تنظیم قرارداد در بنیاد وکلا
اهمیت تنظیم تخصصی قرارداد
در بیان اهمیت تنظیم قرارداد در روابط کاری و تجاری اشخاص، همین بس که امروزه میلیونها پرونده قضایی در کشور در نتیجه فقدان یا تنظیم غیر تخصصی قرارداد مطرح است که تاوان آن هم چیزی جز ماهها و سالها اتلاف وقت در دادگستری و پرداخت هزینههای کلان نمیباشد. این هزینهها علاوه بر خسارت معنوی و روانی است که به فرد وارد میشود و قابل ارزیابی به پول نیست.
لازم به توضیح است؛ منظور از «تنظیم قرارداد»، قراردادی نیست که مردم عادی با اطلاعات غیر حقوقی خود مینویسند و یا نمونه قرارداد از اینترنت کپی میکنند، بلکه منظور یک متن تخصصی است که وکیل یا حقوقدانی که اطلاعات خود را به روز میکند و از رویه قضائی نیز آگاه میباشد با لحاظ قوانین آمره و تکمیلی و قصد و هدف طرفین قرارداد، رویه دادگاهها و رابطه کاری خاص آنها تنظیم مینماید و در آن نکات حقوقی تنظیم قراردادها رعایت شده است.
مزیت چنین قراردادی، تضمین امنیت حقوقی برای طرفین قرارداد است که به طور خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
چگونه یک قرارداد تنظیم کنیم؟
بنابراین همان طوری که ذکر شد؛ در تنظیم قرارداد ، نکات حقوقی بسیاری لازم است رعایت شود که در صورت عدم رعایت آنها ممکن است هیچ گاه به نتیجه دلخواه و هدف قرارداد نرسید یا اینکه حتی با پیگیری آن در دادگاه نیز به حق و حقوق قانونی خود نتوانید دست یابید پس بهتراست که به یک وکیل تنظیم قراردادها یا وکیل دادگستری متخصص در امور قراردادها مراجعه کنید و از ایشان راهنمایی بگیرید.
تنظیم انواع قراردادها هر کدام پیچیدگیهای خاص خود را دارد و قوانین و نکات حقوقی خاص در مورد هرکدام وجود دارد که لازم است هنگام تنظیم قرارداد در نظر گرفته شود. در این جا به ذکر برخی نکات فنی و حقوقی مهم در تنظیم قراردادها که البته در تخصص وکیل قراردادها است به اجمال اشارهای میگردد:
۱. انتخاب عنوان و ساختار مناسب برای قرارداد
در ابتدا باید قالب و عنوان مناسبی برای قرارداد تعیین شود تا از قواعد آن تبعیت شود. قوانین آمره که مانع توافق افراد میشود مدنظر قرار داده شود و قواعد تکمیلی نیز به صورتی که حقوق طرفین را بهتر تامین میکند در قرارداد پیشبینی شود. چرا که هر عنوان خاص برای قرارداد، ارکان و قوانین خاص خود را دارد. پس با توجه به هدفی که طرفین از تنظیم قرارداد دارند و با توجه به شرایط موجود، عنوان و قالب مناسب را برای قرارداد انتخاب کنید.
۲. درباره طرفین قرارداد
طرفین قرارداد کسانی هستند که هدف مشترک در موضوع قرارداد دارند و تعهدات آنرا میپذیرند. طرفین قرارداد لازم است از اهلیت و سمت قانونی برای امضاء قرارداد برخوردار باشند که یا اصیل هستند یا به نمایندگی از سوی طرفین اصیل، مبادرت به انعقاد قرارداد مینمایند مانند وکیل، ولی، قیم، مدیر شرکت و … که اهلیت قانونی طرفین قرارداد باید احراز شود و دلیل مثبت سمت امضاء کننده قرارداد نیز باید محرز باشد تا با بطلان قرارداد و آثار آن در آینده مواجه نگردید.
مشخصات کامل طرفین قرارداد به همراه آدرس و شماره تماس آنها لازم است حتما در قرارداد قید شود تا در صورت نیاز به طرح دعوا در آینده بتوان از آن برای ابلاغ قضایی استفاده نمود.
۳. موضوع و شرح توافق در قرارداد
موضوع قرارداد بایستی دقیقا مشخص شود و تمام اوصاف آن نیز ذکر شود. ابهام در موضوع قرارداد حقوق شما را در آینده تحت تاثیر قرار میدهد. در صورتیکه طرفین در موضوع قرارداد تلقی متفاوت نمایند، منجر به بطلان قرارداد میگردد. بطلان قرارداد بخصوص در مواردی که نرخها دچار نوسان هستند حقوق زیادی را از طرفین تضییع میکند.
۴. مبلغ قرارداد
مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن به طور واضح و روشن و بدون ابهام ذکر شود تا در صورت تخلف از تعهد، در زمان مناسب بتوان اقدام کرد. ابهام در مبلغ قرارداد و یا زمان پرداخت آن نیز منجر به بطلان قرارداد میگردد.
۵. مدت قرارداد
مدت قرارداد نیز از موارد بسیار مهمی است که حدود حقوق و تعهدات طرفین قرارداد را مشخص میکند و مبلغ قرارداد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین در مواردی ابهام در مدت قرارداد منجر به بطلان قرارداد و ورود خسارات مالی فراوانی برای طرفین میشود.
۶. شروط ضمن عقد در قرارداد
هر قراردادی دارای یکسری شروط و توافقاتی است که یا مربوط به تعهدات طرف اول است یا مربوط به تعهدات طرف دوم و یا مربوط به موضوع قرارداد است. شروط ضمن عقد بخش مهمی از قرارداد است که اجرای درست و بهتر قرارداد را تسهیل میکند و تضمینی است به منظور حفظ حقوق شما و احیانا احیای حقوقتان که در صورتی که بدون اطلاع از قوانین تنظیم شود، می تواند بار مالی زیادی برای شما داشته باشد و برعکس در صورتیکه با اشراف به قوانین تنظیم شود، نه تنها احتمال اینکه از طرح دعوا پیشگیری کند، زیاد است، بلکه در صورت طرح دعوا نیز حقوق طرفین قرارداد را بهتر تضمین میکند و به قصد مشترک طرفین قرارداد بسیار نزدیکتر میباشد.
جهت تنظیم قرارداد تخصصی با واحد تخصصی تنظیم قرارداد بنیاد وکلا همراه باشید.
به عنوان مثال؛ تعیین بهترین ضمانت اجراء به منظور تخلف طرف مقابل از تعهدات قراردادی نکته بسیار مهمی است که با توجه به نوع قرارداد، شرایط قرارداد، طرفین آن و … دارای نسخه واحدی برای همه قراردادها نمیباشد در حالیکه عموم مردم از نسخه واحدی برای همه آنها استفاده میکنند و زمانیکه به مشکل برخوردند و در مقام طرح دعوا و یا دفاع از آن قرار گرفتند و یا نزد وکیل حاضر شدند، تازه متوجه میشوند که نگارش قرارداد چه اهمیتی داشته است و تنظیم درست آن چقدر میتوانست در برد آنها و حفظ حقوقشان تاثیر داشته باشد.
همین طور شرایطی را که با وقوع آنها ، طرفین اختیار فسخ قرارداد را پیدا میکنند و استفاده صحیح از واژههای حقوقی که با بی اطلاعی از آن می تواند نتیجه عکس از هدف آنها را در پی داشته باشد. اگر چکی بابت ضمانت به طرف مقابل داده میشود، خط زدن «حواله کرد» در چک به تنهایی کفایت نمیکند و لازم است در قرارداد خود نیز به غیر قابل انتقال بودن آن اشاره کنید و نظیر این موارد …
کلمات مندرج در قرارداد بهتر است در معنای حقوقی و تخصصی خود به کار روند و به شکل غیر مبهم و روشن باشند. به طور مثال استفاده از واژههایی نظیر: به هم خوردن معامله، باطل کردن معامله و … معانی مبهمی هستند و در قانون چنین اصطلاحاتی وجود ندارد. بهتر است از اصطلاحات دقیق حقوقی که در متن قانون هم آمده استفاده شود تا راه تفاسیر مختلف بسته شود و نتیجه دلخواه از قرارداد نصیبتان شود. اینجاست که تنظیم قرارداد توسط یک فرد متخصص کاملا ضروری به نظر میرسد.
۷. تنظیم قرارداد خود را باید به چه کسی بسپارید؟
وکلای دادگستری بخصوص وکلای دارای تحصیلات تکمیلی در رشته حقوق خصوصی که با مطالعه مستمر، اطلاعات حقوقی خود را نه تنها حفظ میکنند و آنها را به دست فراموشی نمیسپارند، بلکه به روز نیز میکنند، بهترین کسانی هستند که شما را در انعقاد قرارداد هایتان یاری میکنند. چرا که آنها نه تنها توانایی تنظیم قرارداد را به لحاظ تخصصی دارند، بلکه به دلیل اطلاع آنها از جریاناتی که در دادگاه میگذرد و اطلاع از رویه قضایی، تمام موارد ضروری در مواقع طرح دعوا به منظور برد در پرونده احتمالی آینده را نیز پیشبینی میکنند.
حتی زمانیکه شما متمایل به انعقاد قرارداد در مشاور املاک و یا سایر مراکز و دفاتر میباشید، بهتر است قبل از انعقاد قرارداد در خصوص پیش نویس آن مشاوره بگیرید و بعد نسبت به امضاء آن اقدام کنید تا تبعات احتمالی سوء آن متوجه شما نشود، چرا که عموماً قراردادهای آنها به صورت متحدالشکل و پیش فرض است که برای همه افراد یکسان است و شرایط خاص شما مدنظر قرار داده نشده است. با مراجعه به وکیل تنظیم قرارداد جهت مشاوره می توانید نظرات ارائه شده را در قرارداد خود اعمال کنید.
وکیل در تنظیم قرارداد، موضوع کاری شما با طرف مقابلتان را در قالب یک قرارداد حقوقی اصولی طراحی و تنظیم میکند که در واقع، آن قرارداد یک قانون بین دو طرف است. وکیل امور قراردادها با پیشبینی موارد اختلافانگیز و تقویت دفاعیات شما در قبال ادعاهای احتمالی آینده طرف قراردادتان به شما یاری میرساند و راهحل حقوقی مناسب را قبل از ایجاد اختلاف پیش روی شما میگذارد.
۸. خدمات مبتنی بر قرارداد
تنظیم انواع قرارداد، متممها و الحاقیههای آن، مشاوره حقوقی در خصوص قراردادها و پیشنویسها، تفسیر حقوقی قرارداد، تنظیم دادخواست، لایحه، دفاعیه، اظهارنامه مبتنی بر انواع قراردادها، اختلافات ناشی از قراردادها اعم از اعلام بطلان، فسخ، انفساخ، خسارات، الزام به انجام تعهدات ناشی از قراردادها، همچنین قبول وکالت در طرح یا دفاع از دعاوی مربوط به قراردادها و اختلافات ناشی از آن، قبول داوری در قراردادها جزء خدمات تخصصی اینجانب است.
طرفین قرارداد ممکن است در قراردادهای خود، شیوه حل و فصل اختلافات قراردادی خود را به جای رجوع به دادگاه، رجوع به داوری توافق کرده باشند. در این صورت داور مرضی الطرفین و یا داور اختصاصی شما میتواند یک وکیل متخصص در قراردادها باشد که با اشراف به قانون به خوبی بتواند حقوق شما را حفظ کند. ارجاع به داوری در قراردادها بسیار نتیجه بخشتر، کمهزینهتر و کماسترستر خواهد بود. اگر داور قرارداد شما، یک فرد عادی غیر حقوقی انتخاب شده است، برای نگارش حقوقی متن رای داوری از وکیل امور قراردادها تنظیم پیش نویس رای داوری را بخواهید.
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.