واکنش احتمالی دولت بایدن به تهدید اسرائیل علیه ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب ، اسرائیل پس از یک مکث یک ساله به دلیل همه گیری کرونا، تهدیدهای خود علیه ایران را از سر گرفته است. ژنرال آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، کسی است که سکوت خبری را شکسته و موضوع برنامه هسته ای ایران را به راس گفتمان اسرائیل بازگردانده است. یا حداقل این چیزی است که او سعی دارد انجام دهد.
در ادامه این مطلب آمده است: کوخاوی امیدوار است که توجه عمومی را به خود جلب کند آن هم در شرایطی که اولویت ها و نگرانی های اصلی همه در حال حاضر فقط یک چیز است: اینکه چگونه می توان ویروس کرونا را شکست داد و کشور را به حالت عادی برگرداند.
روز سه شنبه، رئیس ستاد ارتش در کنفرانس سالانه موسسه مطالعات امنیت ملی مستقر در تل آویو گفت که ارتش در حال به روزرسانی و ارتقاء برنامه های عملیاتی خود است تا در صورت تصمیم اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته ای ایران، آمادگی لازم را داشته باشد. ژنرال توضیح داد: "ما با دقت روی آنها کار می کنیم و آنها را در سال آینده توسعه خواهیم داد."
کوخاوی همچنین افزود: بازگشت جامعه بین المللی به توافق هسته ای سال 2015 با ایران، حتی اگر این توافق اصلاح شود، تصمیمی اشتباه است. اگرچه او در مورد "جامعه بین المللی" صحبت می کرد اما منظور او به وضوح ایالات متحده و رئیس جمهور جدید، جو بایدن بود.
در سال 2018، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و تحریم های سختی را اعمال کرد تا اقتصاد ایران که پیش از این نیز وضعیت شکننده ای داشت را دچار مشکل زیاد کند. تا آن زمان تمام اعضای برجام، از جمله ایران، به این توافق پایبند بودند.
به استثنای ایالات متحده، پنج عضو دیگر همچنان به توافق متعهد باقی ماندند، اما در سال 2019، ایران با نقض تدریجی برخی از بندهای تعهدات خود، بدون خروج از توافق، مقابله به مثل کرد. افزایش مقدار اورانیوم غنی شده، افزایش سطح غنی سازی که مطابق برجام باید 3.67 درصد باشد به 5 درصد و سپس تصمیم برای افزایش بیشتر آن به 20 درصد و فعال سازی مجدد سانتریفیوژهای پیشرفته، از جمله این اقدامات بود.
همه این تحولات، ایران را به نقطه گریز هسته ای نزدیک می کند، جایی که بیم آن می رود که تهران بتواند خیز بردارد و اولین سلاح های هسته ای خود را ظرف چند ماه تولید کند.
اتحاد کوخاوی و نتانیاهو
مشخص نیست که آیا کوخاوی سخنرانی خود را با نخست وزیر اسرائیل هماهنگ کرده است یا خیر، اما واضح است که محتوای آن با تفکر و خواسته های نتانیاهو مطابقت دارد.
رئیس ستاد ارتش با تکرار نگرانی های نخست وزیر درباره برنامه هسته ای ایران در عمل کاملاً با نتانیاهو متحد شده است. چنین سناریویی هرگز از زبان کارشناسان امنیتی و نظامی اسرائیل شنیده نشده است.
بین سالهای 2010 تا 2013 ، نتانیاهو و ایهود باراک، وزیر دفاع وقت، با نیروهای رده بالای دستگاه نظامی و امنیتی اسرائیل، درگیر شدند چرا که این افراد رده بالا، نسبت به حمله یکجانبه اسرائیل به ایران و در نتیجه تنش احتمالی اسرائیل با دولت باراک اوباما، هشدار می دادند.
صرف نظر از این، نتانیاهو با اصرار بر اینکه " عدم توافق با ایران بهتر از توافق بد است " به مخالفت با توافق هسته ای سال 2015 پرداخت. در آن سال، نخست وزیر اسرائیل در اقدامی بی سابقه، با کنگره تحت کنترل جمهوری خواهان، علیه اوباما و مشاوران ارشد وی توطئه کرد. نتانیاهو در یک نشست مشترک کنگره سخنرانی کرد و از ایالات متحده خواست که این توافق نامه را امضا نکند.
اوباما و بایدن از این اقدام نتانیاهو عصبانی بودند. آنها ضمن رد مداخله نتانیاهو در سیاست داخلی ایالات متحده، توافق را امضا کردند. اکثر مقامات اطلاعاتی و دفاعی اسرائیل اذعان کرده اند که این توافق دارای اشکالاتی است اما تصور می کردند که اسرائیل مجبور است واقعیت را بپذیرد و روابط پرتنش خود با آمریکا را بهبود بخشد.
کوخاوی با کوبیدن دوباره بر طبل جنگ، به یک میدان مین رفته است
وی پا به عرصه سیاست خارجی نهاده است که این از اختیارات نتانیاهو و دولت است. توصیه به رئیس جمهور آمریکا درباره اینکه چه اقدامی باید انجام دهد، وظیفه و مأموریت یک فرد نظامی نیست.
همچنین به نظر می رسد که رئیس ستاد ارتش اسرائیل در نیمه راه دوره چهار ساله خود احساس ناامیدی می کند زیرا نقش اصلی که ژنرال ها همیشه در اسرائیل ایفا کرده اند به دلیل همه گیری کنار گذاشته شده است. البته ممکن است این تهدیدها فقط یک تاکتیک برای افزایش بودجه دفاعی باشد که ارتش در گذشته از آن استفاده کرده است. با این حال، اظهارات تحریک آمیز کوخاوی می تواند منجر به دو پیامد عمده شود.
یکی از این پیامدها مربوط به ایران است. جنگ افروزی ممکن است در زمانی که ایران و اسرائیل درگیر مبارزات سیاسی قبل از انتخابات خود هستند، تنش بین دو دولت را افزایش دهد. اسرائیل در مارس 2021 ، برای چهارمین بار در دو سال گذشته و ایران در ژوئن 2021 انتخابات برگزار خواهند کرد.
رئیس دفتر رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه گفت که "تهدیدهای اسرائیل چیزی جز جنگ روانی نیست". محمود واعظی در تلویزیون ایران صحبت کرد و گفت: "اسرائیل باید بداند که دولت ترامپ به تاریخ پیوسته است. اکنون دیگر تصمیمات دولت آمریکا در کنترل اسرائیل نیست، زیرا ترامپ رفته است. "
نتانیاهو می داند که قواعد بازی در واشنگتن تغییر کرده است.دولت بایدن، که به دلیل در اکثریت بودن دموکرات ها در کنگره، هم قوه مجریه و هم قوه مقننه را در کنترل خود دارد، کاملاً متعهد به ادامه اتحاد استراتژیک و همکاری با اسرائیل است، اما همچنین وی قصد دارد سیاست های واشنگتن در قبال فلسطین را تعدیل کند و از تنش ها با ایران بکاهد.
اگر اظهارات کوخاوی خودسرانه نباشد و حرف های او منعکس کننده اهداف واقعی و پنهان نتانیاهو باشد، پیامد دوم این حرف ها این خواهد بود که دولت بایدن آن را به عنوان تلاشی دیگر برای خرابکاری در روابط ایران و آمریکا تفسیر می کند و اسرائیل را سر جای خود خواهد نشاند.