بسته خبری| خطر تکرار ترامپ/ دردسر جدید بایدن/ رژه ترس در اردوگاه فیلها/ آغاز رأیگیری در فلوریدا
کمتر از ۲هفته تا رأیگیری نهایی انتخابات ریاستجمهوری و کنگره ایالات متحده که در تاریخ ۳نوامبر-۱۳آبان- برگزار خواهد شد، باقی مانده است. اقتصادنیوز در روزهای آتی بستههای خبری ویژه انتخابات آمریکا را برای اطلاع مخاطبان از آخرین وضعیت نظرسنجیهای معتبر، مهمترین رویدادهای خبری و مطالب تحلیلی این حوزه بصورت روزانه در اختیار خوانندگان قرار خواهد داد.
به گزارش اقتصادنیوز؛ نگاهی به نظرسنجیهای اخیر در سطح ملی و مشاهده حاشیه امن پیشتازی جو بایدن، بسیاری از مخالفان دونالد ترامپ را امیدوار کردهاست. اما نگاهی دقیقتر به نظرسنجیهای ایالتهای چرخشی و مقایسه آنها با پیمایشهای زمان مشابه در سال ۲۰۱۶، حاکی از راه سخت دموکراتها برای مقابله با خطر بالقوه تکرار پیروزی بهتآور ترامپ در رقابت پیش رو است.
۱. آخرین نظرسنجیها
۱.۱ انتخابات ریاستجمهوری، در سطح ملی
نظرسنجیها حاکی از این است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در روزهای اخیر فاصله خود با رقیب دموکراتش، جو بایدن را به ۸/۹ واحد درصد کاهش داده است.
بر اساس دادهسنجیهای پایگاه خبری-تحلیلی RealClearPolitics در نظرسنجیهای اخیر (۴تا۱۷ کتبر) در سطح ملی بطور میانگین جو بایدن ۵۱/۳ درصد و دونالد ترامپ ۴۲/۴ درصد از آرای عمومی را از آن خود کرده است.
کمترین اختلاف میان دو نامزد انتخاباتی مربوط به نظرسنجی موسسه راسماسن (Rasmussen) است که فاصله نامزد دموکرات و جمهوریخواه را ۵ واحد درصد گزارش داده است. بیشترین آن نیز مربوط به نظرسنجی موسسه USC است که این فاصله ۱۲ واحد درصد برآورد شده است.
موسسه راسماسن در میانه سپتامبر (ماه قبل) این اختلاف را ۱ واحد درصد به نفع ترامپ گزارش کرده بود. در هفته سوم سپتامبر این اختلاف را ۱ واحد درصد به نفع بایدن، در هفته پایانی سپتامبر ۸ واحد درصد به نفع بایدن ارزیابی کرد. و هفته گذشته (هفته اول اکتبر) فاصله ۲ نامزد را تا ۱۲ واحد درصد به نفع بایدن برآورد کرد.
کاهش نسبی فاصله ترامپ و بایدن
نمودار زیر بازه زمانی یکساله یعنی از اکتبر ۲۰۱۹ تا اکتبر ۲۰۲۰ را شامل میشود و تغییرات میانگین نظرسنجیهای ملی برای جو بایدن با رنگ آبی و برای دونالد ترامپ با رنگ قرمز مشخص شده است. همانطور که مشخص است فاصله ۲ کاندیدا که معادل ۸/۹ واحد درصد گزارش شده در ۴ روز اخیر وارد روند کاهشی شده است.
در حالی که RCP اختلاف ۲ نامزد را ۸/۹ واحد درصد ارزیابی کرده است، دیگر پایگاههای دادهسنجی با اندکی اختلاف این عدد را بیشتر یا کمتر گزار کردهاند؛
وبسایت ۵۳۸ (FivethTrtyEight) در میانگین نظرسنجیهای اخیر آرای بایدن را ۵۲/۴ درصد و ترامپ را ۴۱/۹ درصد و اختلاف این ۲ را ۱۰/۵ واحد درصد برآورد کرده است. با این حال پیشبینی این وبسایت کمیتعدیلشدهتر به نظر میرسد و در آن بایدن ۵۳/۶ درصد و ترامپ ۴۵/۲ درصد از آراء را در اختیار دارد و اختلاف آنها ۸/۴ واحد درصد پیشبینی شده است.
مدل پیشبینی نشریه اکونومیست نیز در آخرین برآورد خود آرای بایدن را ۵۴/۴ درصد و ترامپ را ۴۵/۶ درصد پیشبینی کرده که حاکی از فاصله ۸/۸ واحد درصدی دو کاندیداست.
۲.۱. وضعیت بایدن و ترامپ در ایالتهای کلیدی
به گزارش اقتصادنیوز از ۵۰ ایالت آمریکا، در نزدیک به ۴۰ ایالت تکلیف نامزد پیروز تا حدود زیادی مشخص است. این ایالتها به دو دسته ایالتهای آبی (ایالتهای لیبرال و حامی حزب دموکرات) و ایالتهای قرمز (ایالتهای محافظهکار و حامیان حزب جمهوریخواه) تفکیک میشوند.
اما ایالتهای مردد (ایالتهای کلیدی یا میدانهای نبرد) تعیینکنندهترین نقش را در تعیین پیروز نهایی انتخابات ایفا میکنند. ایالتهای کلیدی که گاه با رنگ خاکستری و گاه با رنگ بنفش نشان داده میشوند در انتخابات ۲۰۲۰ شامل ۶ ایالت میشیگان، پنسیلوانیا، ویسکانسین، کارولینای شمالی، فلوریدا و آریزونا است.
۳.۱. نگرانی دموکراتها از نقطه کور نظرسنجیها
نکته پنهان نظرسنجیهای ایالات کلیدی که برای کمپین دموکراتها نگران کننده تلقی میشود، این است که ظاهراً جو بایدن در ایالتهای کلیدی بطور میانگین با ۴/۱ واحد درصد از دونالد ترامپ پیش است، اما این عدد نه تنها نسبت به روزهای اخیر حدود ۰.۵ واحد درصد کاهش یافته بلکه در زمان مشابه (۱۵ روز تا انتخابات) در سال ۲۰۱۶ هیلاری کلینتون در این ایالتها برتری ۴/۸ واحد درصدی نسبت به ترامپ داشت.
بنابراین هماکنون جو بایدن در ایالتهای کلیدی بطور میانگین با ۰/۷- واحد درصد اختلاف، شرایط بدتری نسبت به هیلاری کلینتون در زمان مشابه در سال ۲۰۱۶ دارد. کلینتون با وجود این برتری در نظرسنجیها، در تمامی ایالتهای یاد شده شکست خورد و آرای الکترال ارزشمند این ایالتها را به ترامپ واگذار کرد. باید دید این سناریوی شوم بار دیگر و اینبار برای جو بایدن تکرار میشود یا خیر؟
همچنین هیلاری کلینتون در زمان مشابه (۱۵ روز تا رأیگیری نهایی) در سال ۲۰۱۶ در سطح ملی با ۵ واحد درصد نسبت به ترامپ پیش بود. بر این اساس بایدن در سطح ملی با ۳/۹ واحد درصد نسبت به هیلاری کلینتون شرایط بهتری دارد. با این حال در روزهای گذشته این فاصله میان پیشتازی بایدن ۲۰۲۰ و کلینتون ۲۰۱۶ کاهش یافته است.
از نظر نرخ محبوبیت نیز شرایط وی به مراتیب بهتراز شرایط هیلاری کلینتون در زمان مشابه است.
نمودار زیر بازه زمانی یکساله یعنی از اکتبر ۲۰۱۹ تا اکتبر ۲۰۲۰ را شامل میشود و تغییرات میانگین نظرسنجیهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ایالتهای کلیدی برای جو بایدن با رنگ آبی و برای دونالد ترامپ با رنگ قرمز مشخص شده است. فاصله ۲ کاندیدا در ۱۹ اکتبر ۲۰۲۰ -۱۶روز تا انتخابات نهایی- معادل ۴/۱ واحد درصد گزارش شده است.
۴.۱. ایالتهای رقابتی
علاوه بر ایالتهای کلیدی رقابت ۲نامزد در منطقه۲ مین و منطقه۲ نبراسکا، نیز با وجود تکالکترال بودنشان، بسیار حساس و مناقشهبرانگیز است. همچنین در ایالتهایی چون جورجیا، مینهسوتا، اوهایو، نوادا، آیووا و تگزاس که برخی به عنوان ایالتهای قرمز شناخته میشوند، اکنون رقابت نسبتاً نزدیکی وجود دارد که ممکن است در ادامه دستخوش تغییراتی تأثیرگذار شوند.
جورجیا، آریزونا، اوهایو و آیووا بالاخره آبی میشوند؟
همین هشت سال پیش قرار دادن آیووا و اوهایو در همان رده انتخاباتی جورجیا و تگزاس عجیب بود. در انتخابات سال ۲۰۱۲ پرزیدنت اوباما در حالی که جورجیا را با ۸ و تگزاس را با ۱۶ واحد درصد از دست داد، آیووا را با ۶ امتیاز و اوهایو را با ۳ واحد درصد برنده شد.
اما در انتخابات ۲۰۱۶، قرمزی جورجیا و تگزاس کمرنگتر شد، در حالی که آیووا و اوهایو قرمزتر شدند. اینکه چرا این شیفتها در یک زمان اتفاق افتاد دلایل پیچیدهای دارد و به همین دلیل از آن عبور میکنیم. در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ این چهار ایالت به طور مشابه رای دادند. درحالیکه ترامپ در ۲۰۱۶ بردهای نسبتاً راحتی در هر چهار ایالت یادشده داشت، اما ۲ سال بعد جمهوری خواهان در چندین رقابت کلیدی در این ۴ ایالت به سختی توانستند پیروز شوند. در انتخابات میاندورهای کنگره در سال ۲۰۱۸ دموکراتها در مجموع با حدود ۹ امتیاز اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا را به دست آوردند.
در آخرین نظرسنجی ها. نظرسنجیهای ۲۰۲۰ وضعیت این چهار ایالت کاملاً رقابتی شده است. در نظرسنجی Morning Consult که این هفته منتشر شد، رئیس جمهور ترامپ تنها با ۲ واحد درصد در جورجیا و تگزاس، و ۳ واحد درصد در اوهایو پیشتاز است. نظرسنجی CBS NEWS/YouGov بایدن و ترامپ را در آیووا برابر نشان میدهد.
همچنین بر اساس برآورد RealClearPolitics در آیووا و آریزونا، بایدن با اختلاف اندک پیشتاز است. در ایالت مینهسوتا که اغلب حامی قدرتمند دموکراتهاست، شرایط برای بایدن در حال سختتر شدن است. چرا که بایدن در این ایالت تا هفته پیش با حدود ۱۰ واحد درصد پیشتاز بود و خیال دموکراتهای این ایالت کمی راحت بود، اما با این رشد سریع ترامپ بعید نیست مینه سوتا در انتخابات ۲۰۲۰ به سرنوشت ایالتهای کلیدی همجوارش یعنی ویسکانسین در سال ۲۰۱۶ دچار شود.
در ایالت سنتاً قرمز جورجیا نیز در حال حاضر میانگین نظرسنجیها حاکی از پیشتازی جو بایدن با اختلاف ۱/۲ واحد درصد نسبت به ترامپ است. میانگین نظرسنجیهای ایالت اوهایو اختلاف ۲ نامزد را ۰.۵ واحد درصد به نفع ترامپ برآورد کرده است.
حال باید دید ایالتهای سنتاً محافظهکاری چون جورجیا، آریزونا، آیووا و یا حتی تگزاس در این انتخابات بالاخره به رنگ آبی دانکیها تبدیل میشوند یا همچنان حامی فیلهای قرمز جمهوریخواه باقی خواهند ماند؟
۲. آخرین رویدادها
دو هفته مانده به روز انتخابات سراسری در آمریکا، رای گیری پیش از موعد در یکی از حساسترین ایالتهای سرنوشت ساز، یعنی فلوریدا، از روز دوشنبه ۱۹ اکتبر، آغاز شد.
فلوریدا که به ایالت آفتاب هم شهرت دارد، همیشه در سرنوشت انتخابات آمریکا مهم بوده است. بزرگی و پرجمعیتی این ایالت و نزدیک بودن آرای دو حزب در آن طی سه دهه اخیر، همیشه فلوریدا را به یکی از خط مقدمهای نبرد دموکراتها با جمهوری خواهان بدل کرده است.
دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ توانست با تنها ۱.۳ درصد اختلاف هیلاری کلینتون را در این ایالت شکست دهد. چهارسال قبل از آن، باراک اوباما توانسته بود میت رامنی جمهوریخواه را در این ایالت با کمتر از ۰.۸ درصد اختلاف شکست دهد. اما امسال تا به اینجای کار نظرسنجیها از پیشتازی ۳.۵ درصدی جو بایدن در فلوریدا خبر میدهند.
«نیکلاس برنز»، استاد دانشگاه هاروارد و از مشاوران ستاد انتخاباتی «جو بایدن» اظهارنظر تازهای درباره موضع نامزد دموکراتها در خصوص بازگشت به برجام در صورت پیروزی او در انتخابات مطرح کرده است.
برنز که از مذاکرهکنندگان توافق برجام بود، در این خصوص گفت: «اگر آنها (ایرانیها) این کار را انجام ندهند (به تعهداتشان برنگردند) و تصورشان این باشد که میخواهند همین مسیر را ادامه دهند و برنامه هستهایشان را تقویت کنند، این نقطه مناسبی برای شروع نیست.»
«آنتونی بلینکن»مشاور سیاستخارجی بایدن نیز پیشتر گفتهبود: «ایران باید به پایبندی کامل برجام برگردد. در غیر این صورت- و تا زمانی که [ایران] این کار را انجام دهد- واضح است که همه تحریمها پابرجا خواهند ماند. اگر ما به پایبندی [به برجام] برگردیم از این مسئله به همراه شریکان و متحدانمان که بار دیگر در موضع یکسانی با ما قرار میگیرند به عنوان سکویی استفاده خواهیم کرد تا به مذاکره بر سر توافقی طولانیمدتتر و قویتر بپردازیم.»
جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید که با "جیک تیپر" مجری شبکه تلویزیونی سی ان ان گفتگو می کرد اظهار داشت: فکر میکنم اینکه ترامپ گفته که مگر در صورت تقلب بازنده انتخابات نخواهد بود خیلی نگرانکننده است؛ البته که او ممکن است در انتخابات بدونتقلب بازنده شود.
بولتون در ادامه گفت: بگذارید صراحتا بگویم او(ترامپ) محترمانه از قدرت کنار نمی رود.وی در پاسخ به این سوال که سران حزب جمهوریخواه احتمالا چه تصمیمی خواهند گرفت گفت تصور نمیکند آنها از عدم کنارهگیری ترامپ حمایت کنند. بولتون در این مصاحبه بار دیگر تاکید کرد که در انتخابات سوم نوامبر نه به بایدن و نه به ترامپ رأی خواهد داد.
پایگاه خبری «انبیسی» گزارش داد که سناتورهای جمهوریخواه ضمن ابراز نگرانی از احتمال باخت ترامپ در انتخابات گفتهاند او ممکن است موجب شکست نامزدهای این حزب برای تصاحب کرسی سنا هم شود. این سناتورها بر همین اساس به نحو بیسابقهای تلاش میکنند از ترامپ فاصله بگیرند.
در روزهای گذشته «بن ساس»، «تد کروز» و «لیندسی گراهام» از احتمال شکست ترامپ در انتخابات ابراز نگرانی کردهاند. همه این سناتورها منتقدان اولیهای بودند که به متحد ترامپ تبدیل شدهاند و در مجلس سنا منطبق با سیاستهای او رأی میدهند.
ساس در یک فایل صوتی که برای نخستین بار روز پنجشنبه گزارش شد گفت: «من نگرانم که اگر ترامپ بازنده شود-اتفاقی که محتمل است- مجلس سنا را هم با خودش به زیر بکشد.حمام خون علیه جمهوریخواهان در سنا به راه افتد.»
آندری درکاچ، قانونگذار اوکراینی در پستی در فیسبوک مدعی شد که دومین لپ تاپ متعلق به هانتر بایدن، پسر جو بایدن که حاوی تماسهای کاری پسر بایدن است توسط نیروهای پلیس این کشور کشف شد که این مشکل دیگری برای کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا محسوب میشود. وی همچنین نوشته است که اینها آخرین شواهد یا آخرین لپ تاپ نیستند. این دومین لپ تاپ حاوی شواهدی از فساد هستند و به بایدن و پسرش مربوط میشوند.
اخیرا، روزنامه نیویورک پست ایمیلها و تصاویری را منتشر کرد و مدعی شد که اینها در لپ تاپی متعلق به هانتر بایدن بوده است. رودی جولیانی، وکیل شخصی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که منابع خارجی ایمیلهای هانتر بایدن را که نخستین بار هفته گذشته منتشر شد، ارائه نکردند و این لپ تاپ که حاوی پیامها و تصاویر شخصی هستند از یک تعمیرگاه در ایالت دلاور دزدیده شد و صاحب مغازه با وکیل جولیانی تماس گرفت.
هارد درایو این لپ تاپ از سوی شخص ثالثی از صاحب این تعمیرگاه در ژانویه به دست آمد و سپس برای جولیانی ارسال شد. به نظر میرسد که جولیانی برای چندین ماه این اطلاعات را نگه داشته و درست چند هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آنها را به نیویورک پست داده است.
بخشی از کارگران صنعتی آمریکا که به دنبال نتایج گریزناپذیر فرآیند جهانی شدن، آسیب شغلی دیده بودند، در سال ۲۰۱۶ به دموکراتها پشت کردند و جذب یک پوپولیست فریبکار شدند تا دونالد ترامپ سوار بر اسب تروای یقهآبیها، و در میان بُهت جامعه جهانی کاخ سفید را تسخیر کند. حالا اما بخشی از آنها از برخی اقدامات ترامپ ناخشنودند و ممکن است اینبار علیه رئیسجمهور شورش کنند.
۳. مطالب برگزیده
>>>>اقتصادی
Trumponomics؛ «اقتصادِ ترامپی» به روایت اکونومیست
Bidenomics؛ نقشه راه جوبایدن برای اقتصاد آمریکا
فوربس عملکرد اقتصادی رؤسای جمهور آمریکا را تحلیل کرد؛ کدام رئیسجمهور برای بازار سهام بهتر است؟
نوریِل روبینی، اقتصاددان؛ بایدن برای اقتصاد بهتر است یا ترامپ؟
>>>>سناریوها
هشدار نوبلیست اقتصاد درباره حکومت نامحدود؛ «جمهوریخواهان علیه جمهوریت»
زشتترین انتخابات آمریکا؛ سناریوهای مناقشهبرانگیز نوامبر۲۰۲۰ به روایت اکونومیست
احتمال بالای وقوع رویدادهای بیسابقه انتخاباتی؛ چند سناریوی محتمل و عجیب در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا
>>>ایران و انتخابات آمریکا
بررسی کلیشههای گمراهکننده در تحلیلهای انتخاباتی؛ ایران سناریوی پیروزی ترامپ را جدی بگیرد
متن کامل گزارش ١٠هزار کلمهای گلدنبرگ به بایدن؛ نامزد دموکراتها چه برنامهای برای ایران دارد؟
>>>اردوگاه دموکراتیک
دموکراتها در دامِ خودساخته؛ پاسِ گلِ قضات به ترامپ/ بایدن در «تله آرای پستی» میافتد؟
مقایسه نظرسنجیهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰؛ تکرار کابوس کلینتون برای بایدن؟
۳ نکته پنهان نظرسنجیها و ۳ نگرانی اصلی دانکیها؛ خبر بد برای دموکراتها؛ بایدن در موقعیت کلینتون؟
دموکراتها دوباره با «ایمیل» زمینگیر میشوند؟ جو بایدن در تله پسرش
پیشتازی زودهنگام «جو بایدن» در آرای غیرحضوری
>>>>احتمال تکرار ترامپ
هشدار نیویورکتایمز؛ ترامپ به این ۵ دلیل بایدن را شکست میدهد
۳عامل سرنوشتساز در انتخابات ۲۰۲۰؛ مثلث برمودای شکست ترامپ
تحلیل FiveThirtyEight؛ ۷ نشانه جدی از احتمال پیروزی ترامپ
میزان رضایت کارگران از ترامپ زیر ذرهبین نیویورکتایمز؛ شورش یقه آبیها علیه رئیسجمهور؟
کرونا چه تأثیری بر آرای پیرها گذاشت؟ تغییر سرنوشت انتخابات آمریکا با چرخش موضع سالخوردگان
>>>نگاه متفاوت
حامیان مخفی ترامپ؛ ترامپی های خجالتی و پروژه تحریف ترجیحات
اگر از شکست ترامپ اطمینان دارید، این مقاله را بخوانید؛ «جریمندرینگ» میتواند ترامپ را پیروز انتخابات کند
اشتباه راهبردی استراتژیستهای دموکرات؛ کارت طلایی ترامپ علیه بایدن
>>>پیشبینی
پیشبینی اکونومیست از نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
پیشبینی اکونومیست از نتیجه نبرد نیابتی ترامپ و بایدن
پیشبینیِ پیشگوی معروف انتخاباتها از برنده رقابت ترامپ و بایدن
>>>نظرسنجی
آخرین نظرسنجیهای انتخاباتی آمریکا در سطح ملی + وضعیت آرای الکترال