«مقابله با ایران» پشتپرده عادیسازی روابط با اسرائیل است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شفقنا؛ الجزیره در گزارشی نوشت: بحرین برای شاد کردن آمریکا، بازدارندگی تهدیدات منطقه ای با پیروی از امارات متحده عربی برای رضایت آمریکا اقدام کرد.
بحرین هفته گذشته، جدیدترین کشور عربی شد که روابط خود را با اسراییل عادی سازی کرد. هرچند بحرین ماه گذشته بر تعهد خود به کشور فلسطین تأکید کرده بود، اما پیش بینی می شد که پس از امارات این بحرین باشد که روابط دیپلماتیک خود را با اسراییل آغاز کند.
در فوریه ۲۰۱۷، پادشاه بحرین در دیدار با رهبران یهودی در آمریکا، مخالفت خود را با تحریم اسراییل از سوی کشورهای عرب اعلام کرده بود. در همان سال سفر گروه بین مذهبی «این بحرین است» که مورد حمایت دولت این کشور بود، به اسراییل، درست چند روز پس از اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت اسراییل از سوی ترامپ، اعتراضاتی را در پی داشت.
فلسطینی ها توافق روز جمعه با اسراییل را خیانت یکی دیگر از کشورهای عربی خواندند که به تلاش های آنها برای تعیین سرنوشت خود ضربه می زدند و آنها را در چارچوب جدید ترامپ برای صلح در منطقه تنها می گذارد. چنین توافق هایی نشان می دهد فلسطین دیگر یکی از اولویت های حکومت های عرب نیست.
اگر چه عربستان سعودی هنوز آمادگی خود برای چنین اقدامی را نشان نداده است، اما با توجه به وابستگی بحرین به عربستان، تحلیل گران بر این باورند بدون حمایت سعودی ها بحرین دست به چنین اقدامی نمی زد.
پیوستن بحرین به برنامه ترامپ می تواند ادامه حمایت آمریکا از حکومت این کشور را در برابر مردم خود تضمین کند.
روز یکشنبه، آیت الله عیسی قاسم، روحانی برجسته شیعیان بحرین، ضمن مخالف با این عادی سازی، خواستار مقاومت مردم منطقه در برابر این حرکت شد.
تقویت وضعیت موجود دیگر بازیگران مهم منطقه، از جمله ایران و حتی ترکیه، را تنها رها می کند. به گفته معین ربانی، روزنامه نگار، آمریکا و اسرائیل حرکتی منسجم را برای خارج کردن مسأله فلسطین، نه تنها از دستور کار جامعه بین المللی، که از اولویت ها منطقه و قرار دادن منازعه اعراب-ایرانیان به جای منازعه اعراب-اسراییل، آغاز کرده اند.
بحرین به دنبال جلب رضایت واشنگتن است؛ اما خصومت با ایران نیز نقش مهمی در ائتلاف های اخیر دارد. برخی تحلیل گران نیز این ائتلاف ها را نتیجه منافع ژئوپلتیک مشترک و تلاش برای یافتن متحدی قدرتمند، همچون اسراییل، در برابر ایران به عنوان دشمن شماره یک خود می دانند.
عربستان سعودی همچنان نقش مهمی در تعیین کشورهایی که باید راه امارات و بحرین را در پیش بگیرند، ایفا می کند.
در بیانیه مشترک آمریکا، بحرین و اسراییل آمده است: «برقراری گفتگو و رابطه مستقیم میان دو جامعه پویا و اقتصاد پیشرو به تغییر مثبت خاور میانه و افزایش ثبات، امنیت و رونق در منطقه کمک می کند.»
اکنون به نظر نمی رسد مذاکرات اسراییل و سازمان آزادی بخش فلسطین در چارچوب توافق اوسلو از سرگرفته شود. این توافق کمک زیادی به فلسطینی ها نکرد. به گفته بلک، تحلیل گر، اگر راه حل دوکشوری دیگر اولویتی منطقه ای و بین المللی نیست، راه دیگری ببرای پایان دادن به اشغال وجود ندارد.
به گفته ربانی اگر بازسازی همه جانبه جنبش ملی بر مبنای کنار گذاشتن کامل ساختارها و روابط حاصل از توافق اسلو انجام نشود، تغییری اتفاق نخواهد افتاد.