واکنش جهانی «پول ملی» در برابر «دلار قوی»
به گزارش اقتصادنیوز ، در داخل کشور، این سوءتفاهم وجود دارد که تضعیف پول ملی در مقابل دلار تنها برای ریال بوده و مطابق این استدلال، سیاستگذار ارزی باید با مداخله اثر این تغییرات را کمرنگ کند. غافل از اینکه رویداد مذکور جهانشمول بوده و اتفاقا در زمان دولت یازدهم، تضعیف ریال در مقابل سایر ارزها کمشتابتر شده است. رصد این تغییرات نشان میدهد نهتنها کاهش نسبت برابری پول ملی در برابر دلار، یک اقدام نامطلوب در اقتصاد نیست، بلکه خاصیت تنظیمگری و ثباتساز دارد. در غیر این صورت، رقبای سیاسی و اقتصادی ایالاتمتحده تن به تغییر برابری ارزش پول ملی خود نمیدادند.
بررسی روند نرخهای برابری ارزهای عمده جهانی، نشان میدهد بر خلاف تصور برخی، تضعیف ریال مقابل دلار کمتر از بسیاری از پولهای مطرح بوده است. از خرداد 1392 خورشیدی، دلار مقابل ین و یورو به ترتیب 23 و 26 درصد نیرومندتر شده است. این در حالی است که در این مدت، دلار مقابل ریال ایران حدود 8 درصد گران شده است. همانطور که جداول زیر نشان میدهد، ارزها، چه آسیایی، چه اروپایی و چه آمریکایی از رشد دلار متاثر شدهاند. در روزهایی که شاخص دلار نزدیک اوج 14 ساله نوسان میکند، چنین روندی عجیب نیست. شاخص دلار، این ارز جهانی را با سبدی از ارزهای جهانی با وزنهای متفاوت مقایسه میکند و از آنجا که میانگین هندسی وزنی است، تصویر مناسبی از قدرت دلار را نمایش میدهد. شاخص دلار که در آخرین روز سال 2015 میلادی روی عدد 63/ 98 قرار گرفته بود، در پایان شانزدهمین سال از هزاره سوم میلادی روی عدد 21/ 102 واحد ایستاد. در مقطعی از روزهای پایانی سال گذشته میلادی، این شاخص حتی از مرز 103 واحد هم عبور کرد.
اینها به آن معناست که ریال ایران، تنها پول تحت فشار دلار نبوده است. گرچه عوامل بسیاری در تعیین نرخهای برابری ارزهای جهانی اثرگذارند، اوجگیری ترامپی و سیاست پولی ایالات متحده، مهمترین دلیل فشار بر پول اقتصادهای توسعه یافته یا در حال توسعه بوده است. در ایران روند حرکت دلار با ریال در سه سال و نیم گذشته کاملا متفاوت بود، پس از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال 92، قیمت دلار در یک روز 160 تومان از ارزش خود را از دست داد. شاخص ارزی که یک روز پیش از اعلام پیروزی حسن روحانی، روی قیمت 3 هزار و 630 تومان قرار گرفته بود، در بیست و پنجمین روز خردادماه تا قیمت 3 هزار و 470 تومان پایین رفت. میانگین قیمت دلار در خرداد 92 نیز به 3 هزار و 579 رسید؛ با توجه به اینکه متوسط قیمت دلار در آذر 95 روی عدد 3 هزار و 864 تومان قرار گرفت، میانگین این ارز در این بازه زمانی رشد 8 درصدی را نشان میدهد. اگر حتی قیمت دلار را بهصورت نقطهبهنقطه مقایسه کنیم، بهای این ارز در یازدهمین روز دی ماه سال 95، نسبت به روز قبل انتخابات و بعد از انتخابات به ترتیب رشد 5/ 8 و 13 درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که تغییر شاخص قیمت مصرفکننده در ایران (نرخ تورم) از خرداد 92 تا آغاز سال جاری 49 درصد افزایش یافته در مقابل تغییرات شاخص قیمت در آمریکا 4 درصد گزارش شده است.