نقش برخی صرافی ها در افزایش قیمت دلار

رانت «خفته» دلار را گران کرد

کدخبر: ۲۰۰۲۴۴
در آخرین روز هفته گذشته، دلار دومین افزایش متوالی را ثبت کرد تا در نزدیکی سطح ۴ هزار و ۶۵۰ تومان به کار خود پایان دهد. روز پنج‌شنبه، شاخص بازار ارز ۲۰ تومان افزایش را به ثبت رساند و به قیمت ۴هزار و ۶۴۰ تومان رسید. به گفته فعالان، عوامل مختلفی مانند رشد نرخ حواله درهم، تحرکات معامله‌گران غیررسمی و بالا رفتن ارزش دلار در منطقه سلیمانیه عراق در افزایش قیمت دلار نقش داشتند؛ با این حال، عده‌ای از بازیگران باتجربه بازار اعتقاد داشتند، محرک پنهان رشد قیمت رانت خفته در قیمت ها بود. رانتی که از افزایش قیمت دلار نصیب برخی از دریافت‌کنندگان ارز صرافی‌های منتخب می‌شد.
رانت «خفته» دلار را گران کرد

به گزارش اقتصادنیوز ، به گفته آنها روز پنج‌شنبه قیمت دلار تا آستانه ۴ هزار و ۶۹۰ تومان بالا رفت، ولی نرخ صرافی‌های منتخب عرضه‌کننده ارز زیر کانال ۴هزار و ۶۰۰ تومان باقی ماند و در دامنه‌ای بین ۴ هزار و ۵۵۴ تا ۴ هزار و ۵۵۹ تومان قرار داشت.

با توجه به اینکه نرخ کف نقدی دلار در روز پنج‌شنبه ۴ هزار و ۶۳۰ تومان بود، قیمت بازار آزاد حداقل ۷۰ تومان با قیمت صرافی‌های منتخب فاصله داشت. در این شرایط، صرافی‌هایی که از بازیگران بازارساز دلار تهیه می‌کردند، می‌توانستند با قیمت‌های بسیار بالاتر آن را به فروش برسانند. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، چنین اختلافی موجب می‌شد که تقاضای کاذب زیادی به امید کسب این سود وارد بازار شود و اثرگذاری عرضه ارز کمتر شود. در واقع، تا وقتی که عرضه و تقاضا حالت دورانی نداشته باشد، هر گونه عرضه‌ای به تنهایی قادر به تغییر روند قیمت‌ها نیست.

به گفته یکی از فعالان، صرافی‌های دریافت‌کننده ارز مجاز هستند ارز دریافتی از بازیگران بازارساز را ۵ تومان بالاتر از قیمت خریداری‌شده به فروش برسانند. با این حال، شنیده‌ها و گفته‌های برخی از بازیگران ارزی نشان می‌دهد که این متقاضیان از تاکتیک‌های خاصی برای دور زدن این قانون استفاده می‌کنند و در نتیجه می‌توانند ارز خریداری‌شده را با قیمت‌های بالاتر در بازار آزاد به فروش برسانند. از سوی دیگر، به گفته برخی فعالان، بازارساز در زمینه قیمت‌گذاری دلار محدودیت‌هایی داشت.

به‌عنوان مثال، اگر بازارساز با نرخ‌های بالای ۴ هزار و ۶۰۰ تومان اقدام به عرضه ارز می‌کرد، معامله‌گران غیررسمی با جوسازی پیرامون این قیمت‌گذاری، دلار را بالاتر می‌بردند و ممکن بود این ارز از مرز ۴ هزار و ۷۰۰ تومان عبور کند. در چنین شرایطی، کارشناسان پیشنهاد می‌دهند بازارساز بهتر است تعیین‌کننده سقف قیمت باشد و کف را از بازار استخراج کند؛ درواقع بازارساز باید راه نوسان‌گیری معامله‌گران غیررسمی با استفاده از حساسیت نسبت به سقف قیمت‌ها را ببندد. 

به نظر می‌رسد بازارساز در کنار عرضه ارز باید از ابزارهای نظارتی و مدیریت انتظارات نیز بهره ببرد تا زمینه‌های قدرت‌نمایی سودجویان را کمرنگ‌تر کند.  با این حال، عده دیگری در بازار علل دیگری را برای رشد قیمت بیان می‌کردند. در نگاه برخی معامله‌گران سنتی که اعتقاد دارند، پشت پرده هر افزایشی باید به دنبال نقش سیاست‌گذار بود، بار دیگر دلیل اصلی رشد قیمت به خواست بازارساز نسبت داده شد. از نظر آنها، بازارساز قصد داشت به قیمت دلار کمی آزادی حرکت بدهد تا از طریق آن قیمت سکه رشد کند و زمینه را برای جذابیت پیش‌فروش این فلز گرانبها فراهم آورد.

این دیدگاه اگر چه در میان برخی معامله‌گران بازار برجسته بود، ولی نه تنها دلیل خاصی برای تایید آن وجود داشت، بلکه روند قیمت سکه چیزی خلاف آن را گواهی می‌داد. روز پنج‌شنبه، سکه تمام بهار آزادی در نیمه ابتدایی روز در کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نوسان کرد ولی از حدود ساعت یک بعدازظهر در جاده کاهشی قرار گرفت که قیمت آن را تا نقطه یک میلیون و ۴۹۰ هزار تومان پایین برد و در نهایت نیز این فلز گرانبها با قیمت یک میلیون و ۴۹۴ هزار تومان به کار خود پایان داد. در واقع روند افزایشی قیمت دلار نتوانست اثر متناسبی بر قیمت سکه طلا بگذارد.

برخی اعتقاد داشتند، بازار در آستانه پیش‌فروش سکه ترجیح می‌دهد در انجام معاملات با احتیاط بیشتری رفتار کند. بر اساس آخرین خبرها، پیش‌فروش سکه بهار آزادی که قرار بود از ۱۵ بهمن‌ماه در شعب منتخب بانک ملی ایران در سراسر کشور انجام شود، از ۱۷ بهمن ماه در شعب منتخب آغاز خواهد شد. این در شرایطی است که سکه در هفته گذشته بیش از ۵/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست داد. سکه ۲ هفته پیش ۶/ ۰ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود

انتظارات دوگانه ارزی

با توجه به رشد قیمت دلار در ۲ روز انتهایی هفته، عده‌ای از معامله‌گران ارزی باور دارند که روند افزایشی این ارز به ابتدای هفته جاری نیز سرایت خواهد کرد. از نظر آنها، بالا بودن تقاضا در این مقطع از سال نشانه‌ای از وضعیت متفاوت بازار است. در ۲ سال گذشته بهمن ماه بیشتر با کاهش قیمت دلار همراه بود. در کنار این، آنها باور دارند، با ورود دلار به کانال ۴ هزار و ۶۰۰ تومان تقاضای فنی بیشتری وارد بازار شده است و این امر می‌تواند قیمت را با صعود بیشتری همراه کند.

این در حالی است که گروه دیگری از معامله‌گران از جهت دیگری روند قیمت دلار را مورد توجه قرار دادند. از نظر آنها، روز پنج‌شنبه قیمت دلار به سقف قیمت خود رسید و پس از آن در مسیر کاهشی قرار گرفت. روز پنج‌شنبه پس از ورود دلار به محدوده ۴ هزار و ۶۹۰ تومان، فروش‌های ارزی به شدت بالا رفت و قیمت در نهایت زیر محدوده ۴ هزار و ۶۵۰ تومان به کار خود پایان داد. از نظر معامله‌گران کاهشی، بازارساز نیز با قدرت در برابر شکست مرز ۴ هزار و ۷۰۰ تومانی مقاومت خواهد کرد و معامله‌گران در آستانه این سطح فروش‌های خود را افزایش خواهند داد.

رشد ۳/ ۲ درصدی دلار

هفته گذشته قیمت دلار ۱۰۶ تومان (معادل۳/ ۲) درصد افزایش یافت و از قیمت ۴ هزار و ۵۳۴ تومان به قیمت ۴ هزار و ۶۴۰ تومان رسید. افزایش قیمت دلار در شرایطی رقم خورد که این ارز کار خود را در هفته گذشته با کاهش قیمت آغاز کرده بود. به گفته فعالان، عامل اصلی ثبت چهارمین افت متوالی دلار در ابتدای هفته گذشته، عرضه منظم و متناسب بازیگران بازارساز بود.

در کنار این، برخی از معامله‌گران در روزهای اخیر احتیاط زیادی در خرید ارز کردند و این موضوع موجب شد قیمت کمتر تحت‌تاثیر تحرکات این دسته قرار بگیرد. در روز ابتدایی هفته، نرخ حواله درهم نیز نه تنها افزایشی را تجربه نکرد، بلکه به زیر محدوده هزار و ۲۵۰ تومان قدم گذاشت. این دیگر موضوع مهمی بود که قیمت دلار را در بازار داخلی تحت‌تاثیر قرار داد. روزهای یکشنبه و دوشنبه قیمت دلار افزایش پیدا کرد و تا محدوده ۴ هزار و ۵۹۰ تومان بالا رفت. با این حال، روز سه‌شنبه قیمت این ارز اصلاح شد و به نقطه ۴ هزار و ۵۸۰ تومان رسید.

چهارشنبه یکی از پرنوسان‌ترین روزهای دلار در هفته گذشته بود و این ارز توانست با ۴۰ تومان افزایش به قیمت ۴ هزار و ۶۲۰ تومان برسد. به گفته فعالان، برداشت‌های متفاوت از تغییر رویه در ثبت‌سفارش‌ها و خروج صرافی‌ها از مبادلات تجاری با ۴ کشور، یکی از عواملی بود که معامله‌گران با جوسازی پیرامون آن خریدهای خود را افزایش دادند. افزایش نرخ حواله درهم، تهیه ارز از سوی خالی‌فروشان و جوسازی پیرامون سخنان ترامپ از جمله عوامل دیگری بودند که به ترتیب اهمیت در رشد دلار اثرگذار بودند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید