وجهه ایران در افکار عمومی کشورهای عربی
به گزارش اقتصادنیوز، به نقل از مرکز بررسیهای استراتژیک؛ گزارش «شاخصهای عربی 2017/2018»، ششمین گزارش از نظرسنجی سالانهای است که توسط «مرکز عربی پژوهش ها و مطالعات سیاسی» اجرا و نتایج آن منتشر میشود.
این گزارش تفصیلی بصورت سالیانه و با هدف ارائه تصویری از سمت و سوی افکار عمومی جهان عرب در مجموعهای از موضوعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از جمله گرایشهای آراء عمومی درباره مسائلی چون دموکراسی، ارزشهای شهروندی و برابری، مشارکت مدنی و مشارکت سیاسی و نیز نشان دادن ارزیابی شهروندان از اوضاع کلی کشورهای خود و منطقه، ارزیابی آنها از نحوه عملکرد یا میزان اعتماد به موسسات اصلی کشور خود منتشر میشود.
عملیات میدانی گزارش فعلی از دسامبر ۲۰۱۷ تا آپریل ۲۰۱۸ در ۱۱ کشور عربی - یعنی عربستان سعودی، کویت، عراق، اردن ، فلسطین، لبنان، مصر، سودان، تونس، مغرب و موریتانی – اجرا و بیش از ۱۸۸۳۰ نفر را در کشورهای فوق پوشش داده است. این گزارش در ۷ فصل و ۳۶۹ صفحه با بیش از ۲۶۰ نمودار و حدود ۳۵ جدول در نیمه دوم اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ منتشر شد. ضمن ارائه نتایجی از این افکارسنجی، به پیوست تلخیصی از این گزارش، قابل دریافت و مطالعه است.
ارزیابی افکار عمومی از سیاستهای قدرتهای بزرگ جهانی و منطقهای
یک بخش قابل توجه از گزارش شاخصهای عربی، شامل مجموعهای از پرسشهای کلی و تفصیلی است که نشانگر ارزیابی افکار عمومی جهان عرب از سیاستهای برخی قدرتهای بزرگ جهانی و منطقهای در این منطقه است. در این بخش به تفکیک سیاستهای آمریکا، روسیه، فرانسه، چین و ایران و ترکیه مورد بحث قرار گرفتهاست.
ارزیابی افکار عمومی از سیاستهای چهار کشور آمریکا، روسیه و ایران بیشتر منفی منعکس شدهاست و در مقابل وضعیت ترکیه و چین مثبتتر بودهاست.
آمریکا
۷۹% سیاستهای آمریکا را منفی یا تا حدی منفی ارزیابی کردهاند (۶۶% آن منفی) و در مقابل تنها ۱۲% آن را مثبت یا تاحدی مثبت ارزیابی کردهاند.(۳% مثبت)
ایران
۶۴% نمونهها سیاست خارجی ایران در جهان عرب را منفی یا تاحدی منفی ارزیابی کردهاند (۴۹% آن منفی) و در مقابل ۲۱% آن را مثبت یا تاحدی مثبت یافتهاند (۷% مثبت)
روسیه
۵۵% موافق بودند که سیاست روسیه منفی یا تاحدی منفی است (۳۸% آن منفی) و ۲۶% آن را مثبت یا تاحدی مثبت توصیف کردهاند.(۷% مثبت)
فرانسه
۴۶% پاسخدهندگان سیاست فرانسه را منفی و تا حدی منفی ارزیابی کرده و در مقابل ۳۷% آن را مثبت یا تاحدی مثبت ارزیابی کردهاند.
ترکیه
ارزیابی ۳۱% افراد از سیاست خارجی ترکیه در منطقه منفی یا تاحدی منفی بوده و ۵۴% آن مثبت و یا تا حدی مثبت یافتهاند.
چین
۴۴% پاسخدهندگان سیاست چین را مثبت یا تاحدی مثبت دانستهاند، ۳۲% آن را منفی یا تاحدی منفی یافتهاند و حدود ۲۴% اظهار کردهاند که نمیدانند که سیاست چین منفی است یا مثبت.
در بررسی چهار گزارش درباره ایران، ارزیابی منفی موجود نسبت به سال ۲۰۱۶(گزارش قبلی) بهبود خفیفی یافته ولی همچنان از ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ بیشتر است[1]؛ مجموع نظر منفی نسبت به ایران، در ۲۰۱۸ حدود ۶۴% است ولی در ۲۰۱۶ حدود ۷۱% بود. این نسبت در ۲۰۱۵، ۶۲ % بود و در ۲۰۱۴ معادل ۵۲% بودهاست. میزان ارزیابی مثبت از سیاست خارجی ایران نیز نسبت به گزارش قبلی بهبود یافتهاست( از ۱۸% در ۲۰۱۶ به ۲۱% در ۲۰۱۸ رسیدهاست) ولی همچنان از میزان آن در سالهای قبلتر کمتر است. (در ۲۰۱۵، ۲۸% ارزیابیها مثبت بوده و در ۲۰۱۴ حدود ۲۷% بودهاست.)
بررسی تفصیلی ارزیابی افکار عمومی جهان عرب از سیاستخارجی ایران
توجه به توزیع نظرات منفی به تفکیک کشورها حاوی اطلاعات قابل توجهی است. «ترتیب درصدی نظرات منفی درباره سیاست ایران در منطقه» و درصد آنها به ترتیب زیر است:
اردن ۹۱%
مصر ۸۳%
کویت ۷۴%
مغرب ۷۰%
سودان ۶۲%
عراق ۶۱%
عربستان ۵۹%
موریتانی ۵۳%
تونس ۵۱%
لبنان ۴۸%
فلسطین ۴۷%
ترتیب درصدی نظرات مثبت درباره سیاست ایران در منطقه و درصد آنها نیز به ترتیب زیر است:
لبنان ۵۱%
عراق ۳۴%
فلسطین ۳۳%
کویت ۲۵%
موریتانی ۲۱%
تونس ۲۱%
سودان ۲۰%
مغرب ۱۱%
اردن ۵%
عربستان ۴%
مصر ۳%
ارزیابی موضوعی
ارزیابی افکار عمومی جهان عرب از سیاست خارجی ایران براساس موضوع آن نشان دهنده تفاوت در نگاه به مسائل اختلافی مطرح است.
در موضوع مسئله فلسطین، ارزیابی منفی از این سیاست ۵۶% و ارزیابی مثبت ۲۹% برآورد شدهاست. این درصدها نسبت به گزارش قبلی در ۲۰۱۶، بهبود یافتهاند. در آن زمان ارزیابی منفی ۶۰% و ارزیابی مثبت ۲۳% بود؛
در مورد مسئله سوریه، ارزیابی منفی ۶۰% است که نشان از بهبود ۳ درصدی نسبت به ۲۰۱۶ دارد.
در مورد مسئله عراق، ارزیابی منفی ۶۲% است که نشان از بهبود ۶ درصدی نسبت به ۲۰۱۶ دارد.
در مورد بحران یمن، ارزیابی منفی ۶۰% است که نشان از بهبودی ۲ درصدی نسبت به ۲۰۱۶ دارد. البته ارزیابی مثبت درباره بحران یمن هم از ۱۷% در سال ۲۰۱۶ به ۲۷% در سال ۲۰۱۸ افزایش یافتهاست.
انعکاس نتایج این گزارش، صرف نظر از صحت و سقم گزارش، به جهت اعتبار آن، تازگی نتایج و ارائه تصویری از سیمای کشور در نگاه مردم منطقه، شایسته اطلاع و بررسی است و از این رو بدون مداخله و یا نقد محتوا، براساس متن اصلی تلخیص و ارائه میشود.