ناکامی اجلاس شبانه برگزیت در بروکسل
به گزارش اقتصادنیوز، به نقل از دویچه وله؛ اعضای اتحادیه اروپا و بریتانیا شامگاه ۲۵ مهرماه (۱۷ اکتبر) در چارجوب اجلاس برگزیت گرد هم آمدند. شورای اروپا خواستار ایدههایی جدید از طرف بریتانیا شد تا این کشور بتواند از این طریق به واپسین و مهمترین پرسش مذاکرات خروج این کشور از اتحادیه اروپا پاسخ گوید. پرسش اصلی این است: مرز بیرونی آینده اتحادیه اروپا میان جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی چه وضعیتی خواهد داشت؛ جایی که قرار بوده از زمان مناقشه بر سر ایرلند شمالی دیگر مرزی نداشته باشد؟
ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، در سخنرانی ۱۵ دقیقهای خود در بروکسل به توضیح دیدگاه خود درباره وضعیت کنونی مذاکرات پرداخت. نتیجه سخنرانی نشان میداد که فعلا امیدی به موفقیت مذاکرات وجود ندارد.
آنتونیو تاجانی، رئیس پارلمان اروپا، سرخوردگی خود را بدینگونه نشان داد: «لحن [ترزا می] بیتردید آرامتر از اجلاس پیشین در زالتسبورگ بود که پیامی حاوی حسن نیت و آمادگی برای رسیدن به توافق داشت. من اما در توضیحات خانم می به لحاظ محتوایی چیز اساسا جدیدی ندیدم.»
فعلا اجلاس ویژه دیگری برگزار نخواهد شد
از نظر ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، رایزنیهای شبانه در بروکسل "پیشرفت کافی نداشته است". به گفته محافل دیپلماتیک پیرامونی اتحادیه اروپا، فعلا قرار نیست فراخوانی برای اجلاس ویژه دیگری با محوریت برگزیت داده شود. این محافل اعلام کردهاند، تنها چنانچه میشل بارنیه، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا، خبر از پیشرفتهایی در مورد موضوع ایرلند بدهد، باید انتظار برگزاری چنین اجلاس ویژهای را داشت.
پایان هفته گذشته مذاکرات میان لندن و بروکسل در فضایی از عصبیت متوقف شد. هر دو طرف امیدوار بودند که اجلاس مشترک شامگاه گذشته جانی تازه به مذاکرات ببخشد، اما این انتظار برآورده نشد.
سباستیان کورتس، صدراعظم اتریش و رئیس شورای اتحادیه اروپا، شب گذشته به این سرخوردگی اذعان کرد: «باید صادقانه اعتراف کنم، بسیاری از چیزهایی را که او [ترزا می] به ما گفت، میدانستیم. با وجود این همین که او باز هم بر قصد آشکار خود برای رسیدن به یک راه حل مشترک تأکید کرد، مثبت بود. من هنوز هم مثل قبل خوشبینام که در هفتهها یا ماههای آینده موضوع برگزیت روشن شود.»
آمادگی برای وضعیت "عدم توافق"
در مقابل اما مارک روته، نخستوزیر راست لیبرال هلند، میخواهد اطمینان بیشتری حاصل کند. به گفته روته، چنانچه در مورد قرارداد مناسبات آتی تجاری با بریتانیا بهموقع توافق نشود، هلند بهویژه متضرر خواهد شد، زیرا بخش بزرگی از حجم روابط تجاری با بریتانیا از طریق بندر روتردام انجام میگیرد.
نخستوزیر هلند با تأکید بر لزوم "آمادگی" برای موقعیت احتمالی نرسیدن طرفین به توافق گفت: «ما از کمیسیون اروپا خواستهایم تا با تلاشی هر چه بیشتر بر روی سناریوی محتمل "عدم توافق" کار کند. نه اینکه ما چنین انتظاری داشته باشیم، اما باید خود را آماده کنیم.»
پس از اجلاس بینتیجه شامگاه گذشته بر سر برگزیت، نشست کاری اصلی در بروکسل امروز کار خود را آغاز میکند. موضوعات این نشست اما به جای شکاف در اروپا، همبستگی کشورها خواهد بود.
افزون بر سیاست مشترک در قبال موضوع پناهجویان، سیاست دفاعی اروپا در برابر حملات احتمالی شیمیایی، بیولوژیکی یا سایبری نیز از دیگر موضوعات نشست کاری بروکسل خواهند بود.