افتتاح مترو، خانههای کدام محلههای تهران را گرانتر کرد؟
به گزارش اقتصادنیوز، این موضوع چنان اهمیت یافته است که به تازگی پژوهشی با موضوع «تاثیر افتتاح ایستگاه مترو بر قیمت مسکن در شهر تهران»، در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف انجام شد.
حسین جوشقانی استادیار دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با هفته نامه تجارت فردا، رابطه افتتاح ایستگاه مترو بر قیمت مسکن در شهر تهران را تشریح کرد.
او در رابطه با تأثیر توسعه حملونقل عمومی مثل خطوط مترو بر مولفههای اقتصادی زندگی شهرنشینی چون مسکن توضیح میگوید: «بهطورکلی حملونقل درونشهری و بینشهری و به طورخاص خطوط مترو جزو زیرساختهایی است که بر کیفیت زندگی شهری اثر میگذارد. توسعه بیشتر زیرساختهای حملونقل در یک شهر به معنای دسترسی بیشتر و راحتتر شهروندان به امکانات مختلف شهر و درنتیجه افزایش رفاه شهروندان است. بنابراین در اصلِ رابطه بین توسعه حملونقل و افزایش رفاه شهروندان تردیدی وجود ندارد. بهطوری که یکی از مهمترین شاخصهای توسعهیافتگی در مطالعات نهادهای بینالمللی، توسعه شبکه و زیرساختهای حملونقل عمومی شامل خطوط مترو، بیآرتی، اتوبوس شهری و امثالهم است. همه این موارد به عنوان زیرساختهایی شناخته میشوند که نیازمند توسعه هستند.
در انجام این پژوهش، به اطلاعات بیش از یکمیلیون و ۲۰۰ هزار مشاهده از املاک به فروشرفته در شهر تهران از سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۷ تکیه شده است.
جوشقانی میگوید: در این پژوهش ما سه فرضیه را بررسی کردیم. نخستین فرضیه این بود که افتتاح ایستگاه مترو در شهر تهران تاثیر معناداری روی قیمت مسکن اطراف آن دارد. یافتههای این پژوهش ضمن تایید این فرضیه میزان اثرگذاری افتتاح خط مترو بر قیمت مسکن در شهر تهران را معادل 9 /4 درصد محاسبه کرد. فرضیه دوم این بود که افزایش قیمت مسکن بر اثر افتتاح مترو در تمامی مناطق شهر تهران اتفاق یکسان نیست. این فرضیه هم مورد آزمون قرار گرفت و تایید شد. بدین معنا که افزایش قیمت ناشی از بهرهبرداری از مترو در بعضی مناطق بیشتر و در بعضی مناطق کمتر بوده است.
براساس گفته جوشقانی، مناطقی از تهران که تا پیش از افتتاح خطوط مترو سطح قابل قبولی از دسترسی به حملونقل عمومی بهخصوص خطوط بیآرتی، داشتهاند در اثر افتتاح خطوط مترو تغییر قیمت قابل توجهی رخ نداده است. اما مناطقی مانند مینیسیتی و شهرک محلاتی که تا پیش از خطوط مترو از لحاظ دسترسی به حملونقل عمومی در وضعیت مناسبی نبودند، تاثیر قیمتی بیشتری از افتتاح خطوط مترو تجربه کردند. به نحوی که در برخی از مناطق این اثر به حدود هفت درصد میرسید. برای مثال در مورد ایستگاههای صدر، قائم و تجریش این اثر بیشتر از ۷ درصد بود.
او همچنین در مورد فرضیه آخر این پژوهش مبنی بر اینکه «افتتاح ایستگاه مترو برای بار دوم تاثیر معناداری روی قیمت املاک اطراف آن ندارد.»، میگوید: این فرضیه تأیید شد، چرا که حدس زده میشد دسترسی این مناطق قبل از افتتاح خط جدید به اندازه کافی مناسب بوده است.
این استاد دانشگاه میگوید: با توجه به نتیجه حاصلشده، یکی از بهرهمندیهای حاصل از راهاندازی خطوط مترو برای شهروندان تهرانی ساکن در اطراف ایستگاههای مترو، افزایش قیمت مسکن آنهاست. اگر فردی خانهای باارزش یک میلیارد تومان (۲۵ درصد خانههای مبادلهشده در سال ۱۳۹۷ ارزشی بیشتر از این مقدار داشتهاند) داشته باشد افتتاح خط مترو در اطراف آن به جز افزایش رفاه، ارزش مسکن این شهروندان را نیز به طور میانگین در حدود ۵۰ میلیون تومان افزایش میدهد. بنابراین در چنین شرایطی برخی از شهروندان بهره بیشتری از توسعه خطوط مترو در مقایسه با دیگران خواهند برد. عادلانه این است که هر کس سهم و بهره بیشتری از توسعه خطوط مترو به دست میآورد باید مشارکت بیشتری نیز در ساخت و نگهداری آن داشته باشد.