نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ ۵ برش از20آبان آغاز هر دهه

حراج قالی‌های ایرانی هیتلر/ کلنگ اولین ساختمان شاهین‌شهر به زمین زده شد / پیگیری خسارت‌های جنگ تحمیلی به ایران

کدخبر: ۳۷۲۲۴۴
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات 20آبان در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:حراج قالی‌های ایرانی هیتلر/ کلنگ اولین ساختمان شاهین‌شهر به زمین زده شد / پیگیری خسارت‌های جنگ تحمیلی به ایران/ کشف یک کامیون گوشت گوسفند قاچاق
حراج قالی‌های ایرانی هیتلر/ کلنگ اولین ساختمان شاهین‌شهر به زمین زده شد / پیگیری خسارت‌های جنگ تحمیلی به ایران

به گزارش اقتصادنیوز تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است.

اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم.روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

20 آبان 1350؛ حراج قالی‌های ایرانی هیتلر

یک فرش استثنایی ایران معروف به «سلطان‌آباد» در تالار فرش لندن حراج خواهد شد.این فرش در میان 22 تخته قالی ایرانی که هیتلر در سال 1937 برای مفروش کردن کاخ صدارت عظمی در برلن به ایران سفارش داده بود، زیباترین آنهاست.

هیتلر این فرش را که شانزده متر طول و هفت متر عرض دارد و وزن آن نزدیک به نیم تن است و همچنین 21 تخته دیگر قالی‌های سفارشی خود را ندیده است؛ زیرا کار بافت این قالی‌های خارق‌العاده بیش از هشت سال طول کشید و این هنگامی بود که جنگ دوم جهانی پایان یافته بود.

انتظار می‌رود «سلطان‌آباد» که مرغوبیت آن با زیباترین فرش‌های قرن شانزدهم و هفدهم برابری می‌کند دست‌کم یکصد هزار لیره به فروش برسد.

یک میلیاردر آمریکایی به‌نام «هواراهوکس» در سال 1968 یک قالی کوچک‌تر ایرانی از این کلکسیون را به 85 هزار لیره خریداری کرده است.

کلنگ اولین ساختمان شاهین‌شهر به زمین زده شد

در بازدید سیروس آموزگار، وزیر آبادانی و مسکن اعلام شد که برای شهر زیبای شاهین‌شهر کلیه مزایا از هر حیث که درخورشان یک شهر مدرن و امروزی است در نظر گرفته شده است.

عبدالغفار برومند و  اسدالله رشیدیان موسسان شاهین‌شهر اعلام کردند: در شاهن‌شهر سه نوع ساختمان و آپارتمان در نظر گرفته شده است. آپارتمان عالی در سطح بالا، متوسط و کارگری ارزان‌قیمت که این ساختمان‌ها شامل 10 گروه بوده و جمعا 15 هزار واحد ساختمانی در شاهین‌شهر ایجاد خواهد شد که قابل‌سکونت برای 90 هزار نفر به خوبی می‌باشد.

در شاهین‌شهر مغازه وجود ندارد؛ بلکه در خیابان‌های اصلی و میادین از فروشگاه‌های بزرگ مجهز استفاده می‌شود.

در شاهین‌شهر 600 دستگاه آپارتمان کارگری وجود دارد که قیمت نقدی آن 24 هزار تومان که 2400 تومان پیش‌قسط و بقیه با بهره 2 درصد با اقساط 20 ساله ماهانه 108 تومان در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.

تعداد 1500 دستگاه خانه که مساحت هر یک 360 مترمربع در نظر گرفته شده در مدت 5 سال ساخته می‌شود که هر کدام دارای 5 اتاق مجهز بوده و نقدا به مبلغ 80 هزار تومان به فروش خواهد رسید.

و خرید اقساطی این خانه‌ها با 32 هزار تومان نقد به‌عنوان پیش‌قسط و بقیه ماهانه 680 تومان با بهره 9 درصد به مدت 8 سال میسر است.

همچنین یک هزار دستگاه ویلای زیبا ساخته خواهد شد که هر یک دارای 5 اتاق و 750 مترمربع مساحت می‌باشد. قیمت نقدی آن یکصد هزار تومان و به‌طور اقساط ماهانه 850 تومان به مدت 8 سال با بهره 9 درصد تعیین شده است.

توافق تازه با کمپانی‌های نفتی

دکتر جمشید آموزگار، وزیر دارایی پس از هشت ساعت مذاکره با نمایندگان پنج کشور خلیج ‌فارس و یک ساعت مذاکره با کمپانی‌های نفتی، در یک مصاحبه غیرمنتظره که ساعت 5 بعد از ظهر سه‌شنبه تشکیل شد به‌ خبرنگاران اعلام کرد: ما و کمپانی‌های نفتی موافقت کردیم در تاریخ اول آذر یک کمیته از کارشناسان، اصل «کاهش دلار» را مورد بررسی قرار دهند این کارشناسان از نمایندگان کشورهای اوپک و کمپانی‌ها خواهند بود و در شهر وین پایتخت اتریش نشست خواهند داشت و روشن کنند که این کاهش چگونه و به چه میزانی است به‌خصوص تعیین کنند که دریافت لیره از طرف ما چه میزان از «کاهش» دلار را جبران می‌سازد و درنهایت امر ضرر کشورهای خلیج فارس از کاهش ارز دلار چه مبلغ خواهد بود.

20 آبان 1360؛ کشف یک کامیون گوشت گوسفند قاچاق 

با تلاش پیگیر پاسداران ستاد یکم منطقه 5 و با همیاری مردم حزب‌اللهی جوادیه تهرانپارس از دو محتکر 136 لاشه گوسفند سالم کشف و ضبط و محتکرین دستگیر شدند.

یکی از برادران مسوول ستاد یکم کمیته انقلاب اسلامی منطقه 5 در این زمینه گفت: این لاشه‌ها از خانه نیمه‌سازی که متعلق به یکی از دستگیرشدگان می‌باشد، کشف شد و در تحقیقات اولیه‌ای که تاکنون به عمل آمده، مشخص شده است که این گوشت‌ها به طور غیرقانونی خریداری شده و مطمئنا افراد دیگری نیز در این جریان شرکت داشته‌اند که تحقیقات جهت شناسایی و دستگیری آنان ادامه دارد.

وی افزود: اعترافات دستگیرشدگان حاکی است این افراد قصد داشتند گوشت‌ها را با قیمت بیشتر به مردم محروم منطقه بفروشند.

18 واحد بزرگ صنعتی در استان مرکز، ملی شد

مهندس انگجی، مدیرکل صنایع و معادن استان مرکز، در تماس با خبرنگار اطلاعات اعلام کرد: 18 واحد بزرگ صنعتی در استان مرکز ملی شده ایران قرار گرفته است. ازجمله: چهار واحد صنعتی در اراک: گروه کارخانجات نورد آلومینیوم، شرکت صنایع اراک، شرکت کابل‌سازی ایکو و شرکت کشت و صنعت اراک، کارخانه قند شاه‌زند، شرکت نخ طلا در خمین، 9 واحد صنعتی در ساوه ازجمله کارخانه رادیاتور ایران، صنایع ریخته‌گری ایران، گروه صنعتی شیرگاه، شرکت تولیدی ایرکابل، شرکت سالوین، شرکت آریا کلاسی، صنایع بهداشتی گل‌نما،  رسیدگی و بافندگی عطائیه.

نرخ تورم از 25 درصد گذشت

 بانک مرکزی ایران شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهریورماه را منتشر کرد. براساس این گزارش شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در شهریورماه به عدد 2/284 رسید و نسبت به ماه قبل 2/0 درصد بالا رفت.

این شاخص پس از حذف نوسانات فصلی به میزان 2/1 درصد افزایش نشان می‌دهد. شاخص فوق در سطحی معادل 9/21 درصد بالاتر از عدد ماه مشابه سال قبل قرار دارد.

طی 6 ماه اول سال‌جاری شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به‌طور متوسط 1/25 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش دارد.

20 آبان 1370؛ پیگیری خسارت‌های جنگ تحمیلی به ایران

آقای «ابی فرح» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد که برای پیگیری خسارت‌های وارده به جمهوری اسلامی ایران در جریان جنگ تحمیلی در تهران به سر می‌برد با آقای محمد طبیبیان، معاون امور اقتصادی سازمان برنامه بودجه دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

آقای فرح و هیات کارشناسی همراه، در این دیدار درباره آثار و خسارت‌های اقتصادی جنگ تحمیلی به بحث پرداختند و نیز اطلاعاتی را در مورد مخارج بازسازی از زمان پذیرش قطعنامه تاکنون و نیز هزینه‌های صرف‌شده در زمان جنگ را خواستار شدند.

معاون امور اقتصادی سازمان برنامه و بودجه نیز ضمن اظهار خشنودی از سفر معاون دبیرکل سازمان ملل و هیات همراه به ایران آمادگی سازمان برنامه و بودجه را برای هر گونه همکاری و مساعدت با هیات اعزامی سازمان ملل اعلام کرد.

لازم به ذکر است که براساس توافق به عمل آمده قرار است جلسات کارشناسی برای بررسی مساله خسارت‌های اقتصادی جنگ تحمیلی در سازمان برنامه و بودجه تشکیل شود.

20 آبان 1380؛ پیگیری حقوقی تاخیر ترکیه در واردات گاز ایران

بیژن زنگنه اعلام کرد: اقدامات حقوقی تاخیر واردات گاز ایران ازسوی ترکیه در حال پیگیری است.

وزیر نفت در حاشیه همایش بین‌المللی منابع و فرصت‌های گاز خاورمیانه اظهار کرد: بحث‌های حقوقی طبق قرارداد در حال انجام است و بحث‌های سیاسی وجود ندارد. مهلت نهایی واردات گاز ایران ازسوی ترکیه پایان یافت و به همین دلیل مسائل از نظر حقوقی در حال پیگیری است و قرارداد نیز معتبر است.

زنگنه با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مدت زمان زیادی است که برای صادرات گاز به ترکیه آماده است، گفت: ترکیه اصرار دارد تمام دستگاه‌های اندازه‌گیری در مرز بازرگان بار دیگر کنترل شود هر وقت آنها قانع شوند، گاز را تحویل خواهند گرفت.

وی تصریح کرد: ترکیه بیش از یک میلیارد دلار در خاک خود برای این کار سرمایه‌گذاری کرده و فقط برای صادرات گاز از ایران است و اگر استفاده نشود، زیان اقتصادی سنگینی خواهد دید.   

  • اطلاعات 20 آبان 1350
  • اطلاعات 20 آبان 1360
  • اطلاعات 20 آبان 1370
  • اطلاعات 20 آبان 1380
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید