در مقابل رانت‌جویی دیگران» خوب کار کند، تولید را کاهش می‌دهد. علاوه بر آن با توجه به اینکه رانت‌جویی یک پدیده خودتقویت‌کننده است، این موضوع به‌راحتی انگیزه‌های تولید و کارکردن و ایجاد ظرفیت‌های جدید را از بین می‌برد.»

شرق در گزارش صفحه اقتصادخود نیز به راهکارهای بهره‌مندی دولت از منابع نهادها مختلف با اذن رهبری می‌پردازد.

Shargh

دنیای اقتصاد: دولت از اول هم نمی‌خواست!

دنیای‌اقتصاد هم تیتر نخست خود را به ماجرای دارا دوم اختصاص داده است. این روزنامه در گزارشی به شرح رویدادهای دیروز پرداخته و در پایان نوشته است:رشد بیش از ۴۰۰ درصدی قیمت سهام دولتی از ابتدای اردیبهشت ماه تاکنون و در نهایت منتفی شدن عرضه سهام پالایشی در قالب صندوق‌ دوم اما بدگمانی فعالان بازار سهام را نیز به دنبال داشت. سرمایه‌گذارانی که معتقدند مطرح کردن عرضه دارادوم تنها راهکاری برای بالا بردن قیمت سهام پالایشی بود و از ابتدا نیز دولت تصمیمی برای انجام این واگذاری‌ها نداشت.

این روزنامه در سرمقاله خود به قلم علی ابراهیم‌نژاد، عضو هیات علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف نیز به تحولات بورس تهران پرداخت. درقسمتی از این یادداشت آمده است: رشد بی‌سابقه بورس، بازار انواع تحلیل‌ها در میان اقتصادخوانده‌ها، فعالان بازار و عموم مردم را هم داغ کرده است. تحلیل‌هایی از این جنس که «چگونه در اقتصادی با رشد صفر یا منفی، بازدهی بورس چندصد درصدی می‌شود؟»

او در ادامه نوشت: در شرایط فعلی اقتصاد کشور آنچه باید مورد توجه و معیار قضاوت قرار گیرد، متغیرهای اسمی است نه متغیرهای حقیقی. معیار قرار دادن متغیرهای حقیقی (مثل رشد اقتصادی) برای توضیح بازدهی متغیرهای اسمی (مثل بازده بورس) شاید در اقتصادهای باثبات و با تورم پایین معقول باشد؛ اما در شرایط فعلی اقتصاد ایران قیاس مع‌الفارق است. به عبارت دیگر، اگر در اقتصاد آمریکا شاخص بورس به‌طور ناگهانی رشد قابل‌توجهی داشته باشد، همه انتظار دارند که در بخش واقعی اقتصاد (یا در انتظارات آتی مربوط به آن) اتفاق فوق‌العاده‌ای افتاده باشد که توجیه‌کننده بازدهی بورس باشد. اما در شرایط فعلی اقتصاد ایران گره زدن بازده بورس به‌عنوان یک متغیر اسمی به تغییرات متغیرهای حقیقی مثل رشد اقتصادی یا تغییر مقداری در تولید شرکت‌ها خطایی فاحش است. آنچه پیشران اصلی رشد بورس بوده و هست، تغییر در انتظارات مردم در مورد متغیرهای اسمی اقتصاد همچون نرخ ارز و قیمت کالاها و دارایی‌هاست که به عقیده نگارنده، به‌دلیل تجربه حداقل دو شوک ارزی و رنج حاصل از ذوب شدن ثروت شخصی افراد در طی یک دهه گذشته، این بار بسیار سریع‌تر از دفعات قبل رخ داده است. اینکه آیا انتظارات شکل‌گرفته کنونی در اذهان مردم منطبق بر واقعیت است و به درستی آینده را پیش‌بینی می‌کند یا نه، باید منتظر ماند و دید؛ اما آنچه همه می‌دانیم این است که یک کارکرد مهم بازار، تجمیع و پالایش اطلاعات و تحلیل‌های میلیون‌ها نفری است که حاضر شده‌اند سرمایه‌ شخصی‌شان را پای تحلیلشان خرج کنند.

DonyayeEghtesad

هفت بند کیفرخواست وطن‌امروز برای زنگنه

روزنامه اصولگرای وطن امروز به مناسبت آغاز زمزمه استیضاح وزیر نفت در مجلس یازدهم، تیتر و عکس نخست صفحه اول را به بیژن نامدار زنگنه اختصاص داده است. در مطلبی که در این زمینه با تیتر حسابرسی نفتی نوشته است ادعاهای زیادی علیه زنگنه طرح شده است. در ادامه به صورت تیتروار کیفرخواست این روزنامه علیه وزیر نفت را مرور می‌کنیم.

*بازگشت شبانه کارت سوخت برای مدیریت مصرف

*بی‌اعتنایی به تنوع‌بخشی سبد سوخت و غفلت از CNG

*بی‌توجهی به توسعه پایین‌دست نفت

*حذف الزام استفاده از کارت سوخت به عنوان ابزار کنترل تقاضا در سال 94

*حذف تدریجی ایران از بازارهای نفت و گاز

*بی‌اعتنایی به پیمانکاران داخلی

*استخدام نمایندگان مجلس!

سرمقاله این روزنامه نیز به انفجار لبنان اختصاص دارد. محمدحسن آصفری نماینده اراک انفجار بیروت را بسیار مشکوک است و براین باور است که این انفجار  اگر منشأ داخلی داشته باشد که مطمئنا عوامل نفوذی داشته و باید به طور دقیق مورد پیگرد قرار گیرد و در کوتاه‌مدت بررسی شود که چه عواملی به دنبال نفوذ بوده و توانستند چنین اقدامی را انجام دهند. این روزنامه در ادامه عربستان سعودی  و اسرائیل در فهرست متهمان در درجه اول نشانده است.

VatanEmruz

روایت خراسان از شوک 2 وزارتخانه به بورس

خراسان هم تیتر اول صفحه نخست خود را به قرمزپوشی بورس بر سراختلاف نظر وزارتخانه‌های اقتصاد و نفت بر سر واگذاری شرکت های پالایشگاهی در بورس اختصاص داده است. این روزنامه در قسمتی از گزارش خود نوشته است:گفتنی است جذابیت صندلی های مدیریتی شرکت های بزرگ دولتی، همواره یک چالش بر سر راه عرضه های دولتی و خصوصی سازی بوده است. این بار نیز به نظر می رسد از دست رفتن این کرسی های مدیریتی در روش عرضه به صورت صندوق قابل معامله، در چالش های ایجادشده بی تاثیر نیست. یکی از گمانه‌زنی‌های جدی نیز به موضوع مدیریت سهام پالایشگاه‌های در معرض عرضه اشاره دارد، بر این اساس ‌به‌نظر می‌رسد در باره پالایشگاه‌ها دعوای اصلی بر سر مدیریت این صندوق باشد. اگر سهام موجود به‌صورت ETF عرضه شوند به‌نظر می‌رسد مدیریت صندوق به‌عهده وزارت اقتصاد باشد و اگر عرضه به‌صورت بلوکی انجام شود احتمالاً با انجام خرید از سوی زیرمجموعه‌های وزارت نفت مدیریت در نهایت در وزارتخانه مذکور باقی بماند.»

خراسان در پایان نوشت: ترکش های این اختلافات خیلی زود به بورس رسید. در حالی که شاخص کل در دقایق ابتدایی 25 هزار واحد رشد کرده بود، بعد از اعلام خبر لغو عرضه دارا دوم پالایشی، ابتدا نمادهای پالایشی سقوط کردند و این جو منفی به سرعت به همه بازار تسری یافت. به نحوی که نه تنها رشد 25 هزار واحدی ابتدایی از دست رفت بلکه شاخص کل 13 هزار واحد دیگر هم افت کرد. گفتنی است از ابتدای امسال موضوع عرضه مانده سهام دولت در بورس و حمایت قوه مجریه یکی از مهم ترین دلایل رشد بازار سرمایه بوده است.

khorasannews

جوان دولت و کارخانه‌ها شریک جرم افزایش مکرر قیمت لبنیات در بازار

جوان در مطلب اصلی صفحه یک امروز خود به افزایش قیمت مواد لبنی در کشور پرداخته است و دولت را مقصر این افزایش قیمت‌ها معرقی می‌کند. این روزنامه اصولگرا در بخشی از نوشته خود نوشت: این بی‌شباهت به قانون جنگل نیست! پستان صنایع لبنی باید سفره مردم را پرمایه کند، اما حالا یک طرف آن در دهان صنایع گران‌فروش و یک سمت دیگر آن دهن دولت است. این آخر ماست‌مالی نظارت است، آخر «سرشیر»‌خوری دولت از گران‌فروشی شیر به ملت و آخر مظلومیت مردم. جوان در ادامه مدعی شد: جریمه‌های گرانفروشی دیگر بازدارنده نیست، زیرا صنایع لبنی و مواد غذایی به رغم آنکه می‌دانند گرانفروشی جریمه‌های تعزیراتی دارد، بی‌تفاوت به این جریمه‌ها نرخ محصولات خود را بالا می‌برند و مدعی هستند که هم نرخ تمام‌شده کالا افزایش‌یافته و هم اینکه ارزش ریال به دلیل اعمال سیاست‌های تضعیف‌کننده قدرت خرید ریال در حال کاهش است. در این میان، دولت هم جرایمی که برای گرانفروشی صنایع لبنی وضع می‌کند، نه تنها کمکی به حل مسئله نمی‌کند، بلکه جریمه‌ای نصیب دولت می‌شود و بنگاه صنایع لبنی نیز از محل گرانفروشی محصول سود خوبی به دست می‌آورد و دست آخر این مصرف‌کننده است که نقره داغ می‌شود و باید برای تهیه مایحتاجش پول بیشتری بپردازد.

Javan

اعتماد خبرداد؛ بازپس‌گیری 97 هکتار از زمین‌های منطقه دوی تهران از یک نهاد خاص

اعتماد به بهانه اظهارات پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان درباره بازپس‌گیری املاک این بنیاد از اشخاص حقیقی و حقوقی به سایر املاک هم‌سرنوشت با املاک بنیاد پرداخته است. این روزنامه گزارش یک خود را به اقدامات شهرداری تهران برای بازپس‌گیری املاک خود از مراکز مختلف اختصاص داده است. در بخشی از این گزارش آمده است

محمود میرلوحی عضو شورای شهر دراین باره گفت: شورای پنجم وشهرداری موفق شده است املاک زیادی را پس بگیرد: به‌طور مثال تعدادی از ملک‌های‌مان را از سپاه پس گرفته‌ایم. همچنین 97 هکتار در منطقه 2 از املاک شهرداری که در اختیار یکی از نهادها بوده است را پس گرفته‌ایم و تلاش می‌کنیم یا این املاک به شهرداری برگردد یا اجاره عادلانه از سوی بهره‌بردار پرداخت شود در حال حاضر 3هزار و 800 واحد در قالب 2هزار پلاک از املاک شهرداری که در اختیار غیر هستند، شناسایی شده و در این رابطه 300 پرونده قضایی نیز شکل گرفته است

عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در سرمقاله اعتماد به ادعاهای اخیر فتاح پرداخت. او در بخشی از نوشته خود تصریح کرد: ابتدای سال 1375، مجلس چهارم تحقیق و تفحص از بنیاد مستضعفان کرد که به صورت تصادفی حدود 150 پرونده واگذاری از هزاران پرونده بنیاد را رسیدگی کرد، افتضاحی تمام‌ عیار بود. لطف کنید آنها را رو کنید. بفرمایید ساختمان‌های فروخته شده به اشخاص حقیقی و نه اشخاص حقوقی و عمومی کدام‌هاست؟ بفرمایید لیست کلیه دارایی‌های بنیاد از ابتدا تا حالا داده شود و معلوم کنید کدام‌ها در اختیار کی هست؟ بفرمایید لیست اموال منقول بنیاد را بدهند و معلوم کنید به چه قیمتی و به چه کسانی فروخته شده‌اند؟ همان‌هایی که در پرونده مشهور به بانک صادرات وجود داشت و گوشه‌ای از آنها در روزنامه سلام طرح شد. بفرمایید قراردادهای موجود این بنیاد شفاف شود. آیا خبر منتشر شده درباره پرداخت هزار میلیاردی برای تبلیغات با صداوسیما را رد می‌کنید؟ بفرمایید که سهام بنیاد مستضعفان در اپراتوری‌های تلفن همراه و افزایش تعرفه استفاده از اینترنت چگونه است؟ و مواضع آقای رییس بنیاد درباره افزایش سرسام‌آور تعرفه‌های اینترنت چیست؟ ارقام یک ماهه این افزایش تعرفه‌ها معادل خرید همه این ساختمان‌هاست.  مساله این است که این نوع نمایش‌های سیاسی، نتیجه‌ای جز لوث شدن مفهوم مبارزه با فساد ندارد و به انحراف بردن افکار عمومی و زمینه‌سازی تبلیغاتی برای انتخابات ندارد. به همین علت درباره انتخابات سال آینده پیشنهادی دارم که در یادداشت جداگانه‌ای آن را شرح خواهم داد. ضمنا خوب است به این پرسش هم پاسخ دهید که چگونه می‌شود در این مجمع‌الجزایر فساد یک جزیره کوچک سالم و ضد فساد سر برآورد؟

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید