واکسن کرونا حریف ویروس جهش یافته می‌شود؟

کدخبر: ۳۸۸۸۴۱
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: زمانی که ویروس جهش‌های عمده پیدا ‌کند، واکسن حریف ویروس جهش یافته جدید نمی‌شود.
واکسن کرونا حریف ویروس جهش یافته می‌شود؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، جلیل کوهپایه زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار کرد: تاکنون ویروس کرونا جهش‌های ژنی متعددی داشته است، اما جهش ثبت شده برای آن در کشور انگلیس به دلیل چرخش‌های زیاد قدرت سرایت پذیری بالاتری نسبت به سایر جهش‌ها دارد و از همین رو برای ما حائز اهمیت است. در حال حاضر کرونا ویروس در آفریقای جنوبی، ژاپن و برزیل هم جهش پیدا کرده است.

او افزود: قدرت بیماری زایی و سرایت پذیری ویروس کرونای انگلیسی ۷۰ درصد بالاتر از انواع دیگر است و گفته شده این نوع ویروس افراد کم سن و سال را بیشتر درگیر می‌کند.

کوهپایه زاده گفت: هرچه قدرت انتقال و حرکت ویروس افزایش یابد، به همان نسبت احتمال جهش ژنی جدید هم بیشتر خواهد شد. با توجه به این شرایط باید هوشیار و مراقب باشیم تا مانند همین لحظه که به یاری خدا ویروس در کشور تا حد زیادی کنترل شده، آمار ابتلا و فوت را کم نگاه داریم تا از افزایش جهش‌ها جلوگیری شود.

او با بیان اینکه در حال حاضر در ایران شش مورد ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی گزارش شده است، ادامه داد: اگر ساده انگاری کنیم و مراقبت‌ها را ادامه ندهیم، با یک جهش جدید ویروس در چرخش‌های بیش از حد موجود در جامعه مواجه می‌شویم و باید منتظر یک سیکل جدید باشیم، با این تفاوت که کنترل و مراقبت این جهش سخت‌تر از جهش‌های قبلی خواهد بود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: واکسن‌ها بر اساس ژنتیک ویروس ساخته می‌شوند. وقتی ویروس جهش‌های عمده پیدا می‌کند، واکسن حریف ویروس جهش یافته جدید نمی‌شود.

کوهپایه زاده ادامه داد: در حال حاضر هم در زمینه دارو و هم واکسن نباید به دنبال یک نسخه شفابخش باشیم، اما ممکن است در ماه‌های آینده بشر به نتایج بهتری برسد. در حال حاضر بیش از ۱۳۰ شرکت در سراسر دنیا مشغول تولید واکسن هستند و با یک تقلای جهانی در عرصه واکسن کرونا مواجه هستیم.

او افزود: در حال حاضر اثربخشی قطعی هیچ کدام از واکسن‌های کرونای تولید شده در دنیا بطور قطعی اثبات نشده است. برخی از این واکسن‌ها فاز مطالعات حیوانی و فاز دو و سه انسانی را با موفقیت پشت سر گذاشته اند، اما این نمی‌تواند بیانگر مقاومت این واکسن‌ها در برابر جهش‌های جدید باشد. درباره مقاومت و مدت ایمنی که هر واکسن ایجاد می‌کند در آینده می‌توان اظهار نظر کرد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: در حال حاضر فقط با پیروی از سبک زندگی جدیدی که در یک سال گذشته در پیش گرفته‌ایم می‌توان از ابتلا به کرونا پیشگیری کرد و تنها  نسخه شفابخش "شفا" (ش: شستن دست‌ها، ف: فاصله گذاری اجتماعی و ا: استفاده از ماسک) در مقابله با این ویروس موثر است.

او گفت: خوشبختانه مردم تمام اصول بهداشتی را به خوبی رعایت می‌کنند و نتیجه این رعایت‌ها کاهش آمار مبتلایان به کرونا و تغییر رنگ شهرها بوده است. با توجه به شکننده بودن وضعیت به ویژه در کلانشهرها و شهرهای شمالی، باید از سفر و ایجاد اجتماعات اجتناب کرد.

کوهپایه زاده یادآوری کرد: تجمع، دورهمی و عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی به ویژه در زمستان به شدت می‌تواند خطرزا باشد، زیرا با سرد شدن هوا، حرکت هوا در فضاهای بسته محدود می‌شود و امکان سرایت کرونا بالا می‌رود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید