وقتی احمدینژاد برادر محمد بن سلمان شد/ رویای بازگشت به پاستور در ۱۴۰۰
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، نامش در لیست بلند کاندیداهای احتمالی ۱۴۰۰ است، گویی قرار است به همه تحلیل ها و پالس هایی که می گویند بازهم ردصلاحیت خواهد شد بی توجه باشد و رویای بازگشت به پاستور را برای خود زنده نگه دارد. صحبت از مرد رفته از پاستور، «محمود احمد نژاد» است.
او که در همه چندماه اخیر با رفتارهای جنجالی اش در تلاش برای زنده نگه داشتن خود در رسانه ها و افکار عمومی بوده است و حالا در جدیدترین سکانس از این تلاش ها رودروی یک رسانه فارسی زبان خارجی از کشور نشسته است.
احمدی نژاد همان احمدی نژاد است
حرف تازه ای برای گفتن ندارد. او همان آدم قبلی است. خودش این را تلویحا در میان صحبت هایش تایید میکند. تقریبا هر سوالی که خبرنگار از او می پرسد را انکار میکند. البته با تکرار این جمله که باید به فکر مسائل امروز باشیم خود را آدم به روزی نشان دهد. با این حال وقتی از او پرسیده میشود: «در دو دوره ریاست جمهوریتان کاری کردید یا حرفی زدید که از آن پشیمان باشید؟» میگوید: «چرا باید پشیمان باشم؟» و همه کارهایش را اصولی میداند! این آخرین پرده از صحبت های محمود احمدینژاد است که اخیرا با «رادیو فردا» به گفت و گو نشسته است.
احمدینژاد، آدمِ نترسِ جابه جایی مرزها؟
«رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی»؛ رسانهای که بودجه اش از سوی کنگره آمریکا تامین میشود و تا سال ۱۹۷۱کارکنان آن باید از سوی سازمان سیا گزینش میشدند. احتمالا احمدینژاد این بار نیز با نشستن در برابر دوربین این رسانه خواسته بر روی نترس بودن خود در جابجایی مرزها مانور دهد. او در همه سال های گذشته چه در زمانی که رئیس دولت بود و چه زمان پس از آن تلاش زیادی کرده تا مرزبندی های عرف سیاسی را جابجا کند. این موضوع در همه رفتارهایش پیدا بوده است؛ از نامه نگاری هایش به روسای جمهور آمریکا گرفته تا تمکین نکردن به نهی رهبری برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری. در دوران مناظره های انتخابات ۸۸ هم وقتی از سوی رقبا به دروغ گویی متهم میشد پاسخ میداد: دروغگو خائن است و خائن ترسوست. آیا این دولت ترسوست؟
دریغ از یک حرف جدید
او این مدل از منطق خود را در گفت و گویش با رادیو فردا هم به کار برده است. وقتی از او پرسیده میشود: «به زودی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار میشود. شما ترجیحتان این است که چه کسی برنده شود، آقای دونالد ترامپ یا جو بایدن؟» از خبرنگار میپرسد: «برای شما فرقی میکند؟» بعد از آنکه خبرنگار میگوید: «نظر من مهم نیست.» میپرسد: «چرا مهم نیست؟ شما هم یک انسانید!» به طور کلی بیشتر از آنکه محتوای جدیدی برای ارائه کردن داشته باشد به دنبال مطرح کردن خود است و به نظر میرسد باز هم انگیزه ای در سر دارد.
فعال شدن در ماه های منتهی به انتخابات
تا کنون هیچ یک از روسای دولت ها در برابر دوربین رسانه های فارسی زبان برون مرزی ننشسته اند؛ اقدامی که منحصر به برخی فعالان و تحلیل گران سیاسی شده است. گذشته از اینکه احمدینژاد درجه خود را تا حد فعالان و تحلیلگران سیاسی آورده، تجربه نشان میدهد که در ماه های منتهی به انتخابات به یاد رسانهها میافتد؛ اکنون هم شواهد موید نگاه رئیس دولت نهم و دهم به انتخابات ۱۴۰۰ است. محمود احمدینژاد بعد از خداحافظی از قدرت در سال ۹۲ تا مدتها خاموش بود. اما حدود یک سال مانده به انتخابات ۹۶ فعال شد که در این میان با نهی رهبری برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مواجه شد. با این حال فعالیت های او ادامه پیدا کرد و برای اولین بار بعد از کنارهگیری از قدرت، یک نشست خبری برگزار کرد. او در نهایت به رغم آنکه گفته بود از فرمان رهبری یعنی عدم حضور در انتخابات تبعیت میکند در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.
چو فردا شود فکر فردا کنیم!
نامزدی احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تنها چیزی که او در مصاحبه اش با رادیو فردا منکر آن نشده است. وقتی از رئیس دولت نهم و دهم پرسیده میشود قصد نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری دارد یا نه؟ تلاش میکند بحث را عوض کند و میگوید اطلاعاتتان را به روز کنید. وقتی برای بار دوم در این باره از او پرسیده میشود، میگوید: «هنوز نظری ندارم.» خبرنگار سپس از او میپرسد: «یعنی تصمیم نگرفته اید؟» احمدینژاد نه نمیگوید اما میگوید الان به این چیزها فکر نمیکند؛ انگار که مایل است بگوید چو فردا شود فکر فردا کنیم! چرا که پاسخ میدهد: «فعلاً به فکر مسائل امروز هستیم. شرایط امروز، جهان، منطقه، مسائل مهمیدر پیش است.»
جنجال در دنیای موسیقی
احمدینژاد پیش از این هم در مصاحبه با بهمن بابازده، خبرنگار حوزه موسیقی جنجال درست کرده بود. او با دسته بندی خواننده داخلی و لس آنجلسی مخالفت کرده و گفته بود که قبلا داریوش، ویگن و آغاسی گوش کرده است، در این گفت و گو شعری از آهنگ های حبیب را میخواند و میگوید به حبیب ظلم شد. حتی در جایی درباره صدای زن میگوید: ایراد فقهی داریم نه ایراد قانونی.
احمدینژاد پا را فراتر میگذارد و با زمزمه «تفنگت را زمین بگذار» محمدرضا شجریان، میگوید: این آهنگ آرمان من است. وقتی درباره محدودیتهایی که در آن دوران برای فعالیت محمدرضا شجریان اعمال شد، مورد پرسش قرار گرفت گفت: «آن زمان خود من هم به عنوان رئیسجمهور با بایکوت مواجه شدم. آن زمان معاون من (مشایی) به ملاقات استاد شجریان رفت.» وقتی هم که از او سوال شد ماجرای امتناع محمد اصفهانی از اجرای موسیقی در حضور او چه بوده؟ ابراز بیاطلاعی کرد. مهرماه سال ۸۸ شایعه شد محمد اصفهانی گفته در اختتامیه نمایشگاه رسانههای دیجیتال اگر احمدینژاد حاضر شود، اجرای برنامه را متوقف میکند. احمدینژاد هم در این مصاحبه گفت: «بارها شده من در مراسمهای مختلف نشستم و آقای اصفهانی به اجرای برنامه پرداخته. این ماجرا اگر صحت داشته باشد، کسی به من نگفته بود.»
با این حال ادعاهای احمدینژاد بلافاصله تکذیب شد. همایون شجریان که وضعیت سلامتی پدرش به گونه ای نیست که بتواند پاسخ دهد با تکذیب ادعاهای احمدینژاد به ایسنا گفت: در سال ۸۷ اواخر دوره اول دولت و پیش از انتخابات بعدی، ماجرایی که به نظر پدر برنامهریزی شده میتوانست باشد، عصبانیشان کرده بود. پس از عمل جراحی ریه که عدهای از هنرمندان و بازیگران به دیدار و عیادت پدر میروند، یکی از هنرمندان پیشکسوت، با معاون یادشده سرزده وارد میشود و پدر متعجب از حضور ایشان، بر خلاف میل و به شرط ادب، سکوت میکنند و چیزی نمیگویند. از جزییات خواسته ایشان بیاطلاع هستم، همینقدر میدانم که گویا پیشنهادهایی مطرح میشود که پدر با بیاعتنایی، با آنها مخالفت میکنند و ایشان جمع را ترک میکند.»
محمد اصفهانی هم با انتشار ویدئویی ادعای احمدینژاد را تکذیب کرد و گفت: «من هرگز در زمان ریاست جمهوری آقای احمدینژاد اجرایی در حضور ایشان نداشته ام. تنها یک اجرا داشته ام که مربوط به زمان شهرداری آقای احمدینژاد میشود؛ مراسم تقدیر از آقای حسین رضازاده و آقای هادی ساعی قهرمانان ایران در المپیک آتن. قرار بود از این دو قهرمان ملی ایران در فرهنگسرای ارسباران تقدیر شود. حتی من آن زمان نمیدانستم که شهردار تهران آقای احمدینژاد هستند. فکر میکردم شهردار قبلی به کار خودش ادامه میدهد. بعد هم که اتفاقات ریاست جمهوری و اتفاقات تلخ ۱۳۸۸ اتفاق افتاد. اینکه ایشان گفتند من در وزارت کشور در برابر ایشان اجرا داشته ام کاملا تکذیب میشود. تلفن های متعددی برای آن اجرا به من شد. من نپذیرفتم بروم و حتی چند روزی مجبور شدم تلفن همراهم را خاموش کنم.»
وقتی احمدینژاد برادر محمد بن سلمان شد!
احمدینژاد پیش تر نیز به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نامه نوشت که رونوشتی از آن نیز برای عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله یمن و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل ارسال شده است! او در این نامه برای میانجیگری از طریق تشکیل یک هیات بین المللی برای حل بحران یمن اعلام آمادگی کرده بود. احمدینژاد خطاب به بن سلمان، ولیعهد سعودی نوشته است: «از طرفی میدانم که جنابعالی از وضعیت فعلی ناخشنود و از اینکه روزانه جمعی از مردم بی گناه کشته و زخمی میشوند، زیرساخت ها آسیب میببینند و منابع ملت های منطقه به جای سازندگی و ارتقای رفاه، امنیت و پیشرفت، صرف تخریب میشود ناراحتید و از این رو از برقراری صلحی عادلانه استقبال میکنید.» احمدینژاد در این ولیعهد عربستان را «مرد صلح» خوانده و برای خود عبارت «برادرتان محمود احمدینژاد» را استفاده کرده است که در نوع خود جنجال برانگیز شده است.
احمدینژاد ناگهان میآید
احمدینژاد بعد از آنکه در انتخابات ۹۶ کاندیدا شد با رد صلاحیت شورای نگهبان رو به رو شد. با این حال برای محمود احمدینژاد جای حاشیه و متن فرق میکند. رفتار او نشان میدهد همچون گذشته حرف هایش با عملش کاملا متفاوت است. البته از یک منظر به نظر می رسد می خواهد بازی دیگری انجام دهد؛ بازی با بدنه رأی.
دامنه رای او را در دوره های گذشته انتخابات اقشار ضعیف تر یارانه بگیر و مخاطب مسکن مهر تشکیل میدادند. اما این بار سعی دارد بر روی جسارت و رفتار اپوزیسیونی خود مانور بیشتری نشان دهد تا شاید بتواند بخشی از بدنه رأی اصلاح طلبان و طیف خاکستری را تصرف کند. این در حالی است که احمدینژاد دیگر چهره مطلوب اصولگرایان نیست و فعالان این جریان سیاسی معتقدند اگر احمدینژاد دوباره در انتخابات حضور پیدا کند با رد صلاحیت رو به رو میشود.
چیزی در سخنان عباسعلی کدخدایی نیز آمده بود. عباسعلی کدخدایی ۲۰ مرداد ماه در یک نشست خبری به افرادی که در گذشته رد صلاحیت شده بودند توصیه کرد که دیگر در انتخابات ثبت نام نکنند. این حرفی بود که بیش از همه ذهن را به سوی محمود احمدینژاد میبرد. با این حال با شناخت و تجربه ای که از احمدینژاد وجود دارد او حتی اگر یقین داشته باشد در انتخابات رد صلاحیت میشود ناگهان برای آنکه همه را غافلگیر کند در لحظه آخر در وزارت کشور ثبت نام میکند تا بگوید بیدی نیست که با این بادها بلرزد. برخی حتی براین اعتقادند که احمدی نژاد فضاسازی ها را برای فشار بیرونی بر شورای نگهبان برای تایید صلاحیتش آغاز کرده است و تلاش دارد خود را چهره ای نشان دهد که قادر به ایجاد سونامی مشارکت است تا شاید از این طریق مردان شورای نگهبان را مجاب به تایید صلاحیتش کند.
احمدی نژاد اما در فاز بعدی جنجال سازی هایش به سراغ چه کسی و چه حوزه ای خواهد رفت؟