تحلیل «رئیس» از روند نرخ ارز در بازار
به گزارش اقتصادنیوز ، ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه «نگاه یک» روند نرخ ارز را طبیعی تحلیل کرد و نوسانات اخیر را بیشتر به اثرات فصلی منسوب کرد. مثال او در این باره روند نرخ ارز در ایام مشابه سال گذشته بود، طوری که قیمت دلار سال گذشته در چنین روزهایی به بیش از ۴هزار و ۱۰۰ تومان هم رسید اما آخر سال شمسی با ۳ هزار و ۷۳۰ تومان پرونده بسته شد.
سیف ادامه داد: «بنابراین روند طبیعی در حال طی شدن است و بانک مرکزی هم از اشراف کامل بر این روند برخوردار است، یعنی به نظر میرسد که به تدریج قیمتها دوباره در مدار نزول قرار خواهد گرفت و شرایط کاملا طبیعی است.» او یکی از عوامل احاطه بانک مرکزی بر بازار ارز را گسترش روابط کارگزاری بانکی و دسترسی به منابع ارزی در سایه برجام دانست.
سیف توضیح داد: «در حال حاضر وضعیت منابع ارزی کشور هم مطلوب ارزیابی میشود و جای نگرانی در این خصوص نیست. اگرچه نوسان در مقابل دلار برای واحد پول همه کشورها از چین گرفته تا سوئیس و حتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا موضوعی طبیعی و همیشگی است.»رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد که نرخ فعلی ارز در بازار به هیچ وجه مصنوعی نیست. او شایعاتی که دولت را متهم به افزایش قیمت ارز برای جبران کسری بودجه کرده را کاملا مردود میداند. سیف در این باره گفت: « من در تاریخ جمهوری اسلامی ایران به یاد ندارم چنین اقدامی صورت گرفته باشد. در دولت یازدهم و دوازدهم هم چنین موضوعی به هیچ عنوان امکانپذیر نیست.»
او عادی شدن روابط بانکی ایران و بانکهای جهان را مهمترین ملاحظه برای یکسانسازی نرخ ارز عنوان کرد. سیف افزود: «در حقیقت زمانی میتوان دست به یکسانسازی نرخ ارز زد که اطمینان داشته باشیم امکان تداوم و استمرار این شرایط وجود دارد و بیمی از هرگونه تزلزل احساس نشود. با این اوصاف با توجه به اینکه از ثبات کافی در بازار ارز برخوردار هستیم در اولین فرصتی که روابط بانکی ایران به نقطه مطلوب برسد میتوان برای یکسان شدن قیمت ارز وارد عمل شد.»
رئیس کل بانک مرکزی درباره قیمت سکه نیز تحلیل خود را ارائه کرد. او قیمت سکه را تابعی از قیمت دلار و ارزش هر اونس طلا در بازارهای جهانی دانست. اما با توجه به اینکه در بازارهای داخلی قیمت طلا با روند افزایشی مواجه نبوده، سیف قیمت سکه را به وجود یک حباب منسوب کرد که عمدتا از افزایش تقاضا در بازار ناشی میشود. او ادامه داد: «در شرایط فعلی برای کم شدن از بار تقاضا، بانک مرکزی حراجهایی را بهصورت روزانه انجام میدهد و میتوان گفت حباب قیمت هم تقریبا از بین رفته است.»